Spørsmål og et svar: Majonesoppskrift

Hola, paleopipl!

Har gått igjennom kommentarene og ser at jeg har flere enn en gang skrevet «takk for tips, innlegg om det kommer snart!» Duh … Grunnet enn usedvanlig vår og forsommer og sommer har jeg forsømt mine blogglige plikter litt. Jeg skal komme sånn passe sterkt tilbake, lover lzm!

Her er et knippe av spørsmålene dere har stilt og som jeg kun sånn passe, i beste fall, har svart på:

 • Skrive litt om det sosiale aspektet ved paleo
 • Mentale tips – hvordan oppnå mål
 • Kettlebelløvelser
 • Matvaner: måltider hver dag, hva jeg spiser til frokost, lunsj og middag
 • Hvordan komme i gang med paleo
 • Eksempler på frokost, og mat til å ha med seg på skole/jobb
 • Løpeskoinnlegg
 • Hvordan lage paleomajones

Jeg starter med det siste først, siden jeg for første gang i mitt liv lagde majones i går. Vi har nemlig fått knall kjøkkenmaskin av svigers (eller … Jon fikk den i bursdagsgave, men jeg bruker’n minst like mye som ham!) som er perfekt til det aller meste av mat som trenger en maskin (hm). De andre spørsmålene skal få svar utover sommeren og sensommeren. Send gjerne inn flere, alle spørsmål (og kommentarer) mottas med varm takk og imaginær klem, helt sant.

Oppskriften på majonesen jeg lagde i går var fra boken Well Fed, som jeg som alltid anbefaler på det varmeste. Bare å bla igjennom den kokeboken gjør meg lykkelig og nynnende. På nettsiden til Mel finner du originaloppskriften, her er den på norsk:

 • 1 egg
 • 2 ss sitronsaft
 • 1/2 ts tørr sennep
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 kopp + ca en kopp olivenolje (1 kopp er ca 2.4 dl)

Viktig at alt har romtemperatur. Jeg lot egget ligge ute i om lag tre timer før jeg begynte på herligheten. Lagde alt i en blender, på lav fart. Miks først sammen egg, sitronsaft, 1/4 kopp med olivenolje, salt og sennep til det har blandet seg. Det tar ikke mange sekundene.

Deretter begynner tålmodighetsarbeidet. Hell den resterende koppen med olivenolje saaaaaakte i blenderen mens den står på lav fart. Tyyyynn stråle. Det kan ta flere minutter! Jeg vet ikke hvor lang tid jeg brukte, men sikkert to minutter, og så plutselig! skjer magien: Jeg hørte et lite ploff og blandingen ble med ett hvitere og tykkere. Majones. Mmmm Mels majones!

Mills go home! Om du vil vite hva majonesen til Mills inneholder så er det som følger: Sojaolje, vann, eggeplomme (5%), eddik, sukker, salt, ulike fortykningsmidler og konserveringsmidler og surhetsregulerende midler og litt fargestoffer. Ønsker vi sojaolje, eller vegetabilske oljer, i kroppen vår? Svaret er nei. Det ønsker vi ikke. Vi liker fett, men vi liker ikke dårlige fettkilder! Mills smaker godt, jeg innrømmer det, men når man kan lage sin egen som smaker like godt og inneholder en olje som kroppen sier tusen takk til når den får det servert, da er vel valget enkelt?

Datoen egget går ut er datoen majonesen din også går ut.

Frokost i dag: Avocado, tunfisk, agurk og hjemmelaget majones. Høy lykkescore. Eneste er at olivenoljen vi har smaker veldig mye, så et tips er å bruke en litt nøytral olivenolje.

27 kommentarer

 1. Jeg gjorde det slik: http://sirislchf.blogspot.no/2012/07/lage-majones.html
  Kan ikke anbefale rapsolje (Er ikke det en fryktelig unaturlig olje? Spiste urmennesket raps? Trur ikke dét.)

  • PaleoSara

   Jo, raps er vel ikke den mest gunstige oljen tilgjengelig. Jeg vil anbefale kokos og smør til steking, og oliven- og avocadoolje ellers. Evt olivenolje til steking, på svak varme. Sjekket faktisk bloggen din og så majonesoppskrift før jeg laget min :)

   • Så hyggelig :)
    Nå har jeg laget majones med olivenolje også. Syns også den smaker veldig skarpt av olivenolje. Gjør ikke din dét? Eller du kanskje liker den sånn? Jeg ønsker meg litt mildere, men da må jeg nok bruke raffinert olivenolje (som jeg trur betyr varmebehandlet) eller solsikkeolje. Har lissom ikke lyst på solsikkeolje :(

    • PaleoSara

     Jo, jeg synes min smaker litt vel olivenolje. Tror trikset er å ikke bruke extra virgin, men en så nøytral olivenolje som mulig. Keep me posted! Er såpass glad i majo at jeg ønsker å finne den perfekte oppskrift :)

 2. Pingback: Sommer = burger | Paleoliv

 3. Sliter også med å finne OLJEN til dette. Legger inn kommentaren her sånn at jeg kan se om dere finner ut av det. Jeg ønsker ikke virginoljer pga smak og jeg ønsker ikke raffinerte oljer pga varmebehandling. Hva gjør man da? Shait esse. :)

  • PaleoSara

   Enig! Å finne riktig olje er supervanskelig, og sikkert ganske subjektivt mtp hvor mye oljesmak man liker. Tips meg om du kommer over en egnet olje! :)

 4. Macadamia-olje skal visst funke utmerket! Har bestilt nå :)

  • PaleoSara

   Kult, takk for tips, det skal jeg sjekke ut!

  • Linn-Therese Solbakken

   Macadamia-olje funker mye bedre syns jeg enn olivenolje! Den er litt dyr, men setter ikke så mye smak. Jeg bruker 60/40 blanding av avocadoolje og macadamiaolje.

   • Aha! Da får jeg teste det. Har _enda_ ikke fått til å lage majones. La oss skylde på kjøkkenutstyr, ikke på innsats. Majones inneholder fine enzymer for fordøyelsen – magen din er væffal heldig :)

 5. Kokosolje ( uten kokossmak,stekeoljen ) blir så digg og supersunt:) kan også bruke klarnet smør :)

  • PaleoSara

   Coolio! Stekeoljen tar en evighet å bruke opp, så dette skal testes asap! Takk for tips :)

  • Hm. Blir en litt dyr majones dette da. Men skal prøves ja. :)

  • Kokosoljen jeg bruker som stekeolje er ikke flytende, og kommer i en boks med lokk… Har du en link til kokosolje som fungerer til majones-laging? Majones laget med olivenolje var uspiselig etter min smak dessverre :(

   • Kokosolje er generelt hardt ved romtemperatur, så vil vel tro at det egner seg dårlig til majones. Enten bør du prøve med en veldig mild olivenolje, eller prøv med avocadoolje eller macademianøttolje :)

 6. Jeg bruker valnøttolje til majones. Funker bra mht smak, den er nøytral og kan stå i kjøleskapet. Bruker den også til å lage ali oli og remulade.

  Ghee og cocosa funker også bra, men blir steinhardt i kjøleskapet.

  Raps og oliven synes jeg gir for mye smak.

 7. Peanøttolje funker kjempebra, men ofte blander jeg med f.eks halvparten raps- eller maisolje, totalt 3 dl, og så i tillegg 1/2 dl totalt med oliven og linfrø, for sunnhetens skyld, men ikke mer, da kjennes smaken…

  • Hei Irene,
   Oljene smaker sikkert godt, men jeg vil ikke anbefale å bruke verken peanøtt eller maisolje, mtp helsen. Peanøttolje har høyt innhold av omega6 som er betennelsesfremmende, samt et høyt innhold av antistoffer, som heter lektiner. Maisolje er en vegetabilsk olje som heller ikke har noen helsefremmende egenskaper. Olivenolje, derimot! Dessverre, som du påpeker, er det mange olivenoljer som har en altfor sterk smak.
   Vi får fortsette researchen! :)

 8. Jeg pleier å bruke en 50/50 blanding av avokado olje og MCT olje. 2 sunne fetter, så en majones som kan spises med god samvittighet! Kjøpes på iherb, så blir ikke dyrt heller!

 9. Åshild Løkke

  Jeg fikk tips om å bruke økologisk Cocosa som er til steking. Den smaker ingenting og er perfekt i majoneser :-)

 10. Pingback: Eggesalat | Paleoliv

 11. Gitte Sachs Olsen

  Det ser ut som en bra oppskrift, og bra at du ikke bruker soyaolje som inneholder alt for mye omega 6 i forhold til omega 3 – fettsyrer. Minner deg bare på at olivenolje også er vegetabilsk olje. Viktig å bruke de riktige. Solsikkeolje går også fint an. Jeg har forsøkt med rapsolje, men den likte verken manne i huset eller jeg smaken på.
  Hilsen Gitte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*