Paleokake til 17. mai: en konditors resultat

Jøjemeg, paleopipl, gårsdagens spede forsøk på paleosjokoladekake knuste serveren min! Neeeeida. I alle fall fikk jeg ny nettstedsrekord, hurra! Velkommen til alle nye, håper dere titter innom regelmessig selv når jeg poster bilder av vanlig mat eller poser i speilet med treningstøy!

Kaken jeg skrev om i går er for enkle, utålmodige sjeler som undertegnede. Dagens kake er det Sandra som har laget oppskrift på. Sandra trener på CrossFit Oslo og er konditor av yrke som gjennomfører paleo challenge om dagen og er blitt paleofan (seff!). Da jeg spurte henne om å lage en snasen kake til 17. mai til inspirasjon til eder, kjære lesere (og til meg, og til en kjæreste som er glad i kaker), sa hun ja med en gang og etter litt grubling kom hun frem til denne. I kid you not!

Jon og jeg var innom CFO i går for å hente nok en kettlebell som han har kjøpt (den skal til pappa, men det vet ikke han. Bortsett fra at han får vite det nå, siden han abonnerer på bloggen min. Du får en på 16 kilo pappa, husk teknikk!) Og der var Sandra med denne kaken. Sånn så kaken etter fire personers innhogg.

Sandras supergode sommerkake

Ingredienser kompott:

 • 1 fersk ananas
 • 4 appelsiner
 • 1 vaniljestang (gjerne tahiti vanilje)

Ingredienser mandelbunn

 • 2 egg
 • 120 gram finhakkete mandler
 • 1 banan

Ingredienser kokoskrem

 • 2 eggehviter (lurt å bruke romtempererte egg)
 • 70 gram honning
 • Kokosmelk (fra kjøleskapet)

Fremgangsmåte (hold tunga rett i munnen, om ikke spiser du opp alt før det er ferdig!)

Kompott: Lag passe små biter av ananas og appelsin. Skrap ut vaniljestangen, ta med alt i (kastrullen). Kokes på middels varme i et kvarter, til ønsket konsistens. Ta kjelen av platen, sett lokk på, og la stå til senere.

Mandelbunn: Visp egg til eggeskum. Mos bananen og tilsett denne og mandelet NED i blandingen – slik at du ikke mister volumet på eggeskummet. Stekes i ovnen på 190 grader i ca 12 – 15 minutter.

Kokoskrem: Bland først 2 eggehvitter og honningen i en kjele, og varm det på svak varme. Rør hele tiden. Test temperaturen med fingeren. Brenner blandingen på neglebåndet, er det rett temperatur. Hell blandingen over i en bolle og visp det til det blir lik konsistens som krem. Ta kokosmelk fra kjøleskapet og rør litt i det. Vend så litt og litt av marengsen ned i kokoskremen. Bruk så mye du vil.

Til slutt setter du alt sammen: Først mandelbunn, så kompott, så kokoskrem. Pynt med friske bær. La herligheten stå i kjøleskapet en stund før servering slik at kokoskremen blir kald og stiv.

Enjoy!

30 kommentarer

 1. ser heeelt fantastisk ut! :) skal prøves!!! Takk til Sandra :)

 2. Den så jammen god ut! Lurer litt på om det finnes noe godt alternativ til mandelbunn? Er nemlig allergisk mot nøtter. Super blogg forresten! :-)

 3. Åh for en timing! *stryk muffinsmiks, vaniljekrem fra handleliste, eple+P denne siden*

  Et spørsmål, Sara… Er det noen grunn til at en challenge er 30 dgr? Starter min om en uke og midt i har jeg bursdag og da, hrm, ryker jeg nok på et glass bubbel eller to… Har jeg «ødelagt» min challenge hvis jeg kjører 14 dgr på, 1 dag med 80/20, for så å kjøre 14 dgr på igjen?

  • PaleoSara

   Hei! Fniste av eple+P denne siden :)
   Challenge er 30 dager av ulike grunner. Anbefaler deg å ta en titt på whole9life sine nettsider, som forklarer ganske greit.
   Enkelt: det tar tid for kroppen å venne seg til å ikke ha sukker/gluten/osv i kroppen, og å avvenne seg med dette (mange mener det tar enda lengre tid, da). Å lage nye vaner tar også tid, derfor 30 dager. De fleste merker også at prosessen tar tid, dvs at mange er slappe den første tiden før energien farer opp igjen.
   Hva med å vente til etter bursdagen din til å kjøre en strikt paleo challenge? Om ikke, la det være med champagnen på bursdagen din da :)

 4. Pingback: Piller, Pulver og Paleo. De tre P-er! : CrossFit-Norge

 5. Hva er det gule du har toppet kaken med?

 6. Hei! For en inspirerende blogg! :)
  Jeg har akkurat begynt å trene Crossfit på CFO og synes det er utrolig gøy!! Har lyst å prøve meg på paleo-kostholdet også, men vet ikke helt hvor jeg skal starte ennå. Problemet er at jeg er helt avhengig av melkeprodukter, og spiser mye yoghurt og ost hver eneste dag. Så lurer på om du har noen gode tips til hvordan man kan komme i gang? Hvilke basisvarer trenger man? Og om du har noen gode forslag til paleo-frokost og matpakke som man kan ta med seg til jobben/skolen? :)

 7. Jeg vet at Paleo egentlig er UTEN melk, men likevel er det mange som tåler melkerpodukter ganske bra i norden. Jeg for min del har fokus på NULL korn. Mange lever jo på en blanding av LCHF= som også ofte er glutenfri, men da minimalt med karbohydrater men MED melkeprodukter. Paleo er jo uten gluten, sukker OG melkeprodukter. Men det finnes jo LCHF folk som spiser frukt akkurat som det finnes Paleo som tillater seg litt melk. Felles for begge retningene slik jeg ser det er at de er korn og sukkerfrie. Fokus er på ren mat laget fra bunnen.
  En ting jeg tenker på når du skriver at du er «avhengig» av melkeprodukter, så kan det tenkes at du er nettopp det. Kasein kan omdannes til et morfinlignende stoff i hjernen, og enkelte mennesker er mer disponert for denne avhengigheten en andre. Gluten har også evnen til å omdannes til et morfin lignende stoff i hjernen. Hvor mange er det ikke som sier de er «avhengig» av brød og pasta.

  Det er en tankevekker, og kan være en grunn til å kutte ut melkeprodukter for en periode for å kjenne etter. Jeg personlig mikser og bruker fløte og creme Fraise. Har det fint så lenge jeg holder meg unna gluten.

  Av basis varer tenker jeg egg, grønnsaker, kjøtt/ fisk/ fugl. Nøtter bær ol.
  Minst mulig bearbeidet… varene skal være ingredienser ikke HA ingredienser. Lunsj er rester etter middagen i går, frokost en omelett, eller paleobrød, muffins eller lignende om du liker å lage mat. Jeg personlig kjører jo som sagt en kombo og da har jeg MANGE muligheter siden jeg fortsatt benytter meg av ost:-)

 8. Pingback: Oppsummering 2012, del 1 | Paleoliv

 9. Ser utrolig god ut! Smaker den mye kokos? Noe man evt kan bytte ut kokos med?

  • Hei Lene!

   Ja, kaken er virkelig god! Minnes ikke særlig kokossmak, nei. Jeg er jo ingen kokk, så hva man kan bytte ut kokos med er jeg ikke helt sikker på. Melkeprodukter, om du tåler det?

 10. Heisann!
  Spennende oppskrift og kaken ser ordentlig lekker ut så jeg tenkte jeg måtte prøve, men det ble fiasko på alle tre delene :(
  Bunnen sank sammen og ble ikke luftig og fin. Kompotten, ja den kokte jeg kanskje for lite. Kremen tilslutt der ble eggehvitene og honningen fin og stiv, men da jeg skjærte inn kokosmelken ble det bare suppe. Åssen fikk du dette til, har du noen mer detaljerte tips?

  • PaleoSara

   Hei Ragna!

   Sorry sent svar!
   Det var ikke jeg som komponerte kaken. Jeg sjekker med konditorsandra og kommer tilbake til deg :)

 11. Pingback: 17. maikake | Paleoliv

 12. Denne lagde jeg til 17.mai. Pyntet med blåbær og bringebær.
  Smakte veldig bra :)

  Fillilura/ingvild

 13. Pingback: Foredrag høst 2014 | Paleoliv

 14. Denne ble lagd som bursdagsgake, og ble overraskende god. Jeg var også redd for at alt skulle renne ut av springformen, men det skjedde ikke. Kanskje lurt å passe på å pakke inn kakebunnen mens det andre blir ferdig. Det virket som om banan bidro til at den fort ble litt ufrisk smak på. (Den ble liggende på benken en stund) Kremen så ut som suppe først, men den holdt seg og ble passe stiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*