Gourmetmini

Mini er en liten gourmetbaby. Fremdeles er morsmelk hovedføden hennes, men hun blir tilbudt mat 3 – 4 ganger daglig. Noen måltider spiser hun mye, andre ganger er hun ikke det grann interessert. Jeg tvinger aldri i henne noe; hun spiser så mye som hun trenger tenker jeg. Jeg har nok melk fremdeles og når jeg skal tilbake i jobb om en liten måned spiser hun sikkert mer enn nå i tillegg til at jeg allerede har begynt å pumpe og fryse ned melk slik at Jon kan gi henne det på dagtid.

minignafser

I løpet av de siste ukene har Mini spist:

 • Banan. Hun er veldig glad i banan. Gaper når hun ser en banan. Banan er fin kilde til magnesium, blant annet. Dessuten inneholder banan et enzym, amylase, som gjør det lettere for babymager å fordøye karbohydratene i bananen.
 • Stangekylling. Både confitert, på Mathallen, og stekt i ovn her hjemme. Mini elsker kylling. Det går ned på høykant.
 • Økologisk laks. Ikke det samme som villaks; det er økoligisk oppdrett, men bedre enn oppdrettslaks. Laks er hun også glad i.
 • Elgmarg. Går også ned på høykant. Inneholder masse mettet fett som er viktig for utvikling av hjernen og som bidrar til opptak av omega3-fettsyrer.
 • Gulerot og andre rotgrønnsaker kokt i kraft.
 • Økologisk eggeplomme stekt i økologisk smør, eller lettkokt. Hun spiser ca en eggeplomme hver dag. Inneholder blant annet kolesterol som er viktig for hjernens utvikling og nervebaner.
 • Søtpotetstappe med kraft.
 • Gnagd selv på brokkoli og blomkål og romanescokål
 • Lam. Lam er godt, hilsen Mini. Lammet vi har er jo fra Solundmat, en øy langt utti havgapet, så det har finfine fettsyrer i seg.
 • Kokosgrøt, et par tskjeer her og der.
 • Blåbærsmoothie av kokosmelk, banan og masse blåbær
 • Guacamole. Det likte hun godt. Da hadde hun hvitløksraper i ettertid. Hun får også avocado.
 • Elg. Vi lager elggryte inspirert av den supergode kjøttsuppen til Under vårt tak. Hun putter selv små kjøttdeigbiter i munn. (Og bommer en del, seff).
 • Tidvis små biter av paprika, løk og annet vi har til maten selv.

Som dere ser, ganske variert! Og ingen penger til nestle her i gården. Vi har Mini på potte, og en fordel med det er jo å ta bæsjen i nøyere øyensyn. Hittil har hun ikke hatt forstoppelse eller diare og det tar jeg som et tegn på at maten vi gir henne ikke er vanskelig for fordøyelsen hennes.

24 kommentarer

 1. Må bare sei det igjen! Det her er såÅ fantastisk herlig å lese!!! Heldige, heldige Mini! Og ho ligner skikkelig på mamma’n sin på dette bildet 😀
  <3

 2. Jeg blir så glad av det jeg leser her! 😀 Du inspirerer! ..og jeg har lyst å skrike stygge ord til dem som kjøper kilovis med grøt til barna sine. (men klarer å la være)

  • PaleoSara

   Så hyggelig du sier det :)
   Er nok best å la være, ja! Led gjennom eksempel! Selvom det ikke er enkelt alltid …

 3. Hei!
  Kan du fortelle litt om hvordan du gir f.eks kylling?
  Er så redd hun skal sette i halsen jeg…

  • PaleoSara

   Hei du!
   Enten får hun det godt strimlet, eller så tygger jeg litt på biten først for å gjøre det lettere. Jeg gir banan i biter feks, det funker fint. Bebiser har god refleks til å joste og spytte ut. Men – jeg går aldri fra henne, gir ikke for store biter og følger godt med :)

 4. DU er rå du!
  Må dele dette med en venninne som har bebiss.

 5. Imponert og inspirert! Herlig!

 6. Et så inspirerende innlegg om babymat skal man lete lenge etter! Mini er heldig :)

 7. Wæææ! Kjenner jeg får litt prestasjonsangst av dette 😉 (ikke egentlig, blir bare veldig inspirert!) Min lille hønepøne er jo faktisk nesten like stor som din. Jeg hadde det for meg at din var så mye større, men det stemmer jo ikke. Her får hun avokado blandet med morsmelk, og noen ganger kokosolje. Hun spiser, og synes det er stas, men er ikke sånn at hun gaper begeistret akkurat. (Det gjerder storebror!) ellers får hun paprika, eple og hirsegrøt. Grøten har vi kuttet, da hun ikke likte den, og hun begynte å spise mer om natten. Så i all hoved sak er det bare pupp som gjelder. Må vell mote meg opp og introdusere litt mat med smak, sånn som du har gjort. Kjempespennende å se så mye bra mat dere har gitt :-)

  Litt skummelt… Når det kommer faste måltider inn i bildet er jo plutselig babyen blitt et lite menneske 😉

  • PaleoSara

   Gøy at de er like gamle!
   Mini spiser ikke mengder, akkurat. Pupp er hovedkilden til energi. Fint at du minte meg på kokosolje, skal benyttes i morgen. Jeg tenker at de spiser mat når de er klare for mat :)

 8. Å, Mini er en skikkelig sjarmør!
  Herlig å lese om den gode næringen du/dere gir henne. Ekte mat 😀

  • PaleoSara

   Det synes vi også! Nå har hun nettopp spist egg, avocado og griset banan over halve kjøkkenbordet. Glad kid!

 9. Så spennende å lese hva dere serverer minien deres! Det er ikke mange månedene igjen til babisen min sikkert vil smake på mat også. Var hos helsesøster i dag (3 månederskontrol) og ble helt matt av hvordan hun pushet grøtene fra Neste. Hah, akkurat som om det er noe magisk med grøten dems. Nei, her blir det avokado, banan og kokosolje først, og så tar vi det derfra :)

  • Hei Ragnhild!
   Svarte jeg på denne? Tror ikke det. Sorry sent svar i så fall!
   Dropp grøt fra Nestle! Vi har jo ganske ulikt syn på kosthold, mtp inntak av animalsk protein (jeg mener det er essensielt for optimal helse), men vi kan vel enes i at mat som har vært innom en fabrikk og tilsatt vitaminer og mineraler skal være et menneskes første føde er litt vel … unaturlig.
   God uke til deg og søtnosbebisen!

 10. Så flink du er :)

 11. Artig å lese. Tror du spare masse bleieutgifter med ordentlig mat. Spiser seg LCHF, og da forbrenner kropp alt og ingen resteavfall.

  • Åh, det er nok litt restavfall 😉
   Men vi bruker kanskje litt mindre bleier pga potte? Vet ikke hva som er vanlig :)

 12. Bra blogg! Har en baby som er 5 måneder nå, og jeg starter i jobb når hun er 7 mnd og har derfor begynt å tenke på dette med fast føde og introduksjon sånn at overgangen skal bli fin og trygg. Tenkte på det med saltet og at babyer ikke tåler mye salt. Holder dere av mat til henne før dere krydrer/smakssetter, eller går det bra med felles i og med at mengden mat babyen spiser er så liten?

  • Hei!
   Takk for ros :) Vår Mini får nok i seg litt salt, da hovedsaklig gjennom smøret som vi steker eggeplommen hennes i hver morgen. Når vi lager annen mat, som søtpotetstappe, lager vi som regel en egen porsjon til henne. Annet krydder liker hun. Eller .. vi har kanskje ikke gitt henne så mye krydder, mest matvarer i sin rene form. Og hvitløk da, i guacamole, som hun elsker. Weston a price foundation anbefaler å gi litterann salt til små babyer fordi det skal være bra for hjernens utvikling. Men da ikke seltin og bordsalt, men ordentlig mineralsalt. Det har vi gjort noen ganger, på eggeplommen hennes.
   Skal du fortsette å amme (om du gjør det nå) når du begynner i jobb? Jeg ammer om morgenen og i desember pumpet jeg meg på jobb og så ammet jeg på ettermiddag og kveld. Det er jo litteranne pes, så fra januar av dropper jeg å pumpe på jobb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*