Middagstilbehør: grønne bønner

Dette vil jeg si med en gang: lag dette i dag som tilbehør til kjøtt, kylling eller fisk. Ohlala, jeg storkoste meg til middag i går! Vi hadde kyllingfilet stekt i ovn og stekt, skivet sopp til.

Jeg lot meg inspirere av en oppskrift i Well Fed, boken til Melissa fra bloggen the clothes make the girl. Har nevnt henne før, og kommer til å nevne henne igjen, for hun er en paleogourmet som mine smaksløker takker til stadighet. Yummy in my tummy! Anbefaler deg å enten kjøpe boken hennes og/eller sjekke ut bloggen og oppskriftene hennes jevnlig! Bruk av krydder er (foreløpig!) ikke min sterkeste side; Melissa er en kryddermester. Originaloppskrift her!

Grønne bønner med hakkede mandler i smaksrik kokossaus:

2 personer

 • Kokosolje til steking
 • 2 små never med mandler, hakket
 • 1/2 løk, finhakket
 • 3 fedd hvitløk, knust
 • 1 teskje kumin
 • 1 teskje koriander
 • 1 teskje paprikapulver
 • Salt etter behov
 • 1 gedigen spiseskje med kokosnøttmelk (jeg har kokosnøttmelken i kjøleskapet slik at den stivner. Brukte spiseskje og helte i litt av vannet også)
 • 1 pose med grønne bønner (jeg brukte fryste; det var hva Rimi tilbød meg)
 • Saften fra 1/2 sitron
Kokeboken Well Fed og hvitvin blandet med blå bris. Var jo lørra!

Ha de hakkede mandlene i en stekepanne og stek de i kokosoljen til de er lysebrune. Hell de over i en bolle til senere bruk.

I den samme stekepannen som mandlene ble stekt, steker du løk, hvitløk og krydderiene til løken er myk og god, fem minutter ca.

Tilsett kokosmelken og bland godt før du tilsetter de grønne bønnene. Kok på lav varme til bønnene er møre.

Til slutt tilsetter du mandlene og presser litt sitronsaft over, rører og voila! Fantastisk tilbehør til en hver rett.

Gårsdagens middag. Nesten så jeg lager til middag i dag også!

 

19 kommentarer

 1. Well Fed boka er fantastisk. Boka var en reddende engel en periode jeg var litt matlei :)

  • Ja, går ikke an å bli matlei av den boken! Hvilke andre steder henter du oppskrifter fra?

   • Bruker igrunn sjeldent oppskrifter når jeg lager mat, tar det heller litt på gefuhlen og/eller paleoiserer «vanlige» oppskrifter;)

    Men blir insiprert av diverse blogger, f.eks: dedication.blogg.no/ og siljesreise.com.
    Ingen av de er paleo. Silje er f.eks veganer, men jeg har veldig lyst til å prøve å lage noen av kakene hun lager. De er veldig paleovennlige, består av for det meste nøtter, dadler, kokosmelk, og bær, og ser helt fantastiske ut. Perfekt til spesielle anledninger. Anebefalest å sjekke ut.

    Får også masse insipirasjon via paleohacks.com. Og når har jeg jo funnet din blogg og, og merker jeg blir kjempeinsiprert av den allerede :)

    • Kult, de nettstedene skal jeg sjekke ut :) Paleohacks er veldig bra. Og stas at du blir inspirert av bloggen min!

 2. Den boka må eg prøve å få tak i! Startar challengen i morgen – klar, ferdig, GÅ 😉

 3. Den maten ser virkelig lekker ut! Delikate bilder. Kudos!

  • Spanks! Fått tigget til meg Jon sitt kamera, slik at dere slipper å se elendige htcmobilbilder …

 4. Pingback: Oppsummering 2012, del 1 | Paleoliv

 5. Hei! Jeg har nokså nylig startet med Paleo, og lurer på hvor jeg kan få kjøpt den Well Fed-boka? Finnes den i norske bokhandlere? Jeg vil helst ikke bestille helt fra USA fordi da blir det ofte endel ekstra utgifter i toll osv. Jeg prøvde å finne den på ebay.co.uk, og amazon.co.uk, men den kunne ikke sendes til landet jeg studerer i (Ungarn). Jeg har ikke testet om den kan sendes til min norske adresse enda. Og bare et ekstra, sikkert dumt spørsmål: Kokosolje og kokosmelk, er det to helt forskjellige ting? Kjempeinspirerende blogg, forresten! :)

  • PaleoSara

   Hei Rebekka!

   I Norge er det ikke toll på bøker, heldigvis! Så til din norske adresse kan du bestille Well Fed fra feks Amazon. Jeg har ikke sett boken i noen norske bokhandlere foreløpig.

   Og når det gjelder ulike former for kosthold er det ikke noen dumme spørsmål. Kokosolje og kokosmelk stammer fra kokos (seff), men er ikke det samme nei. Oljen er som vanlig olje, bortsett fra at den er fast i romtemperatur (i motsetning til feks olivenolje) pga innholdet av mettet fett (og nei, mettet fett fra kokosolje er ikke usunt). Kokosmelk er melken som en kokosnøtt inneholder, og denne kan brukes i ca alt.

   Gøy at du synes bloggen er inspirerende, skal prøve å fortsette med det :)

   Ha fin uke!

   • Tusen takk for svar! Jeg må ha sett feil, for da jeg gikk inn og sjekket én gang til gikk det faktisk an å bestille fra amazon.uk hit. Så nå er snart både Well Fed og It Starts With Food på vei hjem til meg :) I går var jeg innom en import-matvarehandel og kjøpte KTC pure coconut oil (den eneste de hadde) og Mae Ploy Coconut milk. Håper det er godkjente merker! Den olja er i ei flaske, litt upraktisk ettersom den er fast, jeg kan vel ikke varme hele flaska hver gang jeg vil bruke av den? (Jeg har brukt enden av en kniv til å skrape ut litt, men det går jo ikke i lengden)

    • PaleoSara

     Hei igjen!

     Så gøy du fikk bestilt bøkene til deg! It starts with food er virkelig bra. Jeg har fire stk på vei til meg som jeg skal gi bort, hehe :)
     Såvidt jeg vet går det helt fint å varme opp oljen hver gang. Du trenger nesten ikke varme før den smelter, bare litt rennende varmt vann og den er good to go.

     Lykke til – hold meg gjerne oppdatert :)

   • Hei! Takk for veldig fin blogg, her var det mye bra og mye digg! Skal absolutt sjekke ut boka di! Bare en liten rettelse ang kokosmelk: den hvite kokosmelka er ikke vannet inni kokosnøtta, men det hvite fruktkjøttet rundt som er raspet og blandet med vann. Vannet inni kokosnøtter er helt blankt på farge, og smaker forøvrig helt nydelig! Det er bedre jo yngre og grønnere nøtta er, og noe av det beste i verden er å skjære toppen av ei ung kokosnøtt og drikke innholdet med sugerør. Slurp! Den retten her ser ellers heller ikke så verst ut den heller :) Skal testes!

    • Hehe! Det vet jeg jo nå men ikke da jeg skrev bloggposten. Sånn er det npr kunnskapen utvider seg.
     Håper du liker boken og bloggen :)

 6. Funker dette som tilbehør til ovnsbakt laks, mon tro? :)

  • PaleoSara

   Tjah, test? Jeg er jo ingen ekspert foråsiresånn :) Spørs vel litt hva slags krydderier du bruker til fisken.

 7. Hei
  har bare et spørsmål ang. bønner – er ikke det «nei» mat i et paleokosthold? Har kuttet dette helt ut, men ble usikker når jeg så du hadde det i denne oppskriften.
  Ser forresten veldig godt ut:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*