Langtidsstekte oksehaler

Langtidsstekte oksehaler

Et spørsmål som stadig stilles meg er: er det bærekraftig å spise så mye kjøtt? Da har jeg tre svar: 1) Jeg spiser ikke så veldig mye kjøtt, men mye grønnsaker; 2) jeg spiser som regel dyr som har hatt et godt liv og ikke fra storskala produksjon og 3) paleo fokuserer på å utnytte hele dyret ikke kun spise indrefilet. Visste dere at i Frankrike går 4 prosent av storfe til kjøttdeigproduksjon, mens i Norge går 40 prosent til kjøttdeigproduksjon? Visst er vi nordmenn glad i kjøttdeig, men det forteller også at vi ikke i særlig grad benytter seg av de såkalt odde delene av dyret, det være seg innmat, høyrygg, snuter – eller halen til okse. Synd, for disse delene av dyret er smakfulle, billige og svært sunne.

Oksehale er en skikkelig delikatesse. Når du langtidssteker det, eller lager suppe, får du deilig og næringsrik kraft som ikke bare er veldig bra for huden,  håret og helsen din, men også smaker veldig godt. Vi stakk innom slakteren på Torshov og kjøpte to haler og litt høyrygg, for å få litt mer kjøtt til middag. Sammen med rotgrønnsaker i sesong er det billig kraftmat for hele familien!

Oksehale med rotgrønnsaker i romertopf

 • Oksehaler
 • Evt høyrygg eller annet kokekjøtt
 • Løk
 • Rotgrønnsaker som potet, pastinakk og kålrot
 • Fersk persille er digg til
 • Salt og pepper

Slik gjør du: Ha romertopfen i vann. Kutt grønnsaker i passende biter og ha de i romertopfen. Brun gjerne kjøttet først, men det er ikke påkrevet. Legg oksehale i biter og høyrygg i biter oppå. Sett i ovn på ca 100 grader. Gjerne på kvelden, slik at du har middag ettermiddagen etter.

DSC_0181

Mini er veldig glad i dette, samme med den gravide mamman! Og pappan, seff. På bildet under ser du at Mini prøver å rappe mammas middag.

DSC_0185

11 kommentarer

 1. Ser kjempe godt ut :)

 2. Mmmm…ser godt ut.. Har akkurat fått meg en romertopf – så dette må prøves snarest 😉 Takk for at du deler!

 3. Heisann og takk for en fantastisk inspirerende blogg !!! Supert at du setter denne delen av oksen i ett positivt lys

 4. Søte Mini som sniker god mat! En gang… Når jeg får separat kjøkken, med nok benkeplass, dør som kan lukkes og stor fryser, da blir det tradisjonsmat i større grad for meg og! Og da skal jeg komme meg så mye som mulig vekk fra kjedebutikkene. Nå varsles det priskrig, og jeg tipper at primærprodusentene nok også får et kutt i inntekt.

  • Ja fy søren. Som om pris er det aller viktigste når det gjelder mat …
   Har delt kjøkken i mange år-ikke alltid lett å få laget ønskemat, nei.

 5. Er det torsdagstrening i parken i kveld?
  Kunne tenke meg å bli med, men er helt fersk så vet liksom ikke helt hva jeg går til .. hva må man ha med og sånt?

 6. Pingback: Juleluke 2: Vinn vidunderlige wonderbag! – Sara Lossius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*