Søtpotetrundstykker

Søtpotetrundstykker

Det nærmer seg barnehagestart for Mini. Mamman gruer seg litt. Mini skal være hjemme med Jon halvannen uke nå, for jeg begynner i full jobb igjen i dag. Fin avvenning for meg, kanskje. Å henge med Mini er skikkelig ålreit.

I barnehagen får barna servert et måltid daglig som lages av de ansatte. Jeg regner med det ikke er et måltid slik Mini er vant til det, dvs at det inneholder korn av ymse slag. Vi må derfor sende med henne all maten hun skal spise i løpet av dagen, samt at de ansatte må få retningslinjer av oss. Full kontroll kan vi ikke ha, men vi kan legge til rette. Jeg kommer til å skrive mer om det utover høsten. Jeg skal også ha innlegg om hva hun spiser. Jeg får nemlig mange spørsmål om hva man gir en liten person som ikke spiser korn, sukker, mat på glass, smoothier fra Ellas kitchen etc og lite melkeprodukter.

Disse rundstykkene kommer vi nok til å sende med Mini med jevnlige mellomrom. Jeg fant en oppskrift på søtpotetscones i boken Beyond Bacon, som blant annet inneholdt smult og diverse krydder. Inspirert av oppskriften lagde jeg søtpotetrundtsykker og jeg synes selv det satt på første forsøk. Jon godkjente og Mini godkjente og alle var glade. Og jeg, jeg liker mat som tar ca null tid å slenge sammen.

Søtpotetrundstykker, ca 10 stk

 • 1 stor søtpotet
 • 3 egg
 • 1.5 dl mandelmel, helst fettredusert
 • 1.5 dl kokosmel
 • 2 ss smør
 • 1 ts bakepulver
 • Evt litt salt om smøret ikke er så salt

Skrell søtpoteten og del den i biter. Kok til den er helt mør, ca et kvarter. Miks søtpotet og egg til det er en jevn røre. Tilsett det tørre og smeltet smør.

Lag passe store rundstykker.

Stekes på 175 grader i ca 20 minutter, men følg med.

PS: Siste del av hvorfor jeg skrev boken er ganske rett rundt hjørnet. Bær over med meg i første jobbeuken min etter ulønnet mammaperm!

23 kommentarer

 1. De så kjempe fine ut :) Lykke til med barnehagestart, håper de tar livstilen deres på alvor :)

 2. De rundstykkene så knallgode ut, ja! :) Tror du det går an å lage dem med bare kokosmel og ikke mandelmel?

  • Jepp, det går nok, men da tror jeg blandingsforholdet blir noe annerledes. Kokosmel trekker til seg mer fuktighet. Prøv deg frem og gi gjerne tilbakemelding!

 3. Masse lykke til med barnehagestart! Det kommer til å gå så fint så!

  Det var et par ting jeg ikke var helt forberedt på, så derfor deler jeg min erfaring rundt barnehage og mat. Min erfaring er at etter hvert som barnet blir større og begynner å stille spørsmål (og krav) til ting, så må man svelge noen kameler og inngå kompromisser. De skal finne sin plass i flokken, og er sårbare overfor det å være «annerledes». Siden det ikke foreligger sykdom eller matallergier, så velger jeg mine kamper med omhu. Det viktigste er tross alt de gode vanene som skapes hjemme :)

 4. Hei!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

 5. Ferdig med boka! Den var kjempebra! Du skriv godt og lettfatteleg – denne kan eg trygt anbefale til pasientane mine 😉 Eg er aller mest imponert over at du har teke med akkurat passe mykje informasjon – bra jobba!
  Eg prøvde meg på søtpotetfries til middag – dei var kjempegode, men eg skal skjæra dei litt tynnare neste gong. Eg lurte på ein liten ting i oppskrifta (s 123) – det står: «Tørk av lengdene med et håndkle. Ha dem over i en bolle med vann (er det rett?) og vend inn kokosmelet.» Eg gjorde det utan vatn, og det vart bra!

  • Kjapt lest! Takk for ros :) jeg blir varm i hjerterota! Må sjekke det andre når jeg har boken foran meg

 6. Hei,
  Disse rundtstykkene ble jo kjempegode – hæppi!!
  Boken er også bestilt, jeg gleder meg!! :)

 7. Hei! Nå har jeg lest boken din, er nesten lei meg for at jeg er ferdig (kan du skrive flere?!), kjempebra! Jeg koste meg skikkelig med den. Har allerede laget turbarene til min mann til sykkelturen i helgen :-) Og gleder mer til å teste flere oppskrifter!

  Men du, snakker dere med helsesøster/lege på helsestasjonen om mat? Eller har dere gitt opp/ aldri giddet å prøve? Det ER SÅ mye motstand å få.. Jeg blir så lei av det. «De må spise grøt for å få i seg nok jern og kjøpegrøtene er laget for å være tilpasset barn».. «Butikkbrød er helt fint, og barneleverposteien er tilpasset barn». Hvor begynner man, lissm. Man snakket jo for døve ører uansett (dette gjelder forresten for flere områder også er min erfaring, søvn for eksempel..) Så nå, med nummer 3, har jeg sluttet å si noe. Jeg sier bare: det går kjempefint, han sover så godt og spiser og koser seg (og så lenge han legger på seg og virker kvikk og fin, så spør de ikke så mye mer – like greit for alle parter!)

  Ja, bare et lite hjertesukk herfra. Og: jeg heier på deg! Du gjør en super innsats for å spre de gode budskap om mat og helse!

  • Hei Silje!
   Tusten takk for så fine ord! Smelt. Jeg håper jo seff på flere bøker. Koste meg gløgg med å skrive og gjøre research (vurderte doktorgrad i sin tid fordi jeg liker den prosessen).
   Regner med sykkelturen til mannen din blir suksess når turbaren er med på laget!

   Det andre spørsmålet ditt svarer jeg på i egen bloggpost som jeg poster i dag :) Nemlig veldig relevant og godt spørsmål.

 8. Jeg gråter nesten når jeg tenker på det de serverer i barnehagen; frokost er havregryn med melk/frokostblanding, lunsj er kjøpebrød med margarin og kjøpt pålegg. Med melk til. Varmmat stekes i rapsolje :( Vi kjører tradisjonskost og henter melk fra bonde, og jeg vil ikke ha den homogeniserte versjonen i kroppene våres. Ei heller korn som ikke er riktig behandlet. Eller oksidert fett. Samtidig er gutten straks 4 år og han stiller store krav. Han vil ikke være utenfor og blir veldig lei seg når det serveres noe han ikke spiser (han har allergier så han kan faktisk ikke spise det heller). Det blir dermed syrnet brødskive til lunsj (vi sender med eget brød) ferdigsmurt med upasteurisert smør og naturlig pålegg. Men det blir en del sukkerpålegg, eks. Syltetøy. Et kompromiss for å redde han unna de pålegger med 100 ingredienser de serverer i barnehagen, som han ikke tåler. Skulle gjerne sendt med noe mer næringsrikt, men det røres ikke, for det må ligne de andre sin mat. Jeg vil ikke gi han allergimat, det er akkurat like dårlig for kroppen. Men føler meg som David mot Goliat, rett og slett, når det kommer til kosten. Det som er normalt for folk flest er helt hårreisende for meg! Fatter ikke hvordan de offentlige anbefalingene kan være så feil! Hva med å følge med på nyere forskning? :(

  Synes også det er lite rom for å være annerledes i Norge. Men nå begynner vi heldigvis å bli ganske mange som står sammen om naturlig kosthold i Norge også, dog i noen forskjellige retninger, men likevel mye felles grunn :)

  • Så tøff du er! Kompromisser er ok spør du meg. Syltetøy er helt ok. Men de matvarene du skisserer blir servert i barnehage er jo ikke noe annet enn trist! Lite næring og dårlig fett. Billig da..

   Det begynner heldigvis å bli mer vanlig å gjøre «annerledes» valg for barna og seg selv i Norge. Det blir jo fler og fler av oss :) Håper du inspirerer andre foreldre i barnehagen!

 9. Pingback: Ukemeny forrige uke | Paleoliv

 10. Hei. Jeg lurer på hva du anbefaler å ha som pålegg på disse rundstykkene? Eller er det meningen at man skal spise de uten noe?

  Gleder meg til å prøve. Jeg elsker søtpotet!

 11. Margrethe

  Kan de fryses? Evt om de ikke kan, hvor lenge holder de seg?

  • Hei! Jeg tror de kan fryses, men vi har ikke testet selv. De holder seg ganske lenge om de pakkes inn ok. Vi spiser de opp vanligvis innen tre dager :)

 12. Pingback: Søtpotet- og grønnkålsalat | Paleoliv

 13. Hei, jeg har litt problemer med disse rundstykkene …

  De jeg lager tar ca 60 minutter i ovnen før de er ferdige, og når jeg tar de ut så detter de fleste rundstykkene fra hverandre. Jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke, tror jeg. Vet du hva som kan være galt? De smakte veldig godt. :)

  • Hei Stephan!
   hmmm, det er så lenge siden jeg har laget de at jeg ikke kan gi deg noe godt svar. Lar du røren svelle litt? Det er lurt pga kokosmel. Så er det sikkert ulik størrelse på søtpoteter også.
   Du får teste en gang til :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*