Paleobaby

Mini er blitt over fire måneder og det er på tide med en oppdatering på hvordan vår lille paleobaby er. Men først noen innledende ord. Som foreldre ønsker man å gjøre det beste for barnet sitt. Man gjør også så godt man kan. Min måte å gjøre ting på er ikke nødvendigvis bedre enn andres; det er min måte. I tillegg utvikler babyer seg ulikt og i rykk og napp. Noen babyer ligger “lengre fremme” enn Mini, andre såkalt bak. Min mening er at babyer utvikler seg i sitt eget tempo. Man kan legge til rette for utvikling, men det er ikke noe å stresse med. Jeg tar det i alle fall svært rolig, for jeg ser jo at Mini vokser i lengden og bredden og at hun til stadig lærer noe nytt. Husk også at n=1. Om Jon og jeg får en ny bebis en gang kan det godt hende at paleobaby nr 2 er helt annerledes.

Da jeg var gravid leste jeg den mye diskuterte artikkelen om en paleobaby. (Må bare skrive i en parantes her at forfatteren kaller seg Keoni Galt. Siden han er libertanianer regner jeg med at han har tatt Galt fra Ayn Rands Atlas Shrugged (de som beveger verden), etter en av hovedkarakterene John Galt. Noget eplekjekt, spørrumei). Jeg synes bloggeren er fint lite ydmyk (og rimelig asshole i noen av kommentarsvarene sine), men det er nå også slik at jeg kjenner meg igjen i mange av beskrivelsene av babyen. Jeg tror det er en blanding av min diett og mye med hvordan Minis personlighet er. Hver dag takker jeg for at vi er så heldige med Mini.

Vår Mini er sterk og aktiv. Hun var tidlig sterk, vi har bilder av henne da hun var 14 dager gammel og ligger på magen med hodet opp tittende nysgjerrig foran seg. Vi har også en video da hun bare er et par timer gammel hvor hun ligger og titter med store mørke øyne. Hun har snudd seg fra rygg til mage for vel en måned siden og snur seg nå begge sider for å finne leker. Tidlig bar jeg henne med kun en arm siden hun støttet hodet så bra selv (jeg har ikke notert utvikling i en rosa bok så jeg husker ikke nøyaktig når, men før to måneder). Hun skrek ikke før etter et døgn da hun kom til verden, da hun ble undersøkt av lege. Da hun ble født lå hun bare og sniffet etter mat. Det er dette jeg mener med personlighet – vi har fått en rolig person i hus.
litenmini
Her er Mini to uker gammel.

Hun har sjeldent hatt vondt i magen. Nå kan jeg ikke huske sist. I begynnelsen likte hun ikke mørk sjokolade, men etter at hun var tre måneder testet jeg igjen, og jeg ble glad for at 86 prosent sjokolade tolereres (dere vet, min favoritt). Litt for mange jordbær på en gang skapte også trøbbel i systemet på tidligsommeren. Hun skriker nesten aldri og våkner opp med litt smatting eller bare stillhet og kikking rundt seg. Når hun ikke sover, er hun nok som babyer flest: full fres. Jeg oppfatter henne som en veldig våken baby og det blir også kommentert av andre. Nå om dagen henger hun mest i bæresjal, for da kan hun følge med på alt som skjer når jeg er på farten. Hun virker hakket mer fornøyd i sjal enn i vogn. Huden hennes er fin og hun har ikke hatt eksem og svært lite rødt i stumpen (det har nok litt med at vi har henne på potte, mer om det i annet blogginnlegg). Hun har hurtigvoksende negler som må klippes ukentlig. Mini er generelt blid og jeg er generelt inmari happy med å være mamman hennes.

Jeg har lest om andre paleobabyer og lavkarbobabyer som tidlig sover natten igjennom. Dette ga meg håp for nattesøvnen, som jeg må innrømme er knust. Mini er sulten nattestid. Det har vært en måned nå med jevnlig amming etter midnatt, noen ganger hver andre time. De siste nettene har vært bedre (takkogpris!), men jeg tror at så lenge Mini kun får pupp er det natteamming. I natt tømte hun begge bryster mens hun fortalte litt om hva hun hadde drømt.
mini
Mini for et par dager siden.

Så. Jeg synes det er litt vanskelig å skrive en slik post, for jeg vil ikke fremstå som at Mini er bedre enn andre bebiser, for det er hun ikke. (Jeg synes selvfølgelig hun er best, da). Jeg vil heller ikke at andre mødre skal føle seg dårlig. Vi gjør jo så godt vi kan, alle som en! Men – jeg håper at mitt kosthold har lagt og vil legge et godt grunnlag for helsen hennes videre i livet og at det har hatt en viss påvirkning på hennes utvikling.

Og så er det en bonus med å ha et godt kosthold, og det er en bonus for meg. Som gravid og som ammende har babyen forrang. Jeg er bare et instrument for å få Mini til å vokse og gro. Får ikke jeg i meg gode nok næringsstoffer er det jeg som får mangler, ikke Mini (men om man ikke har nok, går det utover bebisen også). Å spise paleo (inkludert mørk sjokkis i sommer og melk i kaffin) er dermed ikke bare bra for Mini men også for meg. Det, samt at Mini er så snill når hun er våken at når hun legger seg om kvelden er ikke jeg utslitt, har ført til at jeg har hatt jevn energi og har hatt overskudd til å trene og å for eksempel blogge. Jeg sover så og si aldri på dagtid rett og slett fordi jeg ikke er trøtt. Og når jeg sover, sover jeg tungt og godt. Paleo gir jo et stabilt blodsukker og slipper man blodsukkersvingninger er mye gjort for den daglige energien.

Jeg kommer til å skrive mer detaljert om kosthold for bebiser i magen, som ammende og når de begynner å spise. I sum er det jo det samme – paleobasert. Jeg har stor tro på at kosthold har mye å si for barn. Det er jo bare å se for seg hvordan en barnebursdag utarter seg etter at de har spist kake og brus og fått godtepose…

 

 

25 kommentarer

 1. Morsomt og interessant å lese om paleobabyen din! :) Eg har sjølv hatt god erfaring med å ete lavkarbo som gravid og no som ammande. Jenta vår vart født for 18 dagar sidan og sover som en stein på dagtid, men er foreløpig litt meir våken på kveld- og nattestid. 😉 Ellers er ho en snill og rolig baby, og eg er overbevist om at kosthold er avgjerande. :)

  • PaleoSara

   Så koselig med liten bebis, grattis :) Og nyt tiden!
   Spennende å høre om din erfaring med lavkarbo. Jeg føler jeg får mer melk når jeg spiser mer karbo (men jeg har regnet litt og jeg spiser ikke mye karbs, akkurat), har du det slik? Hvor mye karbs anslår du at du spiser?

 2. For en deilig unge! Hun er dritsøt!

  Jeg har jo to barn, og selv om jeg gjorde «alt» riktig med førstemann, så slet hun helt sinnsykt med spying i 3 mnd. Dette resulterte i at hun ikke holdt på melken min og la ikke på seg. Legene freaket ut for hun var så tynn. Jeg ammet og ammet, pumpet og gjorde alt jeg kunne. I tillegg til dette spiste jeg godt, tok godt med tilskudd, fikk i meg store mengder fett osv osv osv. Men liekvel. Hun spydde vertikalt.
  Jeg følte meg mislykket fordi alle sa at melken ikke var næringsrik nok, jeg hadde for lite og at babyen ville ha det mest med erstatning.
  Jeg nektet å gi erstatning. Kall meg uansvarlig, men jeg klarte det bare ikke. Jeg prøvde en og annen gang, men det kom like fort opp igjen. Så det hadde ikke noe å si hva som gikk ned i maven hennes.
  På 3 mnd dagen stoppet det plutselig opp og hun spiste som en hest. Deilig! Alt gikk ned. Og selv om hun ikke var paleobaby, så fikk hun mye smør og eggeplomme, stekt fisk, avokado og søtpotet.
  Jeg visste ikke like mye da som nå, så hun fikk fruktmos på glass når vi var ute og reiste osv.

  Så da jeg fikk nr 2 var det noen justeringer som ble gjort. Dog, denne ungen var jo klin forskjellig fra den første! Kun pupp i 6 mnd, uten å ville smake på noe annet. Avokado og grønnsaksmos var bare æsj og det eneste hun ville ha til å begynne med var kjøttbein hun kunne gnage på. Snakk om paleobaby! Grøt likte hun ikke (selv hjemmelaget) så det ble skikkelig mat fra starten. Ah, etter puppen da så klart. Hadde det vært opp til henne ville hun sikkert ha fullammet ennå.

  Oida, ble litt langt her. Var det noe poeng? Hmm, jo, kanskje det at ingen babyer er like. MEN jeg er bombesikker på at mors kosthold har mye å si. Da vil babyen ha det roligere og utvikle seg bedre. Og jeg er bombesikker på at babyer som får næringsrik mat fra starten, og IKKE mat på glass vil også utvikle seg bedre.

  Du gjør en super jobb. Mini vil takke deg når hun blir større. Hun er heldig som har en mamma som deg!!!

  klem!

 3. Morsomt å lese! Har jenteMini som er bra like gammel som din, og hun er veldig lik det du beskriver – våken, sterk (holdt hodet tidlig og har rullet rundt alle veier siden 10 uke) og blid. Jeg spiser ikke paleo eller lavkarbo sånn egentlig, men har hatt fokus på kraftmat fra bunnen. Skal kjøre Paleochallenge nå (etter inspirasjn fra deg =) ). Har også samme erfaring med nattamming: Hun sover fra 20-08, altså 12 timer, og har gjort det siden 6 uker. Frem til for en måned siden har hun ikke hatt behov for mat, men nå krever hun stadig mer. Det er ikke noe problem egentlig for hun ammer egentlig i søvne, men kjenner jo at det tar på når det er opp i 3 ganger på natta, begge puppsa. Hun er også veeldig interessert når vi spiser, så vi tenker å kanskje introdusere mat snart….
  Er veldig spent på den do saken, det må du skrive om! Jeg har laget lyd siden hun var nyfødt når hun går på do (sssssh) men ikke “turt” å ta steget ut. Blir glad for detaljert beskrivelse! =)

  • PaleoSara

   Hei på deg!
   Jeg har trua på kraftmat, jeg. Det er jo veldig WAPF! Næringsrik mat, Minien din er heldig :) Blir spennende å se hvordan du (og hun) reagerer på paleo challenge!

   Regner med du må spise mer om dagen? Jeg spiser og spiser og spiser og går ned i vekt. Tror Mini drar all energien ut av meg.

   EC er gøy! Jeg kjøpte boken Diaper free baby da jeg var gravid. Vi lager også shhhhh når hun er på potte. Første gangen vi satt henne på potte bæsjet hun og så virkelig Lykkelig ut, hele lille kroppen smilte, jeg ble så rørt! Dog praktiserer jeg det bare delvis. Hun har bleie på og når vi er borte tar vi ikke med potta. Men jeg synes alltid synd på henne når hun har bæsj i bleie og ikke potte … Hm, det var nesten en liten førpremiere på potteinnlegg :)

   • He he, du, jeg har noen kilo å ta av så jeg prøver å ikke spise og spise. Har kjøpt kettlebell og har begynt med det. Stresser ikke, og tenker at sammen med paleo challenge så skjer det vel noe positivt =). Det blir spennende.
    Utrolig hvor viktig mat – mage – baijs blir i babyverden; en slags alternativ hellig treenighet :D. Det er lykke når det braker i bleia (ca kl 8 hver dag) og regner med enda bedre med potte. Hvilken potte har dere? Her må det prøves, kjenner jeg!

    • PaleoSara

     Bæsjebraking er bra greier! Og ja, man blir skikkelig opptatt av mage/bajs/søvn etc etc. Men det er jo viktig :) Og veldig koselig.

     Vi kjøpte en liten potte på babyshop. Har hørt at baby bjørn-potten visstnok er bra. Vi holder Mini mens hun er på potten, i begynnelsen var hun jo så liten at hun ikke satt rett i ryggen.

     Fint at du ikke stresser med vektreduksjon. Jeg har lest at mange ikke opplever å gå så mye ned når de ammer, fordi kroppen ønsker å ha lagre i tilfelle noe skjer. Det aller viktigste er jo å gi deg og bebis god næring :) Hold meg oppdatert!

 4. Hei igjen Sara :-)

  Først: for en helt utrolig nydelig bebi du har! Bra jobba :-) Morsomt å lese din beskrivelse av hennes lynne, for slik har nemlig begge bebisene her i huset også vært. Og er. Lillepia på 8 uker (hvor ble de ukene av?) sover, spiser og gurgler fornøyd. Hun sover stort sett hele natten gjennom, og gråter aldri. Helt sant! Nesten så man ikke tør å si det til andre man kjenner med småttiser, som ikke har sovet sammenhengende på mange måneder. Like rolig og grei var også førstemann, så vi føler oss veldig heldige.

  MEN: Nå har jeg litt noia her igjen, for etter at vi la om kosten på mandag, synes jeg at melkeproduksjonen min virker å ha gått ned. Jeg får ikke lenger spreng i brystene etter tre-fire timer om hun sover lenge, og de er «nyamma-slappe» hele tiden :-/ Lillepia virker ikke helt tilfreds heller, og måltidene har flere ganger blitt avsluttet med sinna-virring på puppen, noe jeg tolker som at melken ikke kommer fort nok eller ikke i det hele tatt. Og da blir jeg jo veldig usikker igjen. Er ikke det veldig rart? Har du hørt om lignende tilfeller? Har du noen råd? Er dette Feileo, eller hva du kalte det? Om den nye måten å spise på går utover min evne til å være melkemaskin, må jeg jo revurdere alt. Men det ville vært synd, for nå føler jeg vi er «on a roll» her (tok en highfive på vei hjem fra bytur i dag, etter å ikke ha kjøpt hverken is eller boller til kaffen).

  Til sist: bruker ikke Minien deres bleie? Får dere henne til å gjøre fra seg på potte?? I så fall er jeg stum av beundring, og gleder meg vilt til innlegget som skal handle om dette :-) Kanskje noen av triksene virker på han på 2,5 år også? Bæsjebleiene avtar i sjarm ettersom tiden går og innhold (og snart volum) blir tilnærmet lik en voksen person… Enough said.

  Ha en fortsatt fin kveld :-)
  Hilsen Anna

  • PaleoSara

   Hei på deg!
   Oh, heldige som har sovebebiser! Vet ikke om jeg formulerte det uklart. Mini sov i en periode fra midnatt til 05, men det varte ikke så lenge. Heldigvis sluker hun i seg maten og sovner (som oftest) fort igjen.

   Angående melkeproduksjon. Jeg merker at jeg ikke har så mye melk om jeg går for lavt på karbohydrater eller om jeg spiser for lite i løpet av en dag. Det kan virke som at melken holder seg mer stabil mot kvelden om jeg spiser en frukt til frokost, sammen med den vanlige frokosten som ofte består av mye fett. Jeg er enig med deg at melkeproduksjon er fokus nr en. Min ble litt dårligere forrige helg, så de siste dagene har jeg spist og spist og spist og sørget for litt mer karbo samt å ikke gå 6 timer mellom mat (som kan skje). Var det noen ok tips der? Ammete er jo også et triks. Jeg bruker helios sin.

   Mini bruker bleie, ja! Jeg kjøpte tøybleier på nøstebarn men har ikke lært meg å brette de enda. Tanken var å bruke de hjemme, men vi har ofte rompetid, som vi kaller det. på et leketeppe, og der skjer jo tisseuhell. Bæsjing har jeg god peil på når kommer, og da tar jeg av bleia eller bærer henne fra teppet til potten, og lager shhhhshh-lyd og mini lager trykketryne (legendarisk) og så bæsjer hun.
   Du merker vel litt når guttungen skal på do? Hvis så kan du forte deg til potten? Aner ikke hvordan det gjøres med større barn… Enn så lenge er det mye for moro skyld og for nærkommunikasjon med Mini. Samt at jeg liker prosjekter, da. hehe :)

   Fin kveld til deg, og hør av deg hvordan det går med ammingen.

 5. Kjekt å lese om deg og mini og hvordan det går!:-) Greit å ha litt tips innsbors til den dagen jeg skal få min egen mini 😉 «Din e jo skamskjønne!» ( sorry for my stavangersk)

  • PaleoSara

   Stavangersk er så fint, så fortsett med det!
   Og takktakktakk for miniros! Vi synes jo hun er så søt at vi nesten havner i staver innimellom. Hun er en ordentlig raring. Bare å følge på! 😉

 6. Takk for svar og råd.
  Spise mer, den er grei. Men hva? Mer avokado? Egg? Nøtter? Vet liksom ikke hva jeg skal spise mer av. Middag flere ganger om dagen? Når du sier du spiser og spiser og spiser og mye fett, hva ER det egentlig? Har du tidligere lagt ut en oversikt over hva du spiser ila en dag, her på bloggen? Hvis ikke, er det mulig å få noe sånt?
  Håper ikke du føler deg nedlassa med mas og spørsmål fra meg, men jeg blir jo også litt ivrig :-) Jeg er i tillegg VELDIG usikker, merker jeg, på hva som er rett og galt og lov og ikke…Man har jo hørt mye opp gjennom årene om hva som er «JAmat» og «NEImat», ignorer sulten, osv. Så noen ganger går det litt i ball. Og så blir jeg jo stressa av at Lillepia som på sine 8 uker her i verden tidligere ikke har knydd en lyd av misnøye, og ligger nå og kaver og sutrer og slår seg ikke til ro i hverken vugge eller fang :-( Uææ. Må innrømme at jeg har vært litt sulten disse dagene, og så vært redd for å spise mer, eller rett og slett ikke helt visst hva jeg kunne spise. Begynne å steke kjøtt kl 22 på kvelden, lizm… (Nå er jeg hun utrolig slitsomme, irriterende nybegynneren som maser, og har litt treigt for det. Sorry.)

  Og hva er forskjellen på vanlig «hverdags paleo» og en challenge?

  Så utrolig flink du er som klarer å følge opp pottegåinga med Mini. Det er veldig tydelig når storebror skal på do, for han gjemmer seg bak en fast gardin når han skal til pærs. Men alle tilbud og forslag om do og potte avvises kontant. Nuvel. Paleo først nå.

  Takk for at du tar deg tia til å svare igjen og igjen!!

  -Anna

  • PaleoSara

   Det er bare hyggelig å svare igjen og igjen!

   Husk at lillepia er viktigst! Om du opplever å miste melken må du ta noen grep. Ikke ignorer sulten når du før opp et annet menneske! Og ikke vær redd for hva som er lov og hva som ikke er lov. Det er en tid for alt, og strikt paleo challenge kan du kjøre en annen gang. Nå kan du feks lage næringsrike smoothies av kokosmelk og bær og spinat. På challenge er det ikke anbefalt, men jeg ville inkludert det for deg. Det gjorde jeg da jeg hadde en challenge da Mini var to måneder.

   Jeg har ikke lagt ut hva jeg spiser i løpet av en dag. Det varierer veldig, og samtidig må jeg innrømme at det ofte er litt kjedelig. Eller, matlaging går i bølger. Denne uken har vært fint lite spennende, med unntak av gårsdagen hvor jeg var hos svigers og svigermor disket opp med en salat til å grine av lykke av. Men – jeg spiser ofte en hel avocado til frokost, og et par tre egg eller en del laks, i tillegg til grønnsaker. Den siste uken har jeg inkludert en frukt, og det virker som melkeproduksjonen har hatt godt av det. Jeg har gått på et par sultensmeller når jeg er ute på tur med Mini, så nå prøver jeg å ha med en liten matboks hver gang. I forgårs var det laks og avocado. Jeg stekte fire laksestykker i ovnen på kvelden (det tar ca 15 min) og hadde det til frokost og på tur). Har også litt nøtter med, eller kjøper på tur. Omelett er også fint å ha med. Vi lager omelett på 10 egg og med masse grønnsaker. Det varer en stund.
   Ergo, ikke vær redd for å spise for mye! Kroppen din bruker masse energi på å produsere mat til lillepia. Tenk at hun vokser og gror og utvikler seg grunnet melken du gir henne! Jeg synes det er helt utrolig.

   Det ble kanskje et litt rotete svar det her. Men, for å svare på spørsmålet ditt om et vanlig paleoliv og en challenge. I det daglige kan jeg innimellom inkludere paleoknekkebrød, paleopizza, paleoscones, smoothie, etc. På en challenge utgår dette, fordi mye av vitsen med challenge er å bygge nye vaner, ikke bare erstatte sukker med honning og vanlig mel med mandelmel, for eksempel. Men så må man se litt på nåsituasjonen også! Du som fullammer vil kanskje ha godt av å ikke gjennomføre en strikt challenge, men altså inkludere smoothie, knekkebrød, etc – for å sørge for å få i deg nok næring, og ikke minst fjerne stress rundt mat. Som nevnt tok jeg en challenge da Mini var to måneder, og da hadde jeg smoothies innimellom, og jeg spiste også kokosmelk med banan og råkakaopulver. Det er skikkelig ikke strikt paleo siden det er en dessert, men jeg tenkte mer pragmatisk på det: kokosfett er bra for meg og bebis, banan er bra for meg og bebis – da spiser jeg det.

   Fnis av gardingjemming! De små finner på de rareste ting. Vi følger ikke opp supertait, men gir henne såkalt pottytunities. Skiftet nettopp en tung tissebleie nå, og hun har ikke tisset på potte i dag selvom jeg har gitt henne to muligheter. Det varierer, altså. Og bleie når vi er ute på tur.

   Gi lyd fra deg hvordan det går! Litt rotete svar kanskje.

   PS: Jeg har pumpet meg litt om morningen hver dag denne uken. Virker som det også setter fart på produksjonen, puppene tror at det er økt etterspørsel og øker tilbudet :)

 7. henriksiwe

  Hej! Lite knepigt att läsa på norsk, men ett intressant inlägg helt klart. Jag har själv barn, om än inte nyfödda och på naturlig kost har de oändligt mycket mer energi och bättre humör. Om någon är intresserad av traditionell mat ala Paleo för gravida och spädbarn rekommenderar jag varmt boken «Nourishing Traditions» av Sally Fallon. (Rekommenderar den till alla, men den har ett väldigt bra kapitel om gravida och spädbarn!)
  Ser fram emot att följa bloggen framåt! Mvh, Henrik på http://www.ledgenomexempel.se

  • PaleoSara

   Hei Henrik!
   Du blir bedre i norsk etter hvert :) Vi nordmenn forstår jo svensk så godt grunnet svensk barnetv og svenske servitører :)
   Nourishing traditions er superbra. Jeg blar mye i den selv – absolutt å anbefale!
   Spennende at du merker forskjell på barna dine når de spiser paleo og ikke-paleo. Skal titte ofte innom bloggen din!

 8. Så kjekt å lese om en annen paleobaby! Jeg føyer meg inn i rekken av mødre som kjenner seg igjen. For min del er det en helt annen verden enn for åtte år siden, da jeg fikk Nr 1. Spiste vel omtrent bare korn og meieriprodukter, hvis jeg spiste idet hele tatt. Hadde nok melk altså, men stor forskjell til paleobaby! Han er supersterk, supervåken og generelt fremmelig på mental og fysisk utvikling, det har vi fått mange kommentarer på. ( og han har det visst ikke etter noen av oss i følge bestemødrene 😉 ) Dessuten sover han fem-seks timer om natten. Håper ikke han slutter med det, mye livskvalitet i dyp søvn altså! :/ Gleder meg masse til de kommende postene om graviditet, potter og spedbarnsmat :) Høres egentlig ut som om du har hatt økedøgn, Sara? Håper det stabiliserer seg.

  Til Anne vil jeg bare si ja! Stek kjøtt kl ti om kvelden! Jeg sitter her og gnafser i meg levergryte til frokost. Det er absolutt ikke tiden for å tenke på kiloene! Med åtte uker gamle babyer har vi jo ett år foran oss med amming, og god tid på miste overflødige kilo. Jeg kommer ikke akkurat inn i noen av pregravide-klærne, men stresser ikke med det. Husker fra forrige gang at det bare var en periode jeg var ganske ufresh med slark og strekkmerker både her og der! Blæ :p Men det er utrolig hva kroppen klarer å fikse hvis den får tid på seg. Åtte uker er et spytt i havet, sånn sett :) Å kutte ut boller og is og å bli kvitt sukkeravhengighet er alltid gunstig, men det må jo erstattes med noe bedre, altså ordentlig mat. Jeg begynte på paleo i graviditeten, men har av den grunn ennå ikke hatt en challenge. Leste Pål Jåbekk sin bok om paleo og kom inn i det etterhvert. Var en overgang på noen uker der jeg spiste mye «feil», men bedre det enn å gå sulten! Spør du meg :) Paleokosthold krever at jeg lager myyye mer mat enn før, jeg vet rett og slett ikke om jeg hadde hatt overskudd til overgangen nå med en liten en. Går fint når du kommer inn i det, men kanskje verdt å prøve å ta det litt over langs som Sara foreslår? Håper melkeproduksjonen er på vei opp igjen allerede og lykke til!

  • PaleoSara

   Flott kommentar fra deg! Og spennende at du merker forskjell på nr en og nr to.

   Har vel heller hatt økemåned, hehe. Glad vi hadde ferie i juli, for da var Mini myyyye sulten nattestid. Men i går sov hun fra åtte til halvfire! Ohyez, måtte det bli en trend.

   Sier meg enig i din tilbakemelding til Anne. Melk til bebis og overskudd er viktigst, om man må ta noen kjappe veier til målet med en liten bebis i hus er det innafor, synes nå jeg.

   God helg!

   • Melken er på vei tilbake! Juhuuuu! Har laget dine kjøttboller med egg inni (genialt enkelt, hadde også med på piknik), en deilig middag med grønnsaker, kjøtt og kokosmelk, spist avocado og nøtter, og smoothie og banan på toppen. Og, se det gjorde susen. Mor mett og glad, og Lillepia likeså <3
    Hurra.

 9. Hei.
  Synes Paleolivsstilen er veldig lokkende. Har en relativt sunn livsstil fra før – trener ofte og spiser a’la fitness livsstilen. D.v.s relativt lavkarbo og mye proteiner. Nå er jeg blitt gravid (uke 13) og kunne tenkt meg å spise ennå bedre. (Har heller ikke lyst på den maten jeg pleide å spise. Alt smaker annerledes, mye av det gjør meg dessuten kvalm) Tror Paleo må være det beste ettersom det er så «ren» mat. Vil derfor spørre deg om du hàr hørt eller lest noe om hvordan det ville være å legge om til et slikt kosthold mens man er gravid? Man skulle jo tro at det bàre var positivt….? Eller blir det for stor omveltning for kroppen under en graviditet?

  Synes du har en super blogg. Digger måten du skriver på:-)

  • PaleoSara

   Hei!

   Så superkoselig med liten bebis i magen! Er et vidunder, den prosessen.

   Jeg kjenner selv ingen som har lagt om i graviditeten, men jeg vil vel tro det går fint, men du trenger kanskje ikke være striktere enn striktest? Du gir jo bare kroppen og bebisen gode næringsstoffer ved å ha paleo som grunnkosthold. Om du liker lever er det fint å spise også! Om du lever relativt sunt nå er det trolig ikke den største omveltningen for kroppen. Så får du bare lytte til kroppen. Jeg inkluderte tidvis rømme og hmelk i kaffin, fordi jeg hadde så lyst på. (Forskjell på det og å fex crave smash, husk det!)
   Lykke til, og hør endelig fra deg om du har flere spm eller kommentarer:)

 10. Fick ett tips från Jenny och Magnus (Under vårt tak) om din blogg när jag skrev till dem och frågade om de har erfarenhet av Paleo och bebisar. Nu har jag inte läst alla kommentarer här innan så det är möjligt att du redan svarat på denna fråga :-) Jag undrar hur du tänker dig i fortsättnigen med Mini, när du slutat amma henne, vad ska hon äta då? Jag har läst ditt inlägg hos Under vårt tak och jag känner igen mig själv orehört mycket i det du skriver. Jag födde vårt första barn (en dotter) den 14 april i år och under hela graviditeten åt jag strikt LCHF, detta har jag gjort under många år. Jag tränade mycket under hela graviditeten, fram till 8:e månaden då jag fick influensan. När Hedda föddes märkte vi att hon reagerade på när jag åt mjölkprodukter, jag gick då över från LCHF till Paleo och är jättenöjd med det! Både jag och Hedda mår bättre! Jag har dessutom läst en heldel böcker om Paleo och är helt övertygad om att detta är den bästa kosten. I Sverige rekommenderas man som förälder att börja ge sin bebis smakportioner av mat vid 6 månader och senare välling och gröt. Dessutom rekommenderades jag att börja vänja henne med gluten tidigt. Jag har inte alls lust att ge min dotter detta och funderar nu på vilka bra alternativ jag kan hitta. Det borde gå fint att ge henne mandelmjölsgröt och någon form av hemmagjord välling utan spannmål. När jag läste ditt inlägg om Mini så är det skrämmande likt min Hedda :-) som också är en «tidig» och oerhört vaken bebis. Jag ser fram emot att följa dig och hoppas på goda tips om bebis och barnmat :-) Varma hälsningar Ida

  • PaleoSara

   Hei Ida!

   Takk for hyggelig mail! Jeg er nysgjerrig: hvor LCHF lever du, dvs vet du hvor mange gram karbs du ca får i deg hver dag? Både under graviditeten og nå når du ammer.

   Når det gjelder barnemat lener jeg meg til boken Nourishing traditions av Sally Fallon, samt en bok som heter Real food for mothers and babies (husker ikke forfatter). Sjekk også weston a price foundation. Jeg har såvidt begynt å gi Mini smaksprøver på mat. Hun sutter på økologisk gulerot og har prøvd økologisk egg fire ganger nå. Det koker jeg lett og gir henne med teskje. I dag og sist gang strakk hun seg etter skjeen og smatter fornøyd. Jeg tilsetter også litt mineralsalt, det er bra for hjernens utvikling.
   I Norge anbefaler de jernberiket grøt, men jeg fatter ikke helt: pulver rørt ut i vann som første mat for barn? Det virker ikke logisk i det hele tatt. Faktisk er det slik at bebiser ikke har enzymer i magen til å fordøye slike karbohydrater i det hele tatt. Eneste karbokilden som er bra når de er så små, er banan, for banan inneholder et enzym selv som gjør karbs lettere å fordøye.
   Ergo; Mini skal få egg, hun skal få kjøtt (hun smakte på stekt ytrefilet og var lykkelig. Holdt i kjøttstykket og førte det til munn, og etterpå slikket hun på fingrene sine) og noe grønnsaker.
   Kommer flere innlegg om det etter hvert, men dette ga deg vel en pekepinn! Og forresten, sjekk theprimalparent.com, hun gir også bebisen sin kjøtt og egg. Chris kesser også, tror jeg: chriskesser.com

   Hør fra deg hvordan det går med Hedda og hva du velger å gjøre :)

   • Under graviditeten när jag åt LCHF (Paleo med mjölkprodukter) och nu när jag ammar så äter jag mellan 50-100 gram kolhydrater/ dag. Innan graviditeten åt jag mellan 20-50 gram kolhydrater/dag. När jag var gravid lade jag till frukt i min kost och större mellanmål. Den största skillnaden jag har märkt på mig själv sedan jag slutade med mjölkprodukter är att min mage mår betydligt bättre men jag har också upptäckt att jag måste äta mer mat nu när jag tagit bort mjölkprodukterna eftersom de mättade väldigt mycket. Träning är en stor del av mitt liv och när Hedda var 2.5 måndad gammal var jag med i Åre Extreme Challenge och paddlade kajaksträckan i ett stafettlag. Jag använder mig av teorin «train low compete high», tränar på lågkolydratskost men laddar med bra kolhydrater inför tävling, exempelvis banan, sötpotatis, rotfrukter, nötter, choklad.

    Tack för bra tips på böcker angående barnmat! Hedda fick smaka lite morotspuré igår kväll och de tyckte hon väldigt mycket om, vi märker att hon blir mer och mer intresserad av maten vi äter. Min tanke just nu är att när Hedda är mellan 6-8 månader ska hon få smakportioner av få olika grönsak, frukt och bärpuréer även kött och fisk. Jag kommer inte ge henne välling eller gröt utan istället ha kvar ammningen. När hon är mellan 8-12 månader hoppas jag att jag kan amma henne morgon och kväll och sluta med amningen helt kring 12 månader. Men detta är ju bara tankar, får se om det fungerar i verkligheten :-)

    Otroligt intressant att följa din blogg! Kul med andra mammor som också tränar, äter bra mat och är mamma på samma gång :-)

    Keep up the good work!
    /Ida

    • PaleoSara

     Hei igjen, Ida!

     Interessant å lese om din historie. Du er virkelig sprek! Hedda er heldig :)

     Enig med deg – når man tar vekk fete melkeprodukter fra kosten må man øke inntaket av annen mat siden melkeprodukter inneholder en del energi. Tror nok jeg har mer karbs i kosten enn deg, uten at jeg helt vet. Det varierer veldig. Noen dager spiser jeg frukt, andre ikke. Jeg synes jeg spiser masse, men likevel går jeg ned i vekt, så ammingen tar nok på. Å ha nok melk er jo førstepri.

     Vi tenker ganske likt som deg når det gjelder mat til Mini. Mulig hun ikke får pureer, men må tygge med gommene selv. Amming så lenge som mulig, og i alle fall til 12 mnd, er jo veldig fint for barnet! Håper det går, og at bebisene er interessert i pupp så lenge.

     Vi høres, gøy at du leser bloggen min :)

     Sara

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*