Her i kåken er det Jon som er kraftekspert og kraftkoker. Når sant skal sies, har jeg til nå ikke kokt kraft en eneste gang. Likevel står det en kjele og småputrer minst en gang i uken, og i kjøleskapet er det alltid kraft tilgjengelig.
Jon fortjener all den kred’en han kan få. Han er en skikkelig kraftpappa.
Jeg drikker kraft nesten hver morgen. (Ofte er det Jon som varmer den og serverer meg, mens jeg pumper meg slik at Mini får melk i løpet av dagen når jeg er på jobb). Vi bruker kraft i mat og kraft som saus, og Mini har fått kraft på flaske noen ganger. Kraft smaker godt og er godt for kroppen. Heller hjemmelaget kraft enn buljong, både for smakens og helsens skyld!
Å lage kraft er latterlig enkelt. Jon slumper hver gang og det blir alltid godt. Du trenger:
- Bein, av kylling, ulike typer kjøtt eller fisk
- Vann
- En syre, feks eddik eller sitron. Syren gjør at mineraler trekkes ut av benet lettere, slik at kraften blir mest mulig næringsrik.
- Grønnsaker. Vi er glade i løk, pastinakk, gulerot
Slik gjør du:
- Legg kraftbein i en kjele
- Ha i grønnsaker
- Hell kaldt vann over, til det såvidt dekker beina
- Tilsett litt syre (0.5 – 1 dl)
- La det godgjøre seg rett under kokepunktet, omtrent 80 grader
- Skum av en gang om du ønsker (det samler seg slagg på toppen som lett kan fjernes)
- Kylling i 4 – 6 timer. Kjøtt minst 12 timer, og i 2- 3 døgn går fint. Fisk tar kun et par timer å lage.
Om du ønsker en kraftigere smak på kraften kan du ha kraftbein i stekeovnen først på ca 200 grader i 20 minutter, eller til de er blitt litt brune.
Vi fryser kraften og tar frem en dunk ca hver tredje dag. Et tips er også å ha fryst i små isterninger, slik at du alltid har en smaksforsterker for hånden.
Sett i gang! Husk at det er mange gode grunner til å drikke kraft regelmessig!
Hurra! Kraftinnlegget er her! Dette blir prosjekt i juleferien!
Flott juleprosjekt!
Hei! Tusen takk for kraftoppskrift! 🙂 Bare lurer på ca hvor mange gram bein dere bruker i forhold til grønnsaker? Og om det er noe minimumskrav på megde bein for at det skal bli noe av kraften? Har sett noen oppskrifter hvor de har brukt veldig store mengder.. Leste også at noen mente kyllingbein tar 24 timer, og annet kjøtt 48 timer. Hørtes lenge ut!
Og: Er det helt nødvendig at det er økologisk ?
Jeg tror Jon bare slumper, egentlig, både når det gjelder mengde bein og grønnsaker. Når det er mindre bein, blir det jo mindre kraft ut av det, for da bruker man mindre vann.
Jo lengre man koker kraft, jo mer næringsstoffer får du ut av beina. Minimumtid for kylling er vel 6 timer, vil jeg si, men du kan la den stå lengre. Kjøtt enda lengre. Den står jo bare på ovnen i fred og ro for seg selv.
Angående økologisk – der må du selv gjøre deg opp en mening, og vurdere hva som er praktisk, innenfor budsjett og tilgjengelig. Vi har ikke alltid økologiske grønnsaker, men kjøttet vi bruker er enten øko-kylling eller viltkjøtt.
Hei Sara,
Jeg har kikket på mange oppskrifter på koking av kraft før jeg endelig fikk gjort det, og de alle fleste sier at de fjerner fettet som legger seg på toppen etter krafta har blitt kald… Gjør du også dette, eller bruker du fettet med?
God jul! 🙂
Hilsen Hanne
Hei!
Vi bruker som regel fettet, ja. Nevnte de hvorfor de tok vekk fettet?
God jul 🙂
Nei, det var det ingen som nevnte. Bortsett fra at fler anbefalte å bruke det til matlaging alene siden det ikke smaker stort. Jeg tolket det mer som høykarbo/lite fett livsstil 🙂
I dag drakk jeg min første dose hjemmelaget kraft til frokost, takket være deg og bloggen din 🙂 det smakte fortreffelig!
Hanne 🙂
Så bra, det synes jeg er stas!
Klem 🙂
Her er første runde kraftkoking igang, styrkedrikk til liten og stor! Gleder meg – og så enkelt! Litt enig med deg – hvorfor har man ikke gjort dette før?? Men nå er vi igang! Har du sett http://www.kraftmamma.no? Ikke din matretning altså, men samme gode kraftomtale og mye lurt. 🙂
Bedre sent enn aldri væffal! Kraftmødrene leser jeg innimellom. Stor respekt for de damene!
Hei! Mulig dette er et dumt spørsmål, men here goes: lagde min første kraft i går, som nå har blitt til en fin gele i kjøleskapet. Men hvordan er det meningen å drikke den? Varmes til flytende eller tilsettes varmt vann? Og i såfall hva slags forhold mellom gele og vann? 🙂
Grattis med kraftkoking! Og gele er gull, da har du virkelig fått det til 🙂
Jeg varmer en klædd i kjele og drikker som shot. Ingen tilsetting av vann. Geleen blir jo flytende når du varmer opp. Eller du kan bruke kraften i supper, feks.
Håper det smaker!
Pingback: Svar på spørrerunden, del 2 | Paleoliv
Pingback: Gulrot- og søtpotetsuppe | Paleoliv
Fikk melding fra en kamerat i går om at han har fått rådyr under jakta, og om jeg ville ha beina – så nå blir det kraftkoking! Gjort det én gang før med suksess, så nå skal jeg bruke denne guiden, og se om det blir enda bedre 😀 Takk!
Oh, så heldig! Lykke til, og lag masse god mat med kraft i:)
Får man på en måte helsegevinster når man koker kraft på Gilde sin storfe kraftbein? Jeg har ikke tilgang til bein fra vilt, men ser at duggurd.no nå har kraftbein pakker som kjøttabonement. Så grubler litt på om jeg bør investere i det. Syns det er ofte vanskelig å vite hvor mye penger man skal legge i matkvaliteten og diverse kosttilskudd… Og hva man skal prioritere. Alt kjøtt og fisk vi kjøper er vilt eller økologisk, bortsett fra storfe. Som jeg tror er ikke verstingen, eller? I forhold til for eksemple kylling og svin. I tillig kjøper jeg smør, rømme og melk (for kefir) fra Røros. Og noen grønsaker er økologisk, når prisen ikke er alt for mye mer. Og også litt fordi jeg ønsker å sende et signal. Rema har fått in en del økologiske grønskaer, og klart, hvis ingen kjøper dem, kommer dem til å slutte med det. Syns det er lettest å betale mer når dyr er involvert: siden jeg vet jeg da i tillegg støtter et godt dyre velferd. Noe jeg mer og mer brenner for! Tror drømmejobben min hadde vært «dyrepoliti»: passe på at dyr får et verdig liv.
Hei! Du skriver syre i kraften. Du mener da F eks eddik? Hvilke et best – hvis noen? 🙂
Hei Morten!
Hva som er best vet jeg ikke. Vi bruker 7% eddik, sitron eller eplesidereddik. Og tidvis glemmer vi å ha syre i også. Kraften som står på komfyren nå har eddik i seg, litta klunk.
Hei,
Mulig dette er teite spørsmål, men jeg spør uansett:
1) Hvis man lager kraft på kyllingbein. Er det bare til å koke opp alle beinene etter jeg har spist drøssevis med kyllinglår/-vinger?
2) Hvilke kjøttbein anbefaler du?
3) Hvordan skummer man av slaggen på toppen av kraften?
Takk for en inspirerende blogg 🙂
Mvh
Tor Arne
Hei!
Relevante spørsmål, spør du meg!
1) Ja.
2) Kjøttbein fra dyr som har hatt det godt, om du har mulighet til det. Kylling, storfe, lam, svin, elg, etc. Alt funker. Spørs hva du får tak i.
3) Det gjør vi sjeldent, faktisk. Hvis så, bruker vi en skje eller liknende og tar det av.
Takk for ros 🙂
Takk for svar 🙂
Hvor mye pleier slakteren å ta for bein hvis man går dit for å be om det?
Aner ikke! Vi har kjøpt elgbein fra jegere og koker ellers kraft på kyllingskrog. Vil tro ben ikke er så dyrt
Det er billig. Sist betalte jeg rundt førti kroner for halvannet kilo.
Pingback: Fem ting nybakte mødre bør ha | Paleoliv
Pingback: Fra hode til hale | Paleoliv
Pingback: Ingefær podcast nr. 10: Næringsrik baby- og barnemat! | Paleoliv
Pingback: Ingefær episode 16: Oda Omholt om bærekraft, kjøttproduksjon og helse – Sara Lossius
Pingback: Matlistan | Lite Längre
Kan man koke kraft av «altmulig»?
Jeg har lagt til side rester og avskjær fra grønnsaker og urter og fryst det ned. Så langt har jeg en pose full med stumper og rester fra reddiker, løk, gulrot, vårløk, kål, diverse urter osv
Har turt å begynne med kraftkoking etter å ha hørt på Ingefær og har kokt kraft på kyllingskrog allerede. Kjempegodt å bruke det i nesten all mat jeg lager, så takk for inspirasjon 🙂
Hei Laila!
Ja, det kan man. Lurt å legge til side rester og avskjær fra grønnsaker og urter – det skal jeg også! Tipper kraftene du koker er supersmakfulle 🙂
Så flott
Har en full pose i fryseren nå så da skal jeg jammen gi det et forsøk 👍
Hei!
Jeg har for første gang kokt kraft på bein fra økologisk kalv. Ville ha en «nøytral» kraft, så jeg tilsatte verken krydder eller grønnsaker. Synes det smaker/lukter litt «brent» av krafta. Lot gryta med bein stå og syde i 72 timer under lokk for å få ut mest mulig næring. Hvor viktig er det å passe på at temperaturen ikke kommer over 80-90 grader? Lurer på om jeg har kokt beina for lenge. Takk for inspirerende blogg!
Hei!
Kraft kokt på kun bein uten noen grønnsaker smaker jo ikke allverdens, men blir en fin base. Når du skriver syde, mener du småkoke? Vi lar den bare stå og trekke. Mulig det har vært for varmt? Sorry dårlig svar.. Men takk for ros! 🙂
Pingback: Ingefær episode 19: Børge Fagerli om biorytme, hormoner, kosthold og balanse – Sara Lossius
Hei det står så vidt jeg kan se ikke noe om salting! Når har du i salt når du koker kraft og hvor mye?
Hei!
Jeg tror ikke vi salter? I så fall lite, og usikker på når. Dårlig, men ærlig svar!