Turbar

Turbar

Pinsen betyr tur for mange, også oss. Vi skal jobbe på den ene hytta og Jon har laget en haug med egenkomponerte turbarer som vi tar med. De er utrolig gode, det synes Mini også. Hint: oppskriften finnes også i paleolivboken!

Vi forsket lenge på vår egen oppskrift på energibarer. Det finnes masse oppskrifter på nettet. Noen skal bakes i ovnen mens andre bare skal settes i kjøleskapet. Noen har alt for mye sukker og noen bare smuler opp og er vanskelige å spise. Mange har ørten ingredienser som kan være  vanskelig å få tak i eller er svinedyre. Macademia- og pecannøtter er gode, men de koster jo ofte en liten formue.

Vi hadde følgende kriterier for vår oppskrift:

 1. Baren må holde seg i romtemperatur uten å bli alt for klissete. Det er ikke noe stas å ta med barer på tur hvis de bare smelter i sekken.
 2. De må være enkle og raske å lage. To minutter i foodprosessoren og ferdig.
 3. Ingrediensene må være lette å få tak i og ikke alt for dyre. Litt av poenget med å lage energibarer hjemme er at de skal være billigere enn de man kjøper i butikken.
 4. De fleste barer man får i butikken er fulle av sukker. Litt karbohydrater er ok, men det er ikke godteri vi lager.

Turbar

Paleolivs turbar

 • 25 g linfrø
 • 50 g ristede mandler
 • 3 dadler
 • 50 g gresskarfrø
 • 75 g cashewnøtter
 • 50 g tranebær
 • 50 g rosiner
 • 2 ss kokosolje
 • 2 eggehvitter
 • 1 ts maldonsalt

Fremgangsmåte

 1. Fjern steinene og legg dadlene i varmt vann i 15 minutter. Dette gjør de ekstra klissete og sørger for at barene holder seg sammen.
 2. Sett på ovnen på 175 grader
 3. Ha linfrøene og mandlene i en foodprosessoren og kjør de til de er finhakket som sand.
 4. Ha i dadlene, eggehvitene og kokosfettet og kjør i noen sekunder til du har en seig masse.
 5. Ha i resten av ingrediensene og kjør i bare noen få sekunder så det fortsatt er litt biter.
 6. Spre massen utover på et bakepapir så det blir en 1cm tykk blokk.
 7. Stek i 15 minutter midt i ovnen.
 8. La det kjøle seg ned en stund før du deler opp i passende store biter.

De ferdige energibarene kan pakkes inn i plast eller aluminiumsfolie, eller oppbevares i en boks. Vi oppbevarer de i kjøleskapet så de holder seg lenger, men de klarer seg fint noen dager i romtemperatur.

Du kan fint bytte ut noen av ingrediensene hvis du vil, men det er lurt å vedlikeholde blandingsnivået mellom dadler og nøtter/frø så konsistensen blir riktig. Rosiner og/eller tranebær kan du droppe helt eller bytte ut med noe annet hvis du ønsker det.

God tur og god pinse!

Turbar med laptop

(Som du ser av bildet, funker turbar også som proviant på korte turer mellom kjøleskap og skrivebord).

 

 

29 kommentarer

 1. Hei! Så utrolig morro å lese du snart får gitt ut paleolivbok! :) lurte på hvor du har kjøpt kettlebellsene dine/deres? Vil åsså ha rååsa!

  • Vi kjøper av compact kettlebells :) rosa er åtte kg, så vil vel anbefale å kjøpe 12 eller 16 først (selvom rosa er supersøt!)

 2. Disse ble supergode!! Takk for oppskrift :)

 3. Jippi! Disse skal bli med meg på topp 7 på søndag 😀

 4. Kristine

  Heia
  Disse så veldig gode ut. Men bløtlegger du ikke alt først? Jeg gjør det med alt av korn og nøtter men lurer på hvordan konsistens/evt blandingsforhold blir da? Det vil jo trekke til seg en god del væske…. Får kanskje bare prøve meg frem. Noen andre som bløtlegger her??

  Ellers fin blogg. Har akkurat begynt å kikke her. Trenger inspirasjon til mat til de små. Blitt mer kresen nå som de nærmer seg 2 året så merker det blir en utfordring. Men vi lever ikke paleo så surdeigsbrød er gull verdt for mat til mini 😉

  Alt godt og lykke til med boken. Spennende!

  Hilsen Kristine

  • Hei!
   Vi bløtlegger ikke nøtter…foreløpig. Du må nesten prøve deg frem, og gi gjerne lyd om resultatet!
   Regner med vi også får utfordring med kresenhet. Kjenner jeg gruer meg litt…

 5. CecilieM

  Hei! Disse er knallgode! Til og med godkjent av de to største «daddel-skeptiske» barna (riktignok med litt mørk kokesjokolade oppi..)! Har også brukt varierende nøtter etter hva vi har – og de blir alltid like gode. Men er det noen grunn til at du bare bruker eggehvitene? Prøvde med hele egg og det fungere jo også? Er også litt innom dette med bløtlegging – skriv gjene mer om det hvis dere prøver etterhvert! God sommer! :)

  • Mørk sjokolade oppå hørtes iiiiinmari digg ut!
   Vi bruker eggehvittene rett og slett for vi synes de blir mindre eggete uten plommen. Også kan vi bruke plommen til majones eller ekstra god eggerøre.
   Bløtlegging tenker jeg også å få ut fingeren å starte med. Bløtlegging av nøtter gjør at næringsstoffer blir lettere tilgjengelig for oss, samt lettere å fordøye. Tror det kommer! (Det, og fermentering av grønnsaker).
   Goood sommer :)

 6. CecilieM

  Jeg har forresten strødd litt maldon-salt på toppen før de stedes istedenfor å ha saltet inni røra, det også ble veldig godt :)

 7. Pingback: Iskaffe | Paleoliv

 8. Jeg må bare skryte av den turbaren, den er helt fantastisk god.
  Jeg hadde ikke alle ingridiensene så byttet ut linfrø med sesamfrø og rosiner med 70% sjokolade. Men fyrtikatta de smakte:)
  Av en eller annen grunn så klarte jeg å steke de på 250 grader i tilegg, men de ble egentlig bare noen sinnsykt gode kake/kjeks lignende greier, anbefales:) må lage ny runde imorgen og da skal jeg se hvordan de blir stekt på 175 grader…

  Elsker sånne enkle oppskrifter som man bare kan smække sammen! :)

 9. Pingback: Intervju i Kamille Puls! | Paleoliv

 10. Pingback: Meny søndag til onsdag | Paleoliv

 11. Ine Måneby Larsen

  Hei!
  Har nettopp lagt turbarene, og de ble kjempegode! :) Jeg doblet oppskriften, og fikk 30 barer (de ble noe mindre enn på bildet). Jeg lurte bare på en ting; vet du hva kaloriinnholdet er i barene? Jeg har en far som har fått diabetes og tenkte det at disse da kunne være greie for han å ha med på jobb og ha som mellommåltid. Er litt greit å vite hvor mye kalorier det er i per bar, sånn at han ikke spiser for mye enn det han skal ha 😛

 12. Pingback: Sniktitt i kjøleskapet vårt | Paleoliv

 13. Pingback: Supersmoothie for baby og småbarn | Paleoliv

 14. Noen som har prøvd med bløtlegging og kommet frem til et godt turbar-resultat? :)

 15. Hvor lenge bløtlegger du?

  • Over natten, gjerne. Cashewnøtter litt kortere. Sjekk gry hammer sin nettside for best info om sånt!

 16. Hvor finner du tranebær uten tilsatt mye drit?? Og vil du si denne et snill mot blodsukkeret? Hilsen ei som er plaga med blodsukkerkræsj og svimmelhet på lange turer

  • Hei!
   Jeg tror ikke vi har vært så nøye med tranebær, bare kjøpt i helsekost.
   Og om du trenger mer blodsukkersnille turbarer anbefaler jeg å kutte ned rosininnholdet. Erstatt feks med litt mørk sjokolade eller slikt, så blir det godt!

 17. Tusen takk for svar :)

 18. Disse skal jeg definitivt teste, har prøvd flere ulike oppskrifter men ikke funnet «den ene» enda! 😉

  Men jeg sliter med en dårlig food processor, ingenting blir til «finhakket sand» hos meg. Nå har den jeg har fått pensjonert seg og jeg skal kjøpe en ny. Hva slags modell/merke bruker eller anbefaler dere? Har også lest mye om stavmiksere som slipper ut gifter og skal se gjennom de rapportene før jeg kjøper meg en ny sånn (trenger det også nemlig)… Takknemlig for tips!

  • Hei!
   Vi bruker Bamix stavmikser og er veldig fornøyd! Men om den slipper ut gifter har jeg neimen ikke sjekket ..

 19. Pingback: Pimpet havregrøt – Sara Lossius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*