Åtte grunner til hvorfor Mini ikke får grøt

Da Mini  var seks måneder fikk vi en pakke fra Nestle som inneholdt to grøtposer og et hefte om barnemat. Ikke vet jeg hvordan de vet adressen min og at Mini var blitt seks måneder. Det kjenner jeg at irriterer meg inmari. Uansett. Heftet fremstår som nøytral folkeopplysning, men er jo en skjult form for grøtreklame. Gi barnet variert kost, sier heftet, men grøt to ganger daglig, om ikke mer, er det så variert? Jeg vet ikke helt jeg. Den ene grøten, Havregrøt med banan og bringebær, inneholder hele 1.5 prosent tørket bringebær. Det er mer vegetabilsk olje og stivelse enn bringebær i grøten. Kanskje den burde blitt kalt Havremel med skummetmelkpulver og vegetabilsk olje? Etter innholdsfortegnelsen å dømme burde den det ..,

Vi gir ikke grøt til Mini. Vi spiser ikke slik mat selv og ser ingen grunner til å gi henne grøt. Jeg har sammenliknet mineralinnholdet i en grøt og noen matvarer vi gir Mini, for å vise at man ikke  behøver grøt for å dekke babyens behov for vitaminer og mineraler. Skal lage en bloggpost om det snart. Det rare er jo at grøt oppfattes som Den Ultimate Barnemat. Jeg får stadig spørsmål om hvordan Mini får i seg nok jern og kalsium når vi ikke gir grøt. Er det ikke litt trist at grøt med tilsatte vitaminer og mineraler blir sett på som sunnere og mer naturlig å gi til babyer, enn ekte, naturlig mat? Når skjedde den overgangen? Burde vi voksne også spise pulvermat tilsatt næringsstoffer, siden det er så sunt for barn? Jeg blir trist inni meg.

Hvorfor dropper vi grøt og ferdiglaget babymat til Mini? Her er noen av våre mange argumenter.

1. Vanskelig å fordøye

Korn er generelt vanskelig å fordøye, også for voksne. Veldig mange som slutter med kornprodukter opplever å for eksempel få mindre vondt i magen, luft i magen og fordøyelsesproblemer. Å gi tungtfordøyelig mat til et fordøyelsessystem som til nå kun har fått brystmelk (eller erstatning) er noe vi ikke ønsket å gjøre. God fordøyelse har masse å si for god  helse.

2. Unaturlig mat

Med unaturlig mat mener jeg mat som er laget i en fabrikk, laget av en drøss ingredienser og tilsatt vitaminer og mineraler. Det er hva grøtpulver er. Ikke særlig naturlig, spørrumei!

3. Fett er ikke ett fett

En stor andel av fettet i brystmelk er mettet fett. Mettet fett er viktig for utvikling av barnets hjerne. Grøt inneholder skummetmelkpulver. Et glass med barnemat jeg så i butikken var merket med «lavt innhold av mettet fett». Selv synes jeg det er inmari rart at mettet fett er usunt for bebisen i mat, men ikke i brystmelk. Et annet fettargument er innholdet av vegetabilsk fett i feks grøten. Vegetabilsk fett er ikke sunt fett. Det er kunstig fett, fabrikkfremstilt, og med lavt innhold av gode fettsyrer som mettede og omega3.

4. Karbo vs fett

Mini er ikke akkurat en lavkarbobaby. Hun får banan og har smakt på stekt eple og liker klementin godt, og liker rotgrønnsaker veldig godt. Men noen høykarbobaby er vi ikke interessert i at hun skal være. Bebiser trenger fett for å utvikle hjernen sin. Ja, de trenger karbohydrater også, men ikke i den mengden som er i grøt og fruktsmoothier etc. Mini får masse sunt fett gjennom for eksempel eggeplomme, smør, kokosfett og avocado.

5. Upraktisk

Det kan godt hende grøt er praktisk for mange, men for oss er det superpraktisk å gi Mini så og si det samme som vi spiser. Vi lager meny for flere dager og sørger for at om det er noe Mini ikke skal spise, så har vi backup. Hittil har det ikke tatt så mye tid å lage mat til Mini, det er selve spisesituasjonen som tar tid, men det gjør det nok når bebiser spiser grøt også.

6. Forurensende

Grøtposer og ferdigmat skaper mer avfall enn grønnsaker og kjøtt. Det er en fin bieffekt, synes vi.

7. Dyrt

Her er jeg kanskje litt på gyngende grunn iom vi ikke har handlet verken grøt, smoothier eller glassmat. MEN det må vel være dyrere enn å bare gi henne det vi spiser?

8. Heller naturlig innhold enn tilsatt

Vi gir Mini d-vitaminer, men bortsett fra det vil vi heller gi mat som inneholder viktige næringsstoffer naturlig, enn tilsatt.

Men hvordan får Mini i seg jern og kalsium?

Mini spiser eggeplomme nesten hver dag. Hun er glad i rødt kjøtt. Og hun spiser grønnsaker kokt i kraft nesten daglig.

26 kommentarer

 1. Skulle ønske jeg visste det jeg vet om mat i dag, før jeg gikk gravid og når minsten min var liten… vonde vaner er vanskelig å vende – og som alle barn vi kjenner elsker de pasta, brød, og all slags høykarbomat spesielt med sukker. Triste greier, og jeg vet ikke om vi kommer oss ut av det, men på sikt så håper jeg virkelig det…

  Om du har noen tips til det, så tar jeg gladlig imot det. Minsten min er 10 år, heldigvis lages ihvertfall masse av maten vi spiser fra bunnen av, jeg holder meg til å spise veldig lite av mat med sukker, estoffer, hvete og har kuttet ned på melkeprodukter og ihvertfall holder det til laktosefritt…. det går nok rett vei i det minste :) Havregryn er det vanskeligste for meg å kutte ut, og jeg går på en smell innimellom, men prøver hardt å ikke kjøpe det. :)

  • Tips til barn er jeg ikke så god på foreløpig. Man har jo ikke helt kontroll over dem når de har nådd en viss alder. Kanskje everydaypaleo.com har noe tips?
   Og tålmodighet kanskje? Å lage all mat fra bunnen er en god start og kred, for det tar tid og krever ekstra innsats :)

 2. Jeg forstår bare ikke hvordan noen kan forsvare at slike ferdigprodukter er bedre for små barn enn hva naturlig mat er. Når ble det naturlige unaturlig liksom? Jeg ville ikke spist det selv, og ser ingen grunn til å skulle pushe det på barna mine heller. Min førstefødte har beregnet levering i januar, og vil definitivt ikke bli en Nestlebebis. Mye takket være dine skriverier om temaet! Graviditeten ble betraktelig lettere når jeg kuttet ut de «tradisjonelle» kostrådene for gravide, og heller fikk i meg ren og naturlig mat *tommelopp*.

  Tror dette innlegget må skrives ut og deles med de som jeg vet kommer til å argumentere vilt for at grøt er en absolutt nødvendighet! Gleder meg til flere innlegg om naturlig mat for skjønne bebiser :)

  • Åh, nå ble jeg litt stolt :)
   Ikke lenge igjen til levering, du har mye å se frem til! Både fødsel og etter det. Baby er himla koselig!
   Lykke til! Og jepp, det kommer flere innlegg :)

 3. mariesmatglede

  Kjempebra innlegg! Mer logisk enn dette går det ikke an å få det! Dette burde alle gravide og småbarnsmammaer lese :)

 4. Lest og delt. Håpa alle vennane mine les dette. Det er så viktig å gi dei små næringsrik mat!

 5. Supert blogginnlegg!
  Kunne ønske jeg visste det jeg vet i dag da eldstemann på 4 var baby, han fikk dessverre mye grøt og fruktmos – på grunn av uvitenhet og fordi jeg trodde det var det beste..
  Minstemann på 4 mnd skal få eggeplomme som sitt første måltid med fast føde, og absolutt ikke noe Nestlegrøt!

 6. Så flott innlegg!! Jeg kommer heller ikke til å gi baby grøt når han skal begynne med mat. Småler (og dør litt) inni meg hver gang helsesøster bringer opp med det mat og forteller hvor fantastisk det er, med alle mulige næringsstoffer tilsatt. Må det tilsettes næring, vitaminer og mineraler, er det da ikke bra (baby)mat!?!
  Her blir det fullamming så lenge baby vil, og så avokado banan og kokosolje, og etter det bare hva som helst som jeg spiser (+glade egg).

  • Hurra for naturlig mat :) du tenker å gi ham litt egg i tillegg, selvom du ikke spiser det? Han er megasøt! Og jeg ammet også fullt til mini viste interesse for mat, ca seks mnd. Litt eggeplomme og smaksprøver, men hun var mest hypp på pupp. Og pupp er bra :)

   • Ja, han kommer til å få egg. Jeg tenker at å bli veganer er et personlig valg, ikke noe jeg kan velge for han. Det hadde nok vært annerledes om kjæresten min hadde vært veganer men når han spiser kjøtt føles det feil å «tvinge» baby til å bli vegan.
    Mitt ansvar er at sønnen min får sunn mat og at han lærer seg respekt for alt liv. Så kan jeg bare håpe han blir veganer når han blir stor :)

    Mine penger kan ikke gå til kjøtt ogmelk, men jeg synes skikkelige egg er bra (gjerne fra egne høner en gang i fremtiden) og fisk som pappa fisker selv. Kader (kjæresten min) forstår at det er viktig for meg at baby får bra mat, så han lar meg styre det. Men når baby blir eldre kan jeg jo ikke hindre ha n i å spise kjøtt med far eller venner. Jeg håper bare han ikke vil 😉

    Takk, jeg er helt satt ut av hvor fin han er. Babisen din er helt nydelig også!!

    • Bebiser <3
     Synes du er veldig reflektert med mat :)
     Og jeg forstår godt synet på kjøtt- og melkeproduksjon. Vi går mer og mer over til økologisk og viltkjøtt, og Mini får kun glade egg.

 7. Hurra! Elsker innleggene dine om barnemat! Jeg skrev en kommentar for litt siden, hvor jeg fortalte om min mini sitt kosthold, og tips og råd du kunne gi. Jeg er veldig opptatt av næringsrik, naturlig og økologisk mat. Mye fett, grønnsaker og protein. Ja, det vi spiser egentlig. Men jeg har jo funnet denne ferdiggrøten jeg da… Den er fra Helios og er biodynamisk dyrket fra produsenten Holle.. Den har ikke en innholdsfortegnelse på en halv meter, og jeg har lest mye bra om den. Jeg lager all barnemat selv, men av og til går livet litt fort i svingene, så i 4-tiden på ettermiddagen er denne grøten god å ha. MEN jeg lurer nå på om jeg skal kutte den ut… Hva medier du?

  • Hei!
   Jeg har ikke sett innholdsfortegnelse eller noe på den grøten, så kan ikke uttale meg. Heller helios og biodynamisk dyrket. MEN – uansett er det jo opp til hver enkelt av oss :) Ser det med fort i svingene. Vi prøver å planlegge men det funker ikke alltid optimalt. Eksempel på Minis fastfood er most banan med kokosfett.

 8. Pingback: Raljering | Paleoliv

 9. Pingback: Gjesteblogg: lavkarbobaby | Paleoliv

 10. Pingback: Paleobaby i VG | Paleoliv

 11. cecilie

  hei. jeg har et problem min. han lille mannen min..ja jeg gir min gutt grøt fordi han nekter å spise brød og i det hele tatt klumper..jeg må gi han grøt for jeg har ikke annen alternativ akkurat nå siden han ikke vil ha noe annet..men jeg håper til slutt at han vil ta i mot andre ting etter vært..han er 10 mnd nå.

  • Hei!
   Vi har vært heldige med vår Mini mtp apetitt og at hun liker ulik mat.
   Jeg er ingen lege eller ernæringsfysiolog, men synes det er selvsagt at din lille mini bør få grøt om han ikke vil ha noe annet:) etter hvert vil han sikkert ønske annen mat også.

 12. Pingback: La jenta spise skikkelig mat! | Melissa Spania

 13. Pingback: Babymat: eggeplomme | Paleoliv

 14. Pingback: Det sitter i hodet – Sara Lossius

 15. Pingback: Ingefær episode 39: Margit Vea om barnemat – Sara Lossius

 16. Pingback: Supersmoothie for baby og småbarn – Sara Lossius

 17. Moste grønnsaker,poteter med mye god saus. Pleier og virke det…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*