Helstekt and med tilbehør

Helstekt and med tilbehør

Forrige helg hadde vi et vennepar som har en liten bebis på seks måneder på besøk. Godt jeg har en liten baby i magen, blir jo babysyk av å se slike små! Mini sa bebi bebi og strøk den lille på kinnet og ga henne leker. Smelt.

Siden vi snart skal flytte, spiser vi opp godsaker vi har i fryseren. Det er lenge siden vi kjøpte en and på 3.3 kg på impuls en lørdag så det var på tide å tilbrede den. Nettopp det er noe av det fine med å invitere på middag: vi lager festmat og tester gjerne ut nye oppskrifter. Det er gøy!

Helstekt and er mulig ikke måten hvordan en god kokk ville tilberedt en and på. De ulike delene på anden – akkurat som kylling – har ulik steketid for å bli ferdig. Derfor vil ikke hele anden bli perfekt når man helsteker den, noe blir litt tørrere enn andre. Heldigvis er anda ganske feit og god i tillegg til den mengden smør vi brukte. Det ferdige resultatet ble i alle fall veldig godt!

Som tilbehør hadde vi potet- og pastinakkgrateng (oppskrift under) og en grønn salat med frisk olje- og sitrondressing.

Vi fulgte denne oppskriften vi fant på Matprat

Helstekt and (til fire sultne personer)

  • 1 and. Vår var på 3.3 kg og var fra Holte gård.
  • 2 epler, skrellet og skåret i skiver
  • En håndfull svisker
  • Masse godt smør
  • 1 sitron
  • Salt og pepper
  • Vann, ca 4 dl

Bind bena til anden sammen med en hyssing. Strø over salt og pepper og ha sitronsaft over, og legg flak med smør oppå skinnet til anden. Legg på en rist oppå en ildfast form og hell på vannet. Stek på 225 grader i 20 min.

Etter det, tar du anden og legger den i selve den ildfaste formen. Her har du i svisker og epler også. Stek videre på 160 grader til kjernetemperaturen er 68 grader. Tid avhenger av andas størrelse. Vi bruker et digitalt steketermometer som tar tempen på et sekund – en god investering til kjøkkenet eller gave til jul til de du vet er glade i å lage mat!

Sjyen som blir igjen er fin som saus, reduser den gjerne litt før bruk. Eplene og svisker er tilbehør til middagen. Husk å koke kraft på skroget!

Potet- og pastinakkpure

  • Seks poteter
  • Seks pastinakker
  • En god dose smør, i alle fall 100 gram
  • En fløteskvett om du tåler og ønsker det
  • Salt og pepper til smak

Skjær opp poteter og pastinakker i passende biter og kok til de er møre. Tilsett ønsket mengde smør og evt fløte. Bruk en stavmikser eller liknende til å mose helt til det er en jevn blanding. Saltes og pepres etter smak.

I den grønne salaten hadde jeg sikkorisalat, en grønn bladsalat, agurk, grønn paprika og purre. Dressinge var en blanding av olje, sitron, sennepspulver og honning.

Og dessert? Javisst! Jeg lagde en paleo gresskarpai. Oppskrift kommer om få dager. Kjøp inn gresskar og vent spent!

2 kommentarer

  1. Mmmm… ser nydelig ut :) Fikk kjøpt øko entrecot i går i sverige, med stekt løk, bakt søtpotet og blomkål :) Nam

  2. Pingback: Paleo Gresskarpai (sabla god) | Paleoliv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*