Minimat

Jeg har fått flere spørsmål om hva Mini skulle få av fast føde når hun ble gammel nok til å spise litt i tillegg til å få morsmelk. Jeg kommer nok til å skrive flere innlegg om babymat og etter hvert barnemat, siden det både er interessant og viktig. Dessuten er det sikkert slik at jeg nå har mange planer, men så slår realiteten meg i ansiktet før eller siden. Mini skulle for eksempel ikke ha smukk, men så fikk vi en bebis som suttet som besatt på lillefingeren vår, så smukk gjorde at hun ikke okkuperte et helt menneske når hun suttet. Jeg antar at alle foreldre har planer og ønsker, men at det ikke alltid lar seg fullføre.

Som dere sikkert har forstått: Mini får ikke grøt. Hun får ikke velling. Hun får ikke barnemat på glass. Hun får ikke mat fra Ellas kitchen. Hun får heller ikke særlig mos. Mini får naturlig mat. Hun er blitt seks og en halv måned. Det er sant som det sies; tiden flyr. Samtidig virker det uendelig lenge siden jeg var gravid. Å være mamma er skikkelig, skikkelig, skikkelig fint.

Jeg ønsket ikke å gi Mini mat før hun viste interesse for annen mat enn pupp, noe jeg har holdt sånn høvelig. Det er i grunn først de siste ukene at hun har virket interessert i mat og dermed sittet i stokkestolen sammen med oss under måltider. Jeg har tenkt at om hun ikke viser interesse for annet enn pupp, har hun ikke behov for annet enn pupp. Og siden jeg har hatt, og har, nok melk, har det funket fint.

Men jeg sier høvelig, for hun i litt over en måned har fått lettkokt økologisk eggeplomme som vi tilsetter litt vitamin D, når vi husker. Det går nå ned på høykant og den siste tiden, bortsett fra i Hellas, har hun fått ett egg om dagen. Når hun ser eggegul i glasset og jeg slår litt på glasset med skjeen begynner hun å sparke frenetisk med bena og si mmm-mm-mm! Eggeplommen inneholder sunt fett og verdifullt kolesterol, som er viktig for utvikling av hjernen og nervebanene. Eggehviten kan bebiser raskt reagere på, så det bør man vente med å gi til barnet er over ett år gammelt.

IMG_3506

Vi velger å ikke gi grøt fordi det for oss virker unaturlig å gi jernberiket pulver som man blander med vann som første mat. Gjør ikke du også? Smaksprøvene som Nestle eplekjekt sendte hjem til meg blir ikke brukt! (Åssen vet de adressen min og at Mini er et halvt år? Grrr.) Vi ønsker heller å gi Mini naturlig mat, mat som vi spiser. Hun blir dermed introdusert for animalsk protein, grønnsaker og sunt fett. Som et tillegg har mat på glass og i små poser en høy kilopris og bidrar til søppel.

Vi gir ikke mos fordi vi ønsker å gi henne maten slik den er naturlig, som vi mener er en større matopplevelse. Tenk hvor spennende en brokkolibit kan kjennes ut! Tekstur både i hender og munn, farge, smak, lukt. Det mister man med mos. Vi legger biter foran henne som hun prøver å spise selv, samtidig som vi mater henne med biter. Ergo litt baby led weaning/babystyrt spising og litt mating. BLW-puristene mener at man kun skal la barnet spise selv, men vi velger altså å gi henne biter også. Når hun ikke er keen på mat viser hun jo det tydelig. Hun har to pittesmå tenner og gomler i vei på det vi gir henne mens hun lager koselyder. Jeg begynner nesten å grine, så søt er hun! Om biten er for stor eller om hun ikke liker maten, spytter hun bare ut. De dagene hun ikke har hatt lyst på mat, har jeg bare ammet henne. Matbiter foran henne gjør dessuten at hun ikke kjeder seg ved bordet. En bit med søtpotet som klemmes i hånden hennes og derettes føres opp til munnen kan nemlig ta maaange minutter og stor konsentrasjon. Slik får Jon og jeg nytt måltidet også!

Jon og jeg inmari glade i mat. Vi lager mye mat, vi koser oss med å lage mat, vi koser oss med å spise mat. Jeg håper vi klarer å få til at Mini liker masse ulik mat og blir nysgjerrig på ny mat. Siden hun startet med litt fast føde har hun spist eller smakt litt lam, elg, avocado, lammelever, økologisk laks og ørret, gulerot, søtpotet, pastinakk, stangekylling, blomkål, brokkolig, banan, agurk, aubergine og løk. Og selvfølgelig hjemmelaget kraft fra både kylling og lam. Også har hun suttet på et villeple mens hun hang i bæresjal. Hun er dessuten blitt sjarmerende flink til å føre maten selv til munnen. I går spiste hun  elgkjøttdeig som vi la foran henne i små klumper. På bildet er hun opptatt av en bananbit. Og er ca verdens søteste paleobaby. IMG_3881

34 kommentarer

 1. Herremin for en fin bebis!

 2. Hei lille skjønning! Jeg synes dere har en fantastisk tilnærming. Jeg gjorde jo ikke det samme for Iben, men tenker at jeg gjør det beste jeg kan nå! Du inspirerer meg.
  Klem:)

 3. Fine paleobaby! Eg gleda meg til mini her kan begynne å smake så smått på maten vår :)

  • PaleoSara

   Det er SÅ koselig å være tre til bords, så bare å glede seg! Mini slår i bordet og prøver å få tak i absolutt alt.

 4. Herlig å lese om deres tilnærming til mat for Mini – hun er heldig som har så kloke foreldre! Og FOR en skjønn skapning. Åh! *smelt*

  • PaleoSara

   Enig i at hun er skjønn, fnis! Vi er inhabile da :) Trolig kommer hun i en kresen periode når hun blir eldre, men inntil det håper vi å legge et bredt og godt grunnlag. Mat er kos:)

 5. Vad kul att få läsa hur det går för Mini och vad ni väljer att ge henne för mat! Hedda får i princip samma sak som Mini. Hon älskar Sötpotatisgratängen med köttfärs från «Under vårt tak». Jag har också slängt alla gratis prover med gröt och vällnig, blir så förbannad när det skickar detta hem till oss, verkligen läskigt! Jag har gjort min egna variant på gröt till Hedda, knäcker 1 ägg i en kastrull tillsammans med 0.5 dl kokosmjölk, cirka 1 msk koksmjöl och lite blåbär eller hallon. Låter det koka upp under omrörning och serverar med en skvätt kokosmjölk. Räcker till två «Heddaportioner». Gröten är verkligen jättegod, den är egentligen min favoritfrukost :-) men till mig dubblar jag receptet och det räcker till en «Idaportion», brukar smaksätta den med kanel och kardemunna till mig själv och ha på bären i efterhand istället.

  Tack för en bra blogg, så kul att få följa en till Paleobebis!

  • PaleoSara

   Hei Ida!

   Jeg spiser også en slik grøt, og Mini smakte på den i går, det virket som hun likte det! Masse fint fett der, Hedda er heldig! Gøy å lese hvordan dere velger å gi Hedda mat. Det virker som bebiser er åpne for alle smaker, noen ting tar det litt lengre tid å venne seg til enn andre. Mini likte faktisk ikke banan i begynnelsen, men nå gomler hun fornøyd litt banan daglig.
   Kanskje Mini og mor skal ha kokosgrøt til frokost i morgen :)

   Fin uke til deg og dine!

 6. Åååååh doddi!!! for et koselig innlegg <3

 7. Er så enig så enig i måten dere gir henne mat på og at hun får ekte mat :) heldig liten beibiss!

 8. Heia naturlig og sunn mat og buu med Nestlè!

 9. Hei! Supert innlegg! Jeg lurer på noen ting, håper du kan svare: Hvordan unngår du å få eggehvite på eggeplommen? Jeg går ut i fra at du tar utgangspunkt i weston Price stiftelsens anbefalinger når det gjelder eggeplomme, men hvis du leser i kommentarfeltet her : http://www.westonaprice.org/childrens-health/feeding-babies, kommer det frem en del kontraindikasjoner og motforestillinger mot å begynne med eggeplomme så tidlig. Er det noe du har tatt stilling til? Jeg for min del kjente at jeg ble litt skeptisk mot eggeplomme-planen. På den annen side kom en ny norsk rapport i dag, der babyer ble anbefalt mat fra fire måneder pga det behovet for b12, som man jo nettopp finner i eggeplomme…. http://www.aftenposten.no/familie-og-oppvekst/–Dropp-fullamming-i-seks-maneder-7370416.html

  Et annet spørsmål: Bør beibien kunne sitte selv før man begynner å gi dem biter av forskjellig?
  Takk for blogging og hjelp :)

  • Hei!
   Mors kosthold har jo litt å si for innholdet i morsmelken. Dvs om mor sørger for å spise b12-holdige matvarer dukker det opp b12 i melken. Det synes jeg er rart ikke kommer mer frem i artikkelen. Mor bør spise egg, lever og rødt kjøtt for å sørge for ok b12-nivå i brystmelken. Det skal ikke så store mengder til. Heller det enn å gi barnet for tidlig mat, spørrumei.
   Eggeplommer har gått fint her i gården, ingen oppkast. I begynnelsen, dvs fra hun var yngre enn seks mnd, fem kanskje, fikk hun det ikke hver dag og hun spiste ikke stort. Hun viste generelt ingen interesse for annen mat enn pupp til rett etter seks mnd, så jeg ventet med å gi henne annet enn smaksprøver. Forstår ikke helt det stresset med at bebisen MÅ spise annet før seks mnd alder, men det er kanskje bare meg.Du må selv prøve deg frem og gjøre hva du synes er best for barnet ditt. Lever er jo også bra på b12, så det kan jo være noe.

   Mini kunne ikke sitte helt selv da vi begynte å gi henne biter av mat, men hun satt såpass i stokkestolen at hun ikke sank, om du skjønner.

   Håper det ga deg noen svar :)

 10. Hei! Mini er så heldig som får det best mulige grunnlaget lagt så tidlig, Jeg beundrer dere – og ser opp til dere! Jeg har en gutt på 4 mnd her – som får søtpotet, avocado osv. (jeg prøver ) Men det er en ting jeg lurer på. Er du ikke redd for at Mini skal få glutenintoleranse? Eller tenker du at det er greit, siden gluten uansett er noe forbaska greier…?

  Og så lurte jeg på en ting til!! Jeg testet tipset ditt med å gi eggeplomme. Men greide tydeligvis ikke å få bort all eggehviten – for plutselig var han helt rød og prikkete rundt munnen og litt nedover brystet. Vi ringte lege og var på vei til legevakta da det plutselig bedret seg – og siden vi hadde lang kjørevei – snudde vi likesågodt!

  Hvordan greier du å ikke få med eggehvite på skjea??

  • Hei! Fint etternavn du har :)
   Det med gluten tenker jeg litt på, og vi har ikke helt bestemt oss for hva vi skal gjøre. Gluten er ikke livsnødvendig, vi spiser ikke gluten (Jon spiser en sjelden gang) og jeg tenker at hjemme får hun ikke gluten. Det sies jo at de bør introduseres for gluten mens man enda ammer for å slippe glutenallergi, men jeg synes ikke noe om å gi henne gluten, så der ligger det nå. Ergo regner jeg med hun ikke får det. Hva tenker dere?

   Angående eggehvite tror jeg nok vi fikk litt eggehvitte innimellom på skjeen, men svært sjeldent. Vi tok hull på eggeplommen og helte det over i et eggeglass eller liten kopp, noe som gjorde at nesten ikkeno av hvitten ble med. :)

   Takk for fine ord, forresten! Jeg ser at jeg burde ha mer babymat på bloggen. Kos dere med lillegutt, tiden går så fort!

 11. Et lite spørsmål …eller forsåvidt to :) Når det kommer til grøt til disse små babysene..Hva tenker du om hirsegrøt laget av hirseflak?? og ikke pulver som en kjøper ferdig og blander, men grøt som en lager selv?

  Og så ..dumt spørsmål kanskje..men kunne veldig gjerne tenke meg å lage kraft, men hvor får dere tak i bein til kjøttkraft? Har enhver ferskvaredisk i butikken dette, eller må man til en slakter?

  • Hei!
   Grøt, ja. Spørs litt hvor gammel bebisen er, spør du meg. Grunnen til at vi har ventet med grøt til Mini er at korn er vanskelig å fordøye for disse små magene, i tilegg til at mye annen mat gir bedre næring enn grøt. Når det er sagt, ville jeg heller gitt hjemmelaget hirsegrøt enn ferdigpulver. Noen bløtlegger kornene en stund i forveien slik at det blir lettere å fordøye for bebisen. Du kan feks sjekke ut boken Nourishing traditions book of baby and child care, eller sjekke litt rundt på kraftmamma.no. Begge disse kildene bruker grøt i hverdagskost.

   Vi har fått bein fra jeger, så vi lager hovedsaklig elgkraft. Når vi kjøper stangekylling, koker vi kraft av skroget. Jeg vil tro at en ok butikk med ferskvaredisk har kraftbein, eller du kan bestille derfra. Regner med du bor i Oslo? I så fall kan du melde deg inn i «tradisjonsmat Oslo» på facebook, der er det mange likesinnede matnerder som du sikkert kan få tak i kraftbein fra. Mathallen har garantert også. Og ferskvaredisken på Sandaker senter er veldig åpne for å bestille hva man måtte ønske :)

 12. Hei! Så morsomt og inspirerende å lese om vesle Mini og maten hennes! Har en 7 1/2 mnd gammel baby, som begynte å smake annen mat enn morsmelk rundt 6 mnd alder. Gikk veeeeldig treigt i starten før mammaen endelig skjønte at ho skulle legge vekk skjea, løfte babyen fra vippestolen, opp i tripptrappen, skjære opp litt mat, sette seg ned, og nyte synet av en stolt, glad og fornøyd baby, som jobber iherdig med å plukke, kjenne og smake. Plutselig ble innføring av mat veldig mye morsommere!!

  Skjønner at jeg må lete litt rundt på bloggen din, for her var det mange gode tips!

  Lurer på noen ting:

  Når du koker egg, koker du hele egget, og så skraper ut plommen? Med lettkokt, mener du da helt bløtkokt?

  Når du ga kjøtt i starten, hvordan tilberedte du det da? Jakter elg, og har mye snadder i fryseren, men tenker det kan by på litt utfordring, da det ikke akkurat smelter på tunga…

  Er det trygt å gi innmat fra elg? Bør det i så fall være fra ungdyr (Kalv/fjorårskalv)?

  • Hei du!
   Så morsom innføring du hadde! Nysgjerrig og egenrådig baby, det liker vi :)

   Egg: Koker hele egget ja, og så spiste hun bare plommen. Ganske så flytende, ja. Eller vi skilte egg og hvitte og lettstekte plommen i masse økologisk smør.

   Vi stekte kjøttet som vanlig. Skar det enten opp i små biter, eller så var vi hippieforeldre og tygde kjøttet litt først.

   Innmat fra elg må vel være trygt? Mini får kalv, kylling, lam og storfe. Du kan evt vanne ut litt for å gjøre smaken mindre levrete.

   Kommer mer minimat etter hvert, gøy at du liker å lese om det!

   • Takk for svar!

    Gleder meg til fortsettelsen, og til å bli enda mer inspirert!

    Bakte forresten bananbrødet du har postet her for et par dager siden (uten honning, med kokosolje istedenfor smør, og med en blanding av mandelmel, kokosmel og bittelitt sesam-mel). Det ble kjempesuksess!! Lillegutten hiver innpå (i den grad han klarer)!

    God sommer til deg, og lykke til med bokpubliseringen (har bestilt et eks :D)!

    • Så kult bananbrødet ble suksess! Godt at andre enn oss synes det er himla godt.
     Stas du har bestilt bok :) Håper du liker den!

 13. elin danielsen

  Hei,
  Jeg har lest bloggen din innimellom; synes den er velskrevet og lett og finne fram i, og du tilgjengeliggjør paleo for hvermansen :)

  Har et spørsmål ifht paleo og små bebier; vår minste er fem mnd og har ikke tenner enda så vi tenker at most mat er best. Hadde tenkt å også mose den økologiske kyllingen han skal få servert i mårra helt til jeg ser at du anbefaler minst mulig mos og mest mulig mat i naturlig tilstand. Gjelder dette også de tannløse små?

  Takk for svar :)

  • Hei Elin!
   Det kommer helt an på bebisen! Noen liker mos, andre liker biter og mer babystyrt mattilvenning. Test og se hva som funker best for deg og lillebebis :)

   Takk for ros!

   • elin danielsen

    Takk for raskt svar! Vi tester og ser hva minsten liker best. Takk igjen for inspirasjon – fortsett det gode arbeidet :)

 14. Renate

  Hei. Eg følg med på podcasten din. Oppdaga den nettopp og er heilt hekta! Har ei lita jente på 4mnd. Har såvidt introdusert banan og avokado. Ho var ikkje interessert. Eg kjenner intuitivt at eg vil venta, amming fungere kjempebra. Men blei inspirert til å gi litt eggeplomme! Når eg steiker eggeplomma, blir ikkje den veldig stiv sånn at ho kan sette i halsen? Eg er litt redd for akkurat den delen. Har lyst å prøve at ho et ting sjølv,men livredd for at ho skal sette i halsen.

  Eg har kokt kraft av kylling fleire gonger, men ender opp med å få mykje luft i magen. Kan det ver noko eg gjer gale undervegs? Dermed blir eg også skeptisk til å gi det til litlo og…

  Vist eg begynn med eggeplomme, litt kokosolje kvar dag, og kraft, har me vell ein god start?:)

  • Hei Renate!
   Jeg mykstekte eggeplommen bare, slik at den ikke er så hard. Evt kan du jo lettkoke den?
   Kraft og luft i magen aner jeg ikke. Koker du kraften med noen grønnsaker?
   Høres ut som din lille får en god matstart :) Klem!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*