Minimat

Jeg får spørsmål både her og på mail hva jeg gir av mat til Mini. Mini er ti måneder nå (og aldeles superduper, hjertet mitt sprenger tidvis) og har arvet sin mors apetitt og sin fars forbrenning. Hun har matvett, med andre ord.

Babymat er forbundet med mye følelser og jeg vil påstå mye redsel. La meg forklare. Barnematprodusenter, så som nestle, tilsetter jern og vitaminer og mineraler i barnematen som lages slik at barnet skal få i seg alt. Det er blitt slik at man er redd for at babyen sin ikke skal få i seg for eksempel nok jern om man ikke gir grøt eller annen ferdiglaget barnemat, også grunnet helsestasjoner som er ferdigmatprodusenters håndtlangere og påpeker den utrolige viktigheten av grøt etc. Det synes jeg er helt sprøtt og inmari synd. Som om ikke naturlig mat ikke inneholder jern! Men i ulike barnematdiskusjoner jeg har lest på sosiale medier og informasjonen fra produsenter, så er det kun deres mat som garanterer babyen god nok næring. Derfor tør jo nesten ikke mødre å si nei til grøt og annen ferdigmat. Får babyen min nok jern om jeg ikke gir slik mat? Hva slags mat gir jeg i stedet?

Jeg er ikke redd for Minis jernlagre. Jeg er ikke redd for Minis vitaminstatus eller om hun får i seg nok mineraler. Jeg er absolutt sikker på at det valget Jon og jeg tar hver dag, å ikke gi Mini noe grøt eller ferdigmat, er det beste for Mini. Vi tvinger aldri i henne mat. Om hun ikke vil ha det vi serverer henne, prøver vi som regel noe annet. Visse dager spiser hun ikke stort, og vi har aldri vært stresset over det. Lillejulaften var hun spysyk (pappan var på julaften) og i to uker det ville hun omtrent bare ha pupp. Da fikk hun det. Etter hvert ble apetitten hennes bedre. Vi ser også at hun liker ulike matvarer i ulike perioder. Søtpotet var godt en stund, så nektet hun, nå spiser hun det igjen med glede.

Jeg har også lest noen mammablogger, og et par steder skriver de at de ikke har tid til å lage egen babymat. Vel, det trenger ikke ta tid. Vi lager jo sjeldent egen minimat. Hun spiser det vi spiser. Jeg har ikke mat i blenderen eller lager fancy fruktmos på poser ala ellas kitchen. Det vi spiser, spiser Mini, og omvendt. Noe spiser hun selv, annen mat gir vi henne på skje (søtpotetmos feks) eller som små biter. Jeg må likevel si at jeg heller vil bruke tid på å lage mat til Mini enn å varme opp et glass ferdigmat, fordi jeg synes mye av ingrediensene på disse ferdigmatrettene er så som så (vegetabilsk olje, skummetmelkpulver, delvis nedbrutte kornsorter, neitakk). Det jeg vil få frem er at det ikke er nevneverdig mye merarbeid å gi babyen naturlig mat fremfor ferdigmat.

Jon er i pappaperm om dagen, så det er han som har den beste oversikten over hva hun spiser og når. Men litt kan jeg si om hvordan noen vanlige matdager for Mini ser ut. Hun får pupp om morgenen, midt på dagen (jeg pumper meg før jeg går på jobb) og på kvelden. (Og på natten inntil et par netter siden, jeg har vært en trøtt jobbemamma!). Det er vanskelig å skille mellom frokost, lunsj og middag, siden vi ikke har spesifikke frokostretter, lunsjretter eller middagsretter. Jeg kan selv spise middagsrester til frokost, og lunsjen min er ofte rester fra gårsdagens middag. Dette gjelder også for Mini.

– Frokost: Består så og si alltid av en eggeplomme stekt i økologisk smør. På lørdag blandet jeg inn litt oregano, det var suksess. Om hun er mer sulten, og det er hun som regel, får hun kraftkokte grønnsaker, som hun ofte spiser selv. Hun holder på den godt kokte guleroten og spiser fornøyd. Pastinakk er hun også glad i. Eller hun kan få avocadobiter, pærebiter, eller banan. Har jeg laget leverpostei, får hun det til frokost (eller lunsj, eller middag).

– Lunsj: Som regel rester av noe vi har hatt dagen før. Vi har alltid bokser i kjøleskapet med rester. Hun er glad i stangekylling, så det får hun en del av. Eller hun spiser stekt fisk eller fiskekaker. Eller kjøtt. Eller bare grønnsaker og frukt. Søtpotetmos får hun ganske ofte. Disse kraftkokte grønnsakene. Smoothie, om Jon har laget det til seg selv. Hun er dessuten ekstremt glad i pølser fra grøstad gris. Vi deler opp pølsa i små biter, og hun spiser det selv i overraskende raskt tempo og store mengder. Ti måneder og spise en hel pølse? Jepp.

– Middag/kvelds: Her får hun det samme som vi spiser. I dag var det guacamole og smørstekt kyllingbryst fra stange, samt yoghurt naturell. Hun elsker yoghurt. I går spiste hun blomkålssuppe og masse blåbær (som hun spiser selv). Om vi har pulled pork, er det det hun spiser. Grønnsaker og/eller frukt og bær. Alltid vann å drikke, aldri jus.

Som dere skjønner, varierer det ganske mye hva og når Mini spiser. Vi prøver å variere kilden til animalsk protein: egg, kylling, ulike typer fisk og ulike typer kjøtt. Hun spiser mange ulike grønnsaker, både fra over og under jorden og tilberedt ulikt. Hun liker frukt og hun liker bær. Hun spiser moser men kun om vi har mos til middag. Hun spiser biter. Hun spiser selv og vi gir henne mat.

Dette funker for oss og det ser ut til å funke for Mini. I alle fall har hun aldri vondt i magen, hun har stabil energi, hun har regelmessig avføring som sjeldent lukter noe særlig, og hun er glad i masse ulike smaker, ikke bare søtt. Jeg er stolt av at vi gir Mini kvalitetsmat og jeg er inmari fornøyd med at det ikke tar noen særlig ekstra tid siden hun får det samme som oss. Om ikke barematprodusenter og helsestasjoner hadde påpekt hvor essensielt grøt og ferdigmat tilsatt feks jern er, er jeg sikker på at enda flere hadde gjort som oss. Det trenger ikke ta lang tid og det trenger ikke være så vanskelig.

PS: hva gluten angår, så har hun foreløpig ikke fått i seg det. Det fortsetter nok slik så lenge vi har kontroll over hva hun spiser.

27 kommentarer

 1. Ah, dette innlegget er helt tommel opp altså! Jeg må dele med verden. Du gjør så mye bra for Mini!
  Takk for at du går mot saueflokken og forteller at den kjøpematen og grøtgreiene er tull og tøys. Argh, for noe drit det er i den maten på glass altså :(

  klem!

 2. Skulle ønske jeg kunne så mye om kosthold når mini var liten :)

  • Bedre litt senere enn aldri! Jeg skulle ønske jeg kunne enda mer om gravidmat da jeg var gravid, feks :) Eller det jeg nå vet om kosthold da jeg var i tyveårene…

 3. Så fint du skriver om mat til den lille, det virker logisk og ukomplisert og forhåpentigvis inspirerende for de som tyr til grøt og mat på glass. Jeg kommer helt klart til å finne masse inspirasjon hos deg når jeg en gang får en bebis :)

 4. Helt enig i kommentarene over! En ting jeg lurer på er hva slags yoghurt du kjøper? Leser så mye forskjellig om hvilke typer er paleo

  • Hei!
   Vi bruker vanlig yoghurt naturell fra tine. Den er pasteurisert men jeg tenker at det får gå. Fikk tak i upasteurusert fra en melkering i oslo, hun digget det, og vi skal nok kjøpe mer av det etter hvert. Jeg unngår yoghurter med skummetmelkpulver, ultrapasteuriserte og med tilsatt sukker.

 5. Mange gode råd!
  Men kva når (visst) Mini skal begynne i barnehage og det blir servert brødmat, yoghurt eller rask ferdigmat som dei ofte tyr til i barnehager? Nokon tankar/planar om korleis å medvirke/ bidra til sunne erstatninger der?
  Kan tenke meg at det er ein vanskeleg kamp for mange når x antall brødmåltid, prim og yoghurt blir rekna som sunn husmannskost.

  • Hei!
   Våre tanker nå er at vi lager mat og sender med henne. I tillegg må vi jo forklare hvordan og hvorfor mini spiser som hun gjør. Regner også med at hun vil ha liknende mat som de andre barna så jeg får vel bli proff på brødene fra feks against all grain. Hun kan nok ikke skjermes helt. Viktigst er mat hun får hjemme tenker jeg. Så får vi se :)

 6. Love it!! 100% enig med deg! Minier er verdt å få den beste maten, og i den kategorien kommer ikke pulvergrøt eller brød med prim.

  Blir så frustrert av dette for så mange argumenterer med at barna kommer til å bli opprørske hvis de får bra mat hjemme, eller mobbet i barnehage/skole fordi de ikke har skiver med nugatti i boksen. (Seriøst, jeg hører dette hele tiden). Og det gjør meg så sint! For det første, hvilke barn er ikke opprørste noen ganger uansett hva slags mat de får hjemme? Skal vi foreldre gi de dårligere mat for å slippe det? (Antagelig slipper vi det ikke uansett).

  For det andre, jeg tror mange av vår generasjons barn kommer til å bli sinte fordi de faktisk fikk dårlig mat hjemme. Dårlig mat kan for mange bli en avhengighet (been there) som er veeeldig vanskelig å komme ut av. Dessuten er det ikke gøy å få livsstilssykdommer som barn, være overvektig, svingende energi el.l.

  Og sist, det er jo foreldres ansvar å lære barn respekt for andre så de dropper å mobbe pga andres kostvaner. Og å gjøre de trygge nok til å stå opp for seg selv og andre hvis det skjer.

  Dette ble jo en veldig avsporing fra innlegget ditt 😛 Men konklusjonen er at bra mat til barn er viktig. Og at du er superflink og motiverende :)

  • For en fin kommentar! Enig med deg. Jeg har muligens en naiv tro på at det kommer til å gå helt fint med mini og mat. Foreløpig ser jeg ikke problem med at vi kjører et annerledes løp. Er fornøyd med å gi mini god mat og glad for å se at hun virker som en robust baby med jevn energi. Hva andre mener gir jeg, som deg, hmmm blaffen i. :)

 7. Du er et forbilde,og en inspirasjon. Stå på!

 8. Kjempe flott blogg :) bruker å gå inn på bloggen din hver gang sukker og mel trengselen egler seg på.. Da bruker jeg å bli nok motivert til å spise ren mat igjen :)

  Jeg har en gutt på 5 mnd.. Og vi har begynt å mose grønnsaker og avokado som vi gir så smått.. Siden det er litt tidlig og gi kjøtt ennå.. Tenkte jeg kanskje å gi litt hirsegrøt.. Har du laget noe grøt til din mini selv? Eller gir du bare grønnsaker,bær og kjøtt? Vet ikke hva du mener om hirse , det er vell ikke paleo..Kom over en nettside der de anbefalte å ikke gi hirsegrøt til barn eller å spise det selv.. Fordi det var negativt iforhold til opptak av jod ,og dermed negativt iforhold til stoffskiftet.. Jeg blir så usikker på hva jeg bør gi eller ikke.. Det er som du skriver dette jern nivået alle snakker om.. Hvordan dekke jern behov godt nok før vi kan gi kjøtt.. Og hvor tidlig ga du kjøtt? Og gir du tilskudd av omega 3?

  Mange spørsmål her.. Jeg tror du bør begynne på babymat boken du snakket om ja.. Jeg hadde iallefall kjøpt den 😉

  • Hei Trine!
   Takk for ros :)
   Jeg har ikke gitt grøt til Mini, nei, bortsett fra kokosgrøt (egg, kokosmelk, kokosmel). Vi gir bær, frukt, yoghurt, kjøtt, fugl, fisk, egg, grønnsaker.
   Jeg ga kjøtt fra hun viste interesse for mat, ca 6 mnd, altså samtidig med grønnsaker og frukt. Animalsk protein er, etter det jeg har lest, lettere å fordøye for små bebiser enn grønnsaker og i alle fall grøt. Mini liker veldig godt kjøtt og egg og fisk, men noen dager vil hun helst ha grønnsaker. Vi lar henne styre det selv.
   Vi gir vitamin D, og har nettopp kjøpt en omega3/tran. Har til gode å gjøre research på hva som er best her. Om du har kunnskap, si så!

   Gi lyd om du har flere spørsmål eller kommentarer!

 9. Hei Sara!
  Takk for masse gode tips og mange digge oppskrifter!
  Hvilken babymatbok er det du anbefaler? Du har sikkert skrevet om det et annet sted, men jeg er midt i ammetåken, så det hadde vært flott å få det én gang til … Vi skal snart begynne å gi Spurven mat, han har mye problemer med magen, og legene sier derfor at han bør begynne allerede ved fire måneders alder. Jeg vil styre unna ferdiggrøt. Det virker temmelig mystisk å skulle gi ham noe jeg aldri ville funnet på å spise selv? Vi spiser ikke paleo, men sunt, variert, mest mulig økologisk og aldri ferdigmat, så da blir det slik for han også!
  Klem

 10. Pingback: Minimat, en liten oversikt | Paleoliv

 11. Ingrid

  Tak for inspirerende innlegg! Jeg skulle gjerne delta i en melkering i oslo. Har du eller andre noen tips (dugurd hadde ikke). Thanx!

  • Hei Ingrid!
   Søk etter «tradisjonskost oslo» på facebook, der kan du finne likesinnede :)

 12. Marte Ø

  Jeg blir så glad! Ren mat – det er alt vi trenger! Også kjærlighet da. Dette er flott..! :)

 13. Hei! Tusen takk for fint inlegg. «Littlå» har begynt i barnehage og plutselig ble jeg blank på hva jeg skulle ordne til lunsj og mellom måltid, og fikk endelig noen flotte idé er.
  Hun får ikke gluten og har ikke smakt korn ennå og d akter jeg og fortsette med. Til frokost får hun ett egg i kokos melk med kokos mel blandet sammen og kokt til grøt. De i barnehagen kaller henne allerede for middags jenta. Jeg har laget disse knekkebrødene dine og d ser ut som hun liker dem veldig godt. Men går lit i stå når jeg ikke kommer på hva jeg skal smøre på dem 😝
  Hun fikk smake med makrell i tomat på men jeg er veldig i mot att d er så mye sukker,salt osv i. Har du noen tanker om d? Jeg har boken din og leser lit av bloggen din nesten hver dag.

  • Hei Maria!
   Lunsj og mellommåltid kan være litt vanskelig, ja.
   Jeg ser gjennom fingrene med litt. Makrell i tomat, feks, det får de så mye de vil av både hjemme og i barnehagen. Kaviar, også, jeg kjøper polarkaviar. I barnehagen vet jeg de får skinkeost på tube, jeg synes jo det er no herk, men tenker at de står det ut.
   Det viktigste er vel å finne ut hva som kjennes riktig ut for deg og lille :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*