Spørsmål og svar om paleo challenge

Som nevnt i forrige post er paleo challenge ikke noe som er skrevet i stein, slik whole30 er. Svarene til spørsmålene under ligger tett opptil, om ikke helt opptil, whole30, rett og slett fordi jeg synes deres holdning til de tretti dagene er mest fornuftig. Hvorfor? Jo, fordi når man først skal sette av tretti dager til å skjemme bort kropp og sjel med god mat kan man like så godt bare knuse på, i stedet for å lumpe igjennom halvveis og dermed ikke oppnå så gode resultater som ønskelig, eller lære å kjenne seg selv så godt som man har muligheten til om man gjennomfører så strikt som mulig.

Hvor streng skal man være på en paleo challenge?
Følg rådene til whole30. Det er greit definerte regler. Du trenger ikke bruke en kalori på å tenke om noe er lov eller ikke lov, det har Hartwigs gjort for deg. .

Er frukt lov?
Ja, frukt er lov. Men begrens deg til to serveringer daglig. Om du vet du er skikkelig avhengig av sukker, kan det være en ide å unngå frukt. Ikke bruk frukt som snacks når du er fysen på noe. Og velg grønnsaker fremfor frukt på tallerkenen din.

Kan jeg drikke smoothie?
I et vanlig paleoliv, ja. I en challenge; nei. Hjernen oppfatter ikke kaloriene fra fruktjus slik at de kaloriene ikke registreres. I tillegg sender fruktosen insulinnivået opp, hvilket vi prøver å unngå. Om du argumenterer for at smoothier tar kort tid å lage og du har dårlig tid om morgenen kan du 1) stå opp tidligere (legg deg tidligere for å få det til), eller 2) lage frokost dagen i forveien eller 3) lage eggerøre, hvilket tar like kort tid som smoohtie. Spis, ikke drikk maten din.

Jeg bruker proteinpulver. Innafor?
Nei.

Hva med bare litt melk i kaffin, en liten sipp vin, et par tyggiser eller en bit sjokolade?
Nei. Skal det være så skal det være. La kroppen din være helt uten melk, korn og sukker for å se hvordan det er. Etter de tretti dagene er ferdig, kan du reintrodusere en og en ting, om du ønsker, og se hvordan kropp og sjel reagerer på det. NB: å spise pizza på dag 31 er jærskla teit. Om du blir dårlig – hva reagerte du på? Osten eller melet?

Hva slags fett?
Avocado, kokos, oliven, macademia, dyrefett.

Smør?
Nei, men du kan evt bruke ghee, som er klarert smør. Det kan du lage selv eller kjøpe på grønnsaksforetninger.

Kan jeg lage chips, for eksempel av søtpotet?
Om du lager det som tilbehør til et måltid; ja. Om du lager det som snacks, nei. Kontekst er alt.

Hvorfor er ikke potet lov når søtpotet er lov?
Blant annet fordi sammenliknet med andre grønnsaker gir potet lite næring. Det inneholder dessuten mye stivelse, som ikke er gunstig for blodsukkeret. Til slutt påpeker Hartwigs at å kutte poteter en måned gjør at man blir tvunget til å teste og spise andre grønnsaker. Søtpotet inneholder mer næring enn vanlig potet. Men – om man er overvektig eller for eksempel har diabetes bør man  heller velge grønnsaker over jorden enn under jorden.

Kan jeg drikke kaffe og te?
Ja. Men igjen – kontekst. Om du drikker seks kopper kaffe daglig bør du revurdere ditt forhold til koffein. (og til søvn og stressnivå!) Melk og søtning i kaffen sier seg selv at er ut.

Hvor ofte kan jeg spise?
3 – 4 måltider hver dag. Når et måltid er ordentlig satt sammen med nok protein, en god dose sunt fett og grønnsaker, tar det tid til du blir sulten igjen. Og nei, du må ikke spise hver tredje time for å opprettholde forbrenningen, som’rem hevder.

Hva om jeg spiser ute på restaurant?
Da er du litt vrang og vanskelig. Like så greit å venne seg til det først som sist. Evt kan du vente med å spise ute til de tretti dagene er over.

Jeg ammer eller er gravid. Hvordan kan jeg gjennomføre en PC?
Da vil jeg anbefale å følge nøye med på kroppens signaler (bortsett fra når den craver dårlig mat eller godis, da bør du stå over). Selv inkluderte jeg litt fete melkeprodukter i deler av graviditeten og hadde paleodesserter innimellom da jeg tok en PC da Mini var tre måneder, for å få i meg nok næring i løpet av en dag. Fokus er på å bære frem et barn og å gi så god melk som mulig – og nok – ikke til å nødvendigvis være regelrytter. Men det er klart, en paleo challenge er ikke ugunstig akkurat, verken for mor eller barn!

Må jeg spise økologisk og grass fed?
Tjah. Det spørs på tilbudet der du bor og økonomien din. Om det ikke går, vil du oppleve helsefordeler med en paleo challenge selv uten økologisk og grass fed.

Hva slags bacon er lov?
Det spørs litt hvor strikt du er mtp tilsetningsstoffer. Grøstad gris er supergodkjent, i alle fall.

Er supermat lov?
Fokuser på mat, ikke tillegg. Og som en klok mann sa «supermat? Du mener innmat?»

Hva med stevia og honning? Det er jo naturlig?
Ja, men det er sukker og trigger belønningssystemet i hjerne din på samme måte som sukker i godteri. Derfor er det ikke lov i disse tretti dagene.

Hva med familien min, de støtter meg ikke, hva gjør jeg?
Du må være sterk og kjøre ditt løp. Skaff deg partnere på sosiale media, for eksempel. Whole30 er et nyttig forum, slik føler du at du ikke er alene.

Jeg skal på fest. Hva gjør jeg?
Melder fra vertinnen og verten på forhånd og tilbyr deg å lage noe som passer inn i paleo challenge. Og forklarer til de andre gjestene at du gjennomfører en PC og hvorfor. Også kan det være lurt å si i fra på forhånd, sånn i tilfelle.

Er kakao lov?
Som krydder i en rett, ja. Som dessert, nei.

Er mandel- eller kokosmel lov?
Som tillegg til saus for eksempel, ja. I paleofisert mat, nei.

Soyasaus til sushi? Og hva med sushi?
Soyasaus er fortsatt soya, ergo nei. Bestill heller coconut aminos på iherb.

Kan jeg spise nøttesmør?
Det anbefaler jeg deg å ikke gjøre under en paleo challenge. Det er litt som godis.

Kan jeg spise peanøtter?
Nei. Peanøtt er ikke en nøtt, men en belgfrukt.

Kan jeg ta vitamintilskudd?
Ja, det kan du vel.

Er det noe spesielt du anbefaler?
Spis innmat (lever, feks) og kok og bruk kraft! Og se på disse tretti dagene som tredve dager med egenpleie. For det er nettopp det det er! Og husk: fokuser på alt det du kan spise, ikke hva du skal holde deg unna. Det finnes masse bra paleo-oppskriftsblogger der ute. Husk bare å sjekk om oppskriften passer inn i en paleo challenge eller ikke.

Hva lurer du på? Noe jeg bør ta med? Fyr løs!

 

35 kommentarer

 1. Planter herved inn et permanent «liker!» under alle innleggene dine.
  Alltid like bra med litt påfyll herfra. Du er god!

 2. TIPP TOPP TOMMEL OPP!
  PS: Digger Strenge-Sara:)

 3. May-Britt

  Jeg blir så inspirert…. Tusen takk for jobben du gjør :)

 4. Takk for mye oppklarende info. Jeg starter PC 10. sept og gleder meg som en liten unge! Har spist lavkarbo i et år nå, men merker på kroppen at det har sklidd litt ut i sommer. Hehe. Godt å gå en kick start igjen.
  Jeg lurer allikevel på en liten ting. Jeg er allergisk mot både frukt og nøtter, og der ser jeg mange bruker for å få i seg det lille ekstra. Spesielt nøtter inneholder jo mye fett. Har du forslag til hva jeg kan spise i stedet?
  PS. Selv om peanøtt ikke er en nøtt er mange nøtteallergikere allergisk mot peanøtter også. 😮

  • PaleoSara

   Hei du!
   Nøtter er jo ment som det lille ekstra, ikke som hovedkilde til fett. Om jeg var deg ville jeg spist kokos, både kokosfett og kokosmelk, samt avocado, og olivenolje som ekstra fett. Dessuten er det jo fett i kjøtt og fisk. Feks er lammekjøtt fett (og jærskla digg).
   Nå er det jo tid for rotgrønnsaker utover, så det er fint å bruke i måltidene.
   Lykke til! Hold meg gjerne oppdatert :)

   • Takk for svar. :) Jeg kommer nok til å poste litt på Paleoutfordringen når jeg starter. Ser du er aktiv der. :) Gleder meg til å starte! Skal bare løpe en halvmaraton først. :p

 5. LindaPinda

  Hei! Du skriver noe om fruktjuice i smoothiesvaret, men jeg lager smoothie på avokado og kokosmelk. Er det «mer» lov, eller fortsatt ikke bra?? Kommer til å savne smoothien min VELDIG:(

  • PaleoSara

   Heisann!
   Njah, slik jeg tolker whole30 sine regler blir det da ikke innafor. Så kan man diskutere hvorvidt en smoothie som er full av sunt fett er dårlig for dine vaner eller ei ..

 6. Veldig godt oppsummert! Hurra for #vrangogvanskelig og gode venner i sosiale medier :)

 7. Barselskvinnen

  Råd ønskes: Jeg fikk barn nummer tre for et par uker siden, og etter et svangerskap med et ganske dårlig kosthold, basert på en del halvfabrikata, mye karbohydrater og lite grønnsaker (kvalme, ugg…), har jeg sett frem til å begynne et nytt og bedre liv med steinalderkosthold. Meeeen….lite søvn, baby som krever sitt av amming og bleieskift og bæring, to søsken under fem fem år, hus og heim, så klarer jeg rett og slett ikke å stå ved komfyren og steke meg laks til lunsj og omelett til frokost. Du har jo kjempegode rutiner innarbeidet, men det mangler jeg, og må liksom starte på nytt. Og dette er såpass nytt at det krever en del av meg. For meg er det mye lettere å finne et par knekkebrød i skuffen og slenge på litt makrell i tomat og ta med meg i hånda ut på trilletur liksom. Mens det går bedre med middager. Selv om ikke alt er nødvendigvis strikt Paleo, så unngår jeg i hvert fall ris, pasta, poteter og liknende og spiser masse grønnsaker og rent kjøtt/fisk. Så da er spørsmålet: Er det en ok fremgangsmåte å ease in to it?:) Og når overskuddet forhåpentligvis kommer etter hvert, innføre et mer strengt regime, og eventuelt en paleo challenge når motivasjonen er der?

  Føler meg forøvrig ganske svak i kroppen (til tross for at jeg crossfittet frem til 4 dager før termin, og nå daglig triller turer med minsten og vogna), er svimmel til tider og har et ekstremt sug etter sjokolade og smågodt, så godt mulig at kroppen mangler noe essensielt. Skal bli godt å få kropp og sinn i harmoni og for meg selv igjen, en gang for alle;)

  • Hei du!

   Beklager sent svar! Fjellet kallet i helgen. Grattis med bebis nummer tre! Imponerende å ha gjennomgått tre svangerskap!
   Du har rett at nye rutiner krever tid, og med flere barn i tillegg til bebis er det hektiske dager! Jeg beundrer alle med flere ett barn, hehe!

   Man behøver ikke starte et paleoliv med tredve dagers strikt paleokosthold. For mange passer ikke det, slik som du nå i din situasjon. Jeg hadde heller ikke klart det da jeg begynte å endre kostholdet mot paleo i London – lange lesedager på campus og et kjøkken delt med sju andre. Alt til sin tid. Ergo er det fint å starte i det små, og etter hvert ta tretti dager strikt om du ønsker det. Middag er et bra sted å starte, men jeg vil vel også anbefale deg å begynne dagen så bra som mulig. Hva med å lage frokosten klar dagen før? Omelett holder seg vel to dager i kjøleskapet, så det kan du lage for to dager i strekk. Eller gjøre som jeg ofte gjør, ha middag til frokost. Jeg har i perioder også avocado og laks (røket, sikkert ikke innafor mtp evt tilsetningsstoffer, men det får så være), det kan ordnes dagen før. Om du starter dagen med nok og godt fett og litt proteiner, har du lagt et bra grunnlag for resten av dagen!

   Suget etter søtt kan muligens være at du sover for lite? For lite søvn gjør noe med insulinfølsomheten i oss, slik at vi har mer lyst på raske karbohydrater. Godt du er oppmerksom på det! Økt inntak av fett og litt salt noen dager samtidig som du holder deg unna sukker kan hjelpe på suget.

   Jeg er også litt småsvimmel om dagen, kanskje det har noe med amming å gjøre?

   Forøvrig megakred til deg å crossfitte frem til 4 dager før termin, mæn!

   Håper det ga deg noe svar? Gi gjerne lyd om hvordan det går :)

 8. Hei! Ville bare si fra: Jeg starter min 30 dagers paleoutfordring fra 1. september. Takk for inspirasjon!

  • Det skal eg også! Heia heia:) Har du gjennomført ein PC før? Dette er min første, ogd en største utfordringa trur eg blir å kombinere eit meir tidkrevande kosthald med ein travel kvardag, og at måltida vil bestå mykje av det same kvar dag. Men det må jo berre motivere til å finne nye, spennande produkt i maten, og det er i vert fall ikkje noko negativt i det!
   Lykke til, Kine :)

   • Hei Linn! Har aldri gjennomført en PC før, men har på legens anbefaling kuttet ut alt av korn, melkeprodukter og egg i 12 uker før. Så føler at jeg vil ha noe mer å velge mellom i en PC ettersom man kan spise egg :)

    Leste et sted at det å skulle ha så veldig mye variasjon i maten hver dag ikke er nødvendig så lenge man har litt variasjon, og at «standardmaten» gir det du trenger av næring. Jeg tror at mine måltider vil være ganske like til frokost og lunsj hver dag, og middagen blir fisk eller kjøtt med grønnsaker og sky, pesto (hjemmelaget) og liknende. Har ikke lyst til å bruke for mye energi på å føle at jeg må være veldig kreativ. Nå skal heller fokuset være å gjennomføre ordentlig, men samtidig ikke bli matlei.

    Jeg tenker på å gjøre PCen for hele meg, trene jevnt, prøve å sove mer, være flinkere med å ikke se tv/bruke ting med blått lys sent på kvelden, stresse mindre og så videre. Har en veldig travel september jobbmessig, så om jeg ikke tar disse bevisste valgene så tror jeg at jeg kan ende med å sove for lite, stresse for mye og komme ut av september svært usunn og sliten.

    Jeg er åpen for alle tips som kan gjøre det lettere!

    Lykke til Linn! :)

   • Å, egg kjenner eg at er en viktig basisvare i min PC, så bra at du kan inkludere det no. Det må ha vore vanskeleg med så begrensa utvalg i 12 veker! Men om ein har effekt som oppveier ‘offeret’ er det kanskje ikkje så vanskeleg..

    Eg har gradvis lagt om til paleo-kosthald no dei siste par vekene, for å unngå mest mogleg av biverknadane ved å kutte ut det meste av karbohydrat i kosten. Håpar på å kjenne meg full av energi så fort som mogleg, må seie at dette er den effekten av kostholdet som eg helst håpar på å oppnå! I tillegg er det to eksamenar som ventar i løpet av kort tid, og eg er klar for ein skikkeleg energiboost som kan gjere lesinga litt lettare!

    Det er sant at kostholdet ikkje må bli for vanskeleg og kreve for masse planlegging/innhandling for å gjennomføre. Kvelds/middag blei i dag derfor det som var i kjøleskapet; kjøttdeig, litt bacon, blomkålris, purreløk, 3-4 ss med kokosmelk, pepper, chili og kanel. Faktisk ganske godt, og ikkje minst mettande :)

    Eit tips er å lage mest mulig energirik mat ved det måltidet ein har best tid, slik at ein held seg mett lengre og kan få tid til anna.

    Trur absolutt at å fokusere på andre område er ein fordel når ein likevel er i ein prosess der ein skal vurdere kroppen sine behov. I tillegg til å kjenne sult/metthet , skal det jo også bli lettare å kjenne behov for ro, søvn og aktivitet når hormonane blir nullstilte – så å opprette gode vanar i denne perioden er absolutt noko som er nyttig for oss!

    Kom gjerne med gode tips, om det er noko lurt du kjem over:)

  • Hei!

   Så gøy at du tester en paleo challenge! Hold meg gjerne oppdatert :)

   • Elskar når ein lang kommentar vert sletta rett før sending, men eg prøver igjen:
    ville gjerne oppdatere etter 10 dagar på paleo challenge!

    Alt i alt har det gått fint. Her er litt opplevingar på ulike punkt:
    – mat: ganske einsidig kosthald med egg, kjøtt, avocado, frukt, grønsaker og nøtter. Det har eg vore innstilt på lenge, og synst eigentleg ikkje det er noko problem. Til tider litt lei av avocado og egg, som er lettvint mat og derfor ofte på fatet. Synst ofte det hjelper å ha eit halv eple, banan eller mango på fatet, det friskar opp og gir meir smak. Komboen avocado og banan har eg funne ut er megagod! Har vore heime hos mor og far ei stund, og her er det hjortejakt. I den forbindelse har eg fått mykje reint hjortekjøt, men også hjortekaker, som desverre måtte innehalde potetmel ifølge far min. Eg åt 6 kaker likevel, og tenker at det kortreiste kjøtet utan konserveringsmiddel vegde opp for ei lita mengde potetmel. Merka heller ikkje noko reaksjon på dette på kroppen. Så litt «juks» der.
    Ellers er eg stort sett mett! Kroppen min er veldig rolig på det jevne, og «ber» om lite – med det meiner eg at eg har lite sug etter spesielle matvarer. Eg kan ta meg sjølv i å tenke på nybakt brød med smør og ost – men, det får bli med det…. Like ofte gløymer eg å ete, fordi kroppen verkar fornøgd og mett. Har fokusert på å få i meg grønsaker kvar dag for å fylle på med vitamin og mineral – som visstnok ofte skal vere bakgrunn for visse cravings. Så langt funkar det bra :)

    – trening: har det blitt lite av forutan om yoga og litt spasering. Eg leser det meste av dagen, og har valt at det blir mat eg fokuserer på i denne perioden, og ikkje trening. Men på yoga kjenner eg at konsentrasjonen er stor (noko som er viktig for å halde seg lenger i stillingane, og ikkje la tankane gli over på andre ting), og at muskulaturen jobbar. Eg vil jo ikkje at resultatet av prosjektet skal bli muskelsvinn, og tenker at når det verste eksamenskøyret er over, skal eg fokusere meir på styrketrening for å få meir utbytte av perioden.

    – søvn- blir berre betre og betre. Prøver å ikkje legge meg for seint, og heller ikke holde på med data/ipad/mobil når det begynner å bli kveld, slik Kine foreslo. Om det er det eine eller det andre som hjelper – eg sovnar fortare og søv stort sett heile natta. Merkar særleg at eg har mindre å tenke på akkurat når eg skal sovne, det har eg til tider litt problem med å legge frå meg.

    – yoga/mindfulness: eit tema eg har lest ein del om , og også har begynt å praktisere denne hausten. Eg trur nok at denne delen har ei stor ære for roen eg har hatt siste tida. Når stressande tankar kjem, har eg lært meg å legge merke til at dei er der, men bevisst ikkje velge å kverne vidare på dei (spesielt tankar rundt ting ein ikkje kan gjere noko med). Dette er nok noko mange kunne ha godt av å lære, for ofte har vi ein tendens til å tenke mest på det vi kan gjere minst med – og det å skulle løyse verdensproblem akkurat når vi skal sove eller lese til eksamen, gir sjelden gode resultat :)

    – lengre lunte. Igjen denne roen eg snakkar om, eg føler eg blir sjeldnare irritert, og i mindre grad! Jevnt blodsukker er kanskje grunnen bak dette?

    – utfordringar: planlegging. Det er berre om å gjere å ikkje sjå negativt på det, men det er klart det tek meir tid å energi å heile tida vite at du har nok og riktig mat i kjøleskapet, og at lunsjen er klar når ein skal tidleg opp og ut neste dag.
    Å heile tida skulle forklare andre kvifor eg et slik og slik, er eit problem som av og til krev masse energi. No har eg valgt å gjennomføre challengen i ein periode der eg er mykje for meg sjølv og les, nettopp pga dette. Å kvar dag forklare lunsjen sin, blir litt for mykje for ein kvar i lengda… Det er skummelt lite riktig informasjon ute og går rundt om kring! Ofte er det dei rundt meg som legger merke til problema med dette kostholdet, enn det eg eigentleg ser på som problem.
    Det blir uansett spennande å sjå om eg legg merke til fleire forandringar den neste tida i utfordringa!:) Det gjeld jo kun 30 dagar – og 30 dagar med utskeiing og usunn mat i sommarferien er det jo ingen som seier noko vondt om! Merkeleg nok..;)

    Korleis går det med deg, Kine?

 9. Hei hei! Flott og informativ blogg :-) Jeg er i startgropen med paleo. Har prøvd meg 14 dager nå uten karbohydrater men med melk og melkprodukter. Er vant til mat fra bunnen og mye hjemmebakt og veldig grovt brød. Men sliter med å kjenne meg mett og i balanse og har lagt på meg (!) disse 14 dagene. Har laget knekkebrød av frø og spiser en del av det. Veldig fysen. Er det ok ?? Spiser også altfor mye frukt… Men fikk gode svar på bloggen din og er klar for å gjøre flere forandringer nå – dette er bare så spennende :-) Lykke til med bebisen og kos deg – masse!

  • Hei du!
   Takk for ros! Det blir jeg alltid glad av.
   Som du beskriver kosten din er det ikke helt fritt for karbohydrater – både melkeprodukter og frukt er kilder til karbohydrater.
   Når det er sagt er ikke karbohydrater nødvendigvis fienden! Det spørs på a) type karbohydrater b) hvor mye c) din nåsituasjon d) målet ditt og e) når du spiser karbohydrater. Intrikat, altså. Prøv å få de fleste karbohydratene fra grønnsaker. Om du er mye fysen, kan det være en ide å redusere frukt til to enheter per dag, og da i forbindelse med et måltid. (Eller eliminere helt feks en uke for å bli kvitt fysenheten litt).

   Om du sliter med å kjenne deg mett bør du kanskje øke inntaket av fett? Fete melkeprodukter, om du ønsker det i kosten, inneholder en god dose fett. Avocado og kokos og smør og olivenolje er kilder til fett, samt animalsk fett i kjøtt.

   Frøknekkebrødene inneholder ganske mye energi, så om du ønsker å redusere vekt/endre kroppssammensetning kan det være en ide å bytte ut disse en stund med måltider bestående av fisk/kjøtt/egg/fugl, fett og grønnsaker. Frø inneholder også en del omega6, slik at en reduksjon i dette vil være gunstig for omega3/omega6-fordelingen i ditt kosthold (omega6 er betennelsesfremmende, omega3 motsatt).

   En hver kostholdsomlegging tar tid, så vær tålmodig! Jeg famlet villt i starten. Det var jo ingen norske paleokilder, så jeg rotet rundt etter beste evne (som ikke alltid var så vellykket, hehe).

   Hør endelig fra deg om du trenger flere råd eller har flere spørsmål, eller kommentarer! Lykke, lykke til – du er tøff!

   • Tusen takk for svar :-) Fulgte rådene dine og merket kjempekjempeforskjell. Utrolig gøy og jeg ble så stolt. Nå har jeg imidlertid vært på reise tre dager og det har blitt litt av både det ene og andre.. Men har holdt meg til paleo-planen så langt jeg har klart. Så nå gleder jeg meg til å komme fullt i gang igjen :-) Ha en strålende helg!
    Hilsen ACB

 10. Hei Sara!

  Vurderer sterkt å gjennomføre Whole 30 i februar. Har fått tak i boken «It starts with food» og har enn så lenge bare bladd litt i den. Kom da over avsnittet om røyking. De anbefaler at man slutter med dette før man går i gang med Whole 30. Jeg ser jo strengt tatt den, da kroppen ikke akkurat blir giftfri av å røyke. Men akkurat nå er det helt utelukket med røykekutt. Tenker du at det da er totalt waste å sette i gang med Whole30? Jeg ser for meg at ved å ha fokus på ren og sunn mat i forbindelse med dette prosjektet i seg selv kan bidra til et sterkere ønske eller behov for å slutte eller i det minste kutte ned på røykeforbruket. Hva er dine tanker?

  Setter jeg igang med dette kommer det sikkert tusen flere spørsmål etterhvert 😉

  Hilsen Hanne

  • Hei!
   Spørsmål blir jeg glad av, så send i vei her eller på mail!
   Tjah, om det er totalt waste å endre kosthold selv om du røyker? Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror det er en tid for alt, og om det ikke er rett tid nå å slutte å røyke, behøver ikke det bety at du ikke kan endre kosthold. Ergo – kjør på med en whole30 om du er keen på det!

 11. Hei

  Jeg har kjøpt boken din. Men hva med oss som ikke tåler egg?
  Da all oppskrift på frokost har egg.
  Har du noen forslag?
  Frokost er det jeg syntes er mest utfordrende, da korn gjør meg syk.
  Håper på svar.

 12. Hei

  Ser du har en flott hjemmeside ang. Paleo, og det virker interessant. Har et stort spørsmål som jeg prøver å finne utav. Har lett litt rundt omkring, men finner ikke noe spesifikt for det jeg lurer på. Håper du har muligheten til å gi meg et presist svar.

  Tenker å prøve meg på litt Paleo-mat. Ser på nettet at det går mye i Paleo-Challenge, og sånn jeg har forstått det, kun Paleo-mat i 30 dager.
  Har jeg misforstått, dersom jeg forstår at det er den eneste måten å spise Paleo-mat på? Jeg tenker ikke å holde meg til 30 dager, men kanskje «for alltid» – dersom jeg trives med maten og jeg merker forskjell for min egen del (mer energi, slankere, osv).
  Det er kantine på jobb, og jeg har jo ikke snøring om påleggene er økologiske osv. Det er uaktuelt å ta med mat hjemmefra – det gidder jeg ikke, da kan jeg heller la være hele Paleo-greiene (men jeg har jo svært lyst å prøve i det små og lære meg ting sakte, men sikkert).

  Min plan var noenlunde som følgende:
  -Frokost: 1-2 speilegg, stekt i olje, 1 glass Biola
  -Lunsj: Kantinemat, dvs varmrett og/eller salat, inkl. kyllingbiter/reker/egg (holde meg borte fra brød)
  -Middag: Paleo-middag (oppskrift fra bøker, nett)
  -Kveldsmat: rester fra middag, eller egg, eller et par skiver pålegg (skinke, laks, etc)
  -På jobb drikker jeg en del kaffe – alt fra 3 kopper daglig til kanskje 8-10. Prøver også å spise nøtter når sulten gnager.

  Noen ganger er jeg på besøk, er på restaurant osv, og da kan det være vanskelig å holde seg til Paleo.

  Som du skjønner, ser jeg for meg endre en del av dagens måltider, og fokusere mer på det som er typisk Paleo-mat, men samtidig være fleksibel, i hvertfall i starten. Er det sånn at da blir Paleo 110 % bortkastet? Er klar over at dersom jeg har tenkt å gå ned 10 kg ila en viss periode, «bare» går ned 4 kg i samme periode, men det er greit. Spørsmålet mitt er om det virker liksom mot sin hensikt å spise Paleo-mat til middag, men så brødmåltid om kvelden? Vil jeg ødelegge for meg selv, og heller gå opp 10 kg i stedet for ned i det nevnte tilfellet?

  Håper du skjønner hva jeg vil frem til. Tusen takk for svar :)

  • Hei du!
   Du kan fint leve slik du skisserer. Det er forskjell på et paleoliv og en paleo challenge i 30 dager. For mange er en challenge striktere enn et paleoliv. Det blir ikke bortkastet og du vil ikke ødelegge for deg selv å endre kosthold selvom du endrer gradvis. :)
   I boken min skriver jeg forøvrig om de ulike inngangsportene inn i paleo, og om et paleoliv. Kanskje du kan plukke opp noen tips der?
   Lykke til, og hold meg gjerne oppdatert!

 13. Hei.

  Jeg og 25 andre crossfittere skal igang med 30 dagers. Leser boken nå, men har et spørsmål. Er potetmel innafor?

  Har snakket med en «delvis lokal» slakter, som lager pølser og karbonader.. Eneste som ikke er naturlig er litt tilsatt potetmel i blandingen, ellers ingenting. Vil jeg kunne kjøpe mat herfra?

  :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*