Her i kåken er det Jon som er kraftekspert og kraftkoker. Når sant skal sies, har jeg til nå ikke kokt kraft en eneste gang. Likevel står det en kjele og småputrer minst en gang i uken, og i kjøleskapet er det alltid kraft tilgjengelig.
Jon fortjener all den kred’en han kan få. Han er en skikkelig kraftpappa.
Jeg drikker kraft nesten hver morgen. (Ofte er det Jon som varmer den og serverer meg, mens jeg pumper meg slik at Mini får melk i løpet av dagen når jeg er på jobb). Vi bruker kraft i mat og kraft som saus, og Mini har fått kraft på flaske noen ganger. Kraft smaker godt og er godt for kroppen. Heller hjemmelaget kraft enn buljong, både for smakens og helsens skyld!
Å lage kraft er latterlig enkelt. Jon slumper hver gang og det blir alltid godt. Du trenger:
- Bein, av kylling, ulike typer kjøtt eller fisk
- Vann
- En syre, feks eddik eller sitron. Syren gjør at mineraler trekkes ut av benet lettere, slik at kraften blir mest mulig næringsrik.
- Grønnsaker. Vi er glade i løk, pastinakk, gulerot
Slik gjør du:
- Legg kraftbein i en kjele
- Ha i grønnsaker
- Hell kaldt vann over, til det såvidt dekker beina
- Tilsett litt syre (0.5 – 1 dl)
- La det godgjøre seg rett under kokepunktet, omtrent 80 grader
- Skum av en gang om du ønsker (det samler seg slagg på toppen som lett kan fjernes)
- Kylling i 4 – 6 timer. Kjøtt minst 12 timer, og i 2- 3 døgn går fint. Fisk tar kun et par timer å lage.
Om du ønsker en kraftigere smak på kraften kan du ha kraftbein i stekeovnen først på ca 200 grader i 20 minutter, eller til de er blitt litt brune.
Vi fryser kraften og tar frem en dunk ca hver tredje dag. Et tips er også å ha fryst i små isterninger, slik at du alltid har en smaksforsterker for hånden.
Sett i gang! Husk at det er mange gode grunner til å drikke kraft regelmessig!
Motta nyhetsbrev?
En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!