Julesnop: pepperkakekuler

Julesnop: pepperkakekuler

Her i huset lages det ikke særlig med julemat eller julesnop nå i adventstiden. I går lagde jeg tomatsild og jeg tror jeg skal få laget rødbetsild, siden det er ca det aller beste jeg vet. Til julaften skal jeg lage mammas rødkål. Og vi  har laget (0g spist opp) bounty. Her om dagen fikk jeg Gry Hammers tre-i-en-bok: Fermentert mat og drikke, sunn snop og snacks og Fra jord til bord. Jeg har så stor respekt for Gry! Hun er altså damen bak bloggen Fra jord til bord. Jeg har testet et par av oppskriftene hennes, og en av disse er pepperkakekulene. Gry kaller det forøvrig pepperkakefudgekuler, men jeg er litt lat så jeg kutter antall bokstaver i ordet.

gryhammmer

Jeg er ikke glad nok i generelle julekaker til at jeg eksperimenterer på paleofiserte versjoner av for eksempel pepperkaker, serinakaker, goro, eller andre småkaker man spiser rundt jul. Mulig jeg må det når Mini blir større. Men jeg må innrømme at det var koselig å lage disse pepperkakekulene med smak av jul, selvom Mini ikke liker dem. Men hun liker ikke risengrynsgrøt heller – antar at ribbe blir hennes favoritt, den lille carnivoren. I den første versjonen av kulene til Gry fulgte jeg oppskrift, men jeg synes faktisk de ble litt for søte. I neste versjon, som du får oppskrift på under, brukte jeg mindre lønnesirup og erstattet det med kokosfett. Ergo sneket litt sunt fett i samme slengen!

Jeg skal skrive mer om boken til Gry ved en senere anledning, når jeg får bladd i den mer enn hva jeg foreløpig har. Men jeg kan si så mye at jeg anbefaler den. Gry har stor kunnskap og gode oppskrifter. Hun havner i den såkalte tradisjonsmatleiren, som spiser korn- og melkeprodukter som er behandlet slik at de er lettere å fordøye for oss mennesker og gjør at næringsopptaket blir bedre. Selvom korn ikke er paleo, skal du ikke se bort fra at jeg i mammapermisjonen kommer til å teste ut dette. For meg er det langt viktigere om maten jeg spiser er god for helsen min eller ei, enn hva slags merkelapp den har på seg. Sjekk ut bøkene til Gry her!

pepperkakekuler2

Pepperkakekuler

 • 3 dl mandler
 • 2 dl dadler
 • 1 ss lønnesirup
 • 3 ss kokosfett
 • 1 ts kanel (Gry anbefaler ceylon, jeg bruker økologisk)
 • 1 ts kardemomme
 • 1/2 ts nellik
 • 1/2 ts ingefær
 • 1 ts stjerneanis
 • Litt salt og litt pepper

Finknus mandlene. Smelt kokosfettet. Ta ut steinene av dadlene (det behøvde jeg kanskje ikke skrive?) Ha alt sammen i en kjøkkenmaskin og bland i om lag et minutt. Lag passende små kuler (prøvesmaking er lov …).

Siden min versjon inneholder kokosfett blir de litt hardere enn fudge i kjøleskap – og veldig, veldig gode.

 

20 kommentarer

 1. mmmm…. deilig med sunn julesnop :)

 2. Disse skal jeg lage etterpå!
  Gry er forøvrig en rå dame! Var på barnematkurs hjemme hos henne i november. Utrolig inspirerende!

 3. Yum, slike pepperkakekuler er så gode! Jeg harmine klare i fryseren til jul :)

 4. Anbefaler også denne samleboka. Den ble lest fra perm til perm på en 4 timers togtur for litt siden. Pepperkakekulene er en sikker vinner og surkål er virkelig godt!

  God jul! :-)

 5. NAM! Lagde disse kulene dine i kveld, men hadde ikke lønnesirup, så byttet det ut med honning, og hadde en anelse mer ingefær oppi, snadder! Og etter jeg hadde trillet kulene, dyppet jeg dem i 70% sjokolade, fyttikatta! nå skal jeg kose meg =D

 6. Åhhh – dei var vanvittig gode! Tusen takk! Eg hadde ikkje lønnesirup, og prøvde difor utan. Eg synest det var heilt unødvendig med meir søtning. Bør dei frysast, eller held dei til jul i kjøleskåpet?

  • Halloen du! Sorry sent svar. Jeg tenker de holder til jul i kjøleskap, tror ikke du også? Om de da ikke blir spist opp (som skjedde her i gården, Mini likte de plutselig. Mej! Mej!»
   Enig med at de ikke trenger mer søtning. Dadler er som oftest søtt nok :)

 7. Disse så kanongode ut :) Skal prøves ut en vakker dag :) I går lagde jeg paleoscones. Enkelt, sunt og godt, mettende også :) Søsteren min fikk en prøvesmak i dag og hun likte de også :)

 8. Er kokosfett det samme som kokosolje?

 9. Vivi Renate

  Tusen takk for denne oppskriften! De ble kjempegode, og er godkjent av alle i huset :-)
  Tenkte jeg skulle lage bounty i morgen. Og etter hvert tenker jeg at jeg prøver ut mange flere av oppskriftene dine, mye fristende!

  Riktig god jul! :-))

  • Så gøy alle likte oppskriften! Bounty er i grunn en bombesikker oppskrift, må jeg si. Veldig godt!

   Gooood jul :)

 10. Pingback: Nærende blåbærsaft | Paleoliv

 11. Pingback: Sniktitt i kjøleskapet vårt | Paleoliv

 12. Mari Olderøien

  Fikk veldig lyst til å lage disse, så da gjorde jeg det;-) Nydelige. Lenge til jul, men, viktig med godt forarbeid. Starte tidlig 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*