Iskaffe

Iskaffe

Iskaffe har vært hva jeg har hatt mest lyst på de siste ukene. Ikke iskaffelatte eller frappucino, men kald, sort kaffe. Jeg har kjøpt det flere steder i Oslo med varierende resultat. Kaffebrenneriet på Sagene serverte meg en skikkelig god isamericano. En kafe jeg ikke husker navnet på hadde aldri hørt om det før, men han lagde på oppfordring og den var ganske god. Stockfleths, som vanligvis har god kaffe, ga meg en laber isamericano. Dette var på Ski storsenter. Her om dagen gikk Mini og jeg innom Tim Wendelboe på Grünerløkka. God kaffe og kaffenerder bak disken. De hadde et alternativ uten melk, og det var kaffe brygget vanlig på v60, tilsatt litterann hvitt sukker og kjølt ned. Den smakte fortreffelig. Baristaen brukte 65 g kaffe på literen, hvilket vi også gjør her hjemme, og 30 g hvitt sukker for å ikke få den kalde drikken for bitter. Kaffetypen sa han burde være fruktig for best smak.

Vi pleier å ha gode bønner hjemme, men nå har vi kun noen vi har kjøpt på vår lokale Rema1000. Jeg ønsket heller ikke å bruke sukker, men har litterann kokosnøttsukker i stedet.

Iskaffe

Brygg kaffe som vanlig. Rør eventuelt inn litt søtning, så som kokosnøttsukker. Kjøl så hurtig ned ved hjelp av masse isbiter. Sil av og ta i kjøleskap for ytterligere nedkjøling. Enjoy!

DSC_9880

Her vist med vår Turbar. Perfekt for lange turer og turer fra kjøleskap til pc …

Kan forøvrig røpe at Mini prøver å rappe iskaffen min hver gang jeg kjøper ute. Mulig fordi hun synes det er mega å drikke av sugerør, men det virker som hun faktisk liker smaken av sort kaffe.

PS: Et kommende innlegg handler om «Er det sunt selvom det ikke inneholder sukker». Der skriver jeg litt om tines nye iskaffe. Du vil nok velge å lage din egen!

9 kommentarer

 1. Iskaffe er kjempegodt. Problemet med å lage det varmt og så helle det på kalde isbiter er at kaffen ofte blir litt bitter. En må nesten bruke noe søtning for å få kaffen like god som den er varm.
  Eller det var det jeg trodde. Helt til jeg oppdaget en metode som er litt mer avansert, men lager en vannvittig god kaffe.

  Man trenger en 1-liter-kremsprøyte/spumaflaske.
  Mal opp 100g kaffe malingsgrad: filterkaffe. Ha det i spumaflasken. Tilsett 500g kaldt vann. Rør forsiktig om, eller virvle den rundt. Sett på toppen og lad med 3stk N20-patroner.
  Virvle rundt. Det er viktig å ikke riste den da kaffegrut kan sette seg i ventilen.
  Sett den kaldt i 2 timer. Slipp så ut gassen med flasken oppreist slik at ingen væske kommer ut.
  Sil innholdet gjennom et kaffefilter.
  Kaffen er nå et konsentrat. Vannes ut dersom du skal lage americano, eller blandes med fløte om du skal ha en litt fyldigere dessert. Fungerer også utmerket som is-saus.

 2. Liker kaffenerding :)

  Jeg foretrekker iskaffen min av kaffebønner fra Etiopia. Liker veldig godt Duromina. Den har de på TW.

  Du kan også kaldbrygge den med aeropress. Da får du mindre bitterhet, men litt søtning må nok til. Du vil derimot få et helt annet smaksbilde av kaffen.

  En tredje måte er å kaldbrygge i presskanne over natten med filtermalt kaffe og inntil dobbel dosering.

  • Fint med tips! Kaffelab hadde på instagram i dag om hvordan de lager iskaffe med aeropress. Er også keen på å teste kaldbrygget kaffe. Nå har vi kjøpt en fruktig kaffe, Remera, fra kaffebrenneriet som ga god iskaffe

 3. Jeg digger bloggen din! Og gleder meg til innlegget om Tine iskaffe :-) (jeg irriterer meg stadig vekk over ting som markedsføres som sunt – mot bedre vitende..)

  • Oh takk for ros, jeg blir så glad!
   Irriterer meg grønn sjæl. Hva med farris og jus sammen? Like få kalorier som to epler … uten å si noe om hva som skjer med insulinet. Djiz.

 4. Thorbjørn

  Iskald Geisha som du kan få på Java eller Mocca er min favoritt.
  Kommer på egen flaske med bruskork!
  Kaffetype Geisha som er tilsatt 4 gram sukker.
  Best å drikke rett fra flasken eller glass (uten is) om man vil dele.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*