…eller frita som den heter på spansk.

Jeg er fremdeles hos mamma i Tyskland og blir skjemt bort med digg paleomat. Kanke klage et halvt sekund en gang! (Kyllingleveren jeg spiste til frokost måtte jeg lage selv, da, siden mamma ikke liker lever så godt).

I går lagde hun kaningryte til meg etter en strabasiøs shoppingferd. Hva er det blitt av meg? Jeg kommer hjem med nye klær til Mini og treningstøy til både Jon og meg. Ikkeno fashionshopping, gitt.

Bildene under er da mamma laget samme rett for en tid tilbake, men med kylling i stedet for kanin. I Oslo mener jeg å huske at kanin selges på Mathallen, i en liten butikk som heter I bondens hage, tror jeg. Like ved der de selger paier (som visstnok er jærskla gode, men også jærskla lite paleo, lzm). Jeg kan ikke huske å ha spist kanin før, men det smakte godt. Ganske likt annet hvitt kjøtt, i grunn.

Kaningryte (eller kyllinggryte)

4 – 6 personer

  • 1 Kanin eller 1 Poularde; ca 1 ½ kg
  • salt
  • pepper
  • 50 ml olivenolje
  • 200 ml tørr hvitvin
  • 2 store røde paprikaer
  • 4 grønne paprikaer
  • 2 mellomstore løk
  • 500 g tomater (eller en boks 300 g)
  • 50 ml olivenolje
  • 500 g østerssopp
  • 30 ml olivenolje
  • salt
  • 3 store hvitløksfedd
  • 100 g mandler (med skall)
  • 30 ml olivenolje
  • ½ bunt bladpersille

ingredienserfør

 
1) Del opp kjøttet i serveringsstore stykker. Has i en
bolle (plastpose) med olje og salt/pepper så alt kjøttet blir dekket av olje og krydder. Brun stykkene jevnt i en stor kjele. Ha i hvitvinen og la alt småsurre under lokk ved lav varme til kjøttet er ferdig.
kylling

2) De røde paprikaene grilles i stekeovnen til skinnet blåser opp og
blir ganske svart. Fjern så skinnet og stilk/frø. Skjæres opp i ca 2
cm store stykker og blandes med kjøttet.
grillapaprika flåddpaprika

3) De grønne paprikaene skjæres opp i ca 2 cm biter. Flå tomatene og
ta vekk frøene. Skjær et kryss ved stilken, hold de kort i kokende
vann, så i kaldt vann og skinnet løsner. Del så tomatene og løken opp
i ca 2 cm store biter og la de surre lett i olje. (Bruker du bokstomat
lar du det koke ca 10 min i en kjele sammen med litt olivenolje først).
Bland alt med kjøttet.
flåddetomater

 
4) Rengjør østerssoppen med en fuktig klut, skjær opp i 2 cm brede
lengder. Stekes i olje og saltes lett til det ikke kommer ut mere vann
ut. Ikke for lenge, den skal kunne tygges. Bland med kjøttet.

5) Skrell hvitløken og brun den lett i olje sammen med mandlene. La
oljen renne av (bruk gjerne kjøkkenpapir). Ha alt i en morter sammen
med persillen og mos til en grov pasta. Blandes også med resten.
mortel

IMG_0743

Kan spises med en gang, men smaker også utrolig godt neste dag. Kan varmes
opp eller spises romtemperert.ferdiggryte