Cashewnøttsmør

Jon og jeg har vært på besøk hos pappa denne helgen. De har en megabra blender som kan mikse nær sagt alt, Vitamix. Tror det blir noe av det første jeg skal såkalt investere i når vi flytter inn i ny kåk. Jeg har tidligere prøvd å lage mandelsmør i vår billigblender, noe som nesten resulterte i brann … Vitamix, derimot. Den klarer brasene. Fra cashewnøtt til smør? Ikknoprob!

Men før du får oppskriften, et par ord om hvorfor jeg unngår peanøtter. Peanøtt er ikke en nøtt, selvom navnet tilsier det. Peanøtt er en belgfrukt, og belgfrukter vil vi helst unngå. Selvom bloggen min heter paleoliv og frontes som steinalderkosthold, er det viktigste for meg at maten jeg spiser og skriver om er oppbyggelig for helsen, ikke at det ble spist i steinalderen. Og fordi belgfrukter ikke er bra for helsen, unngår jeg det så godt jeg kan. Belgfrukter (legumes) inneholder lectiner (korn inneholder også det), som er lange proteinkjeder som ikke brytes godt ned i fordøyelsesprosessen. Kroppen kan tro at disse digre proteinene er bakterier, viruser eller parasitter, som kroppen da vil angripe. Lectiner fester seg også i tarmveggene vår, der næringsopptaket til kroppen vår skjer, og kan bidra til å hindre næringsopptak. Dr. Cordain kaller lectiner for trojansk hest fordi lectiner tillater fremmede proteiner inn i blodet vårt. Resultat? Økt mulighet for autoimmune sykdommer (at kroppen angriper seg selv), og «småproblemer» som vondt i magen, luft i magen, for hard eller for løs avføring, vondt i ledd, vondt i hodet … Needless to say, kanskje, men derfor anbefaler jeg å velge animalsk protein fremfor protein fra belgfrukter. Les mer om peanøtter her og belgfrukter her.

Cashewnøttsmør

 • 2 poser med cashewnøtter (det blir vel ca 450 gram). Usaltede!
 • 4 spiseskjeer olivenolje

That’s it! Miks i blenderen til det er blitt en fast masse. Jeg har sett oppskrifter med mer olje i, og som også er tilsatt salt. Siden det er første gang jeg lagde det, ville jeg teste en mest mulig nøytral smak. Og for min del skal jeg ikke tilsette salt eller noe annet, det smakte nemlig supergodt! Skal også teste valnøttsmør, mandelsmør og hasselnøttsmør ved senere anledning.

Ser godt ut, ja? Ja!

2 kommentarer

 1. Noen sier at cashewnøtt er en belgfrukt, siden den egentlig er et frø i frukten fra cashewnøtt treet. Hva sier du? Og når jeg først er i gang, er det lov med honning, yaconsirup og andre tilsvarende naturlige søtninger/siruper på en paleochallange? Er det noen frukt som ikke er lov på paleochallange? Og hvordan er det med tørket frukt (uten tilsettningsstoffer og tilsatt sukker seff) på en challange?
  Håper du kan svare meg på alle mine spørsmål… Ellers takk for en fin innføring i «hvorfor ikke spise» peanøtt og belgfrukter. Bloggen din er gull verdt!

  • PaleoSara

   Hei Regine!

   Ja, teknisk sett er ikke cashew en nøtt. På en paleo challenge vil jeg godta den, men ikke noen form før døtningsstoffer – selv ikke honning. Dette for å avvenne kropp og sjel med søtsug. Jeg vil også anbefale å ikke lage erstatningsmat på PC, så som paleopizza, smoothies (ofte må man ha jus i, prøv å unngå det) og paleobrød. Generelt al paleofisert. Bare spis Ekte Naturlig Mat :) Jeg synes whole30 (whole9.com) gir gode retningslinjer for en PC. Lykke til og hør fra deg om du har flere spørsmål!

   Sara

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*