Nærende blåbærsaft

Nærende blåbærsaft

Før jul skrev jeg om bøkene til Gry Hammer. En av oppskriftene jeg har brukt mye er hennes bompisaft, som hun kaller det. Bompisaft er rett og slett hjemmelaget saft med gelatin og søtning.

Mini drikker vann som hovedregel. Hun er glad i Bris også (bjis! godt!), mine smoothies, kefir innimellom, i sommer ville hun drikke opp mine usøtede isamerikanoer og hun har drukket kakao med meg et par ganger. Av sistnevnte grunn heter blåbærsaft nå «kao». Vi tror det er fordi hun forbinder det som ikke er vann med kakao. Hun sier «kao» fornøyd hver gang jeg lager blåbærsaft til henne. Hva drikker du nå, spør vi. Kao, sier hun, godt!

Dere vet vel at jeg er fan av kraft. Kraft er en billig proteinkilde som er supert å bruke som base til både suppe, gryteretter og sauser. I skrivende stund har vi en kyllingkraft som godgjør seg på komfyren, etter at vi helstekte en stangekylling til middag her om dagen. Kraft inneholder blant annet gelatin og kollagen, som er bra for hud, negler, hår, muskelvekst og fordøyelse – for å nevne noe. Derfor banker mammahjertet mitt godt når Mini drikker hjemmelaget blåbærsaft med gelatin i. Ikke bare er blåbær sunt, men den voksende kroppen får i seg gelatin. Og er du gravid og ønsker å ikke få strekkmerker? Kraft eller gelatin er et godt tips! Jeg bruker økologisk gelatin fra nettbutikken Naturlig Liv, og er veldig fornøyd med den.

Etter som jeg har forstått bruker Gry yakonsirup i sin versjon og/eller honning. Her i huset bruker jeg honning, men ikke så mye. Jeg vil ikke at Mini skal vende seg til for søte smaker. Jeg har testet litt ulike mengder (på slump, seff) og hun drikker fornøyd åkke som. Saften er utrolig enkel å lage og så enormt mye bedre for barn å drikke enn all slags saft du får kjøpt i butikken. Jeg lager vel 4 liter av gangen og oppbevarer det i Norgesglass (fra ikea) i kjøleskapet. På grunn av gelatinen blir det til gele så du må varme opp før servering. Eller servere som gele til de miniene som liker det, Mini synes nemlig ikke gele er så stas foreløpig.

Blåbærsaft med gelatin:

 • 2 – 4 liter vann
 • 1 pakke med frosne blåbær
 • 2 – 4 ss gelatin
 • Søtning etter behov (honning, yakonsirup, lønnesirup, for eksempel)

Ha vann, blåbær, gelatin og søtning i en kjele. Varm forsiktig opp under omrøring. (Gelatinen kan lett brenne seg i kjelen og i tillegg til at det er gelatinsløseri er det et herk å vaske, trumei). Bruk en stavmikser til å få most alle bærene når saften er lunken. Sil av og hell over på egnede oppbevaringsglass.

Og ps: det er ikke bare Mini som drikker denne saften altså! Hu mor tar seg også ofte en tår eller to. Jeg får ikke så mye blåbærbart, bare.

29 kommentarer

 1. mariesmatglede

  Smart måte å lage saft på!
  Litt off topic, men fant dette innlegget og tenkte på deg og innlegget du skrev om hvorfor du ikke ønsker deg six pack; http://coconutsandkettlebells.com/dont-want-six-pack-abs/

  • Ja, takk for påminnelsen! Hadde en link til det i feeden min her om dagen men glemte å lese. Jeg bør skrive et innlegg eller to til om det, når det nærmer seg vår og sommer!

 2. Dette er kanskje et dumt spørsmål, men man trenger ikke tilsette vann slik man må med saft kjøpt i butikken..? Den er helt ferdig liksom?

 3. Denne saften er gooood! Lager den selv, men mest om sommeren. Og diggbart at barna drikker den 😉

 4. Hei! Hvor lenge kan saften stå i kjøleskapet? :)

 5. Unni Livsdatter

  Hei!

  Så deilig med noe forfriskende å drikke! Jeg drikker kun vann som tørstedrikk (er ikke så glad i kullsyre) og kaffe/te et par ganger i løpet av dagen. Nå skal jeg jammen meg prøve denne saften :-) Av og til får jeg følelsen av at jeg tvinger i meg vann bare for å drikke, så det skal bli godt med noe sunt og godt!

  • Håper du liker den! Den kan nok varieres med ulike typer bær. Hittil bare prøvd blåbær, samt å lage gele av presset appelsin (som vel kan varmes opp til appelsinsaft)

 6. Anne Marit Stedje

  Så lurt å oppbevare i norgesglass! Jeg brukte flaske første gangen, og det ble ikke så praktisk i kjøleskapet når det stivnet til gele….. :-)

 7. Du skriver så bra :) Denne skal jeg definitivt lage! God fredag 😀

 8. Denne saften så såpass god ut at jeg fikk vannsmak i munnen :) Skal prøves ut en vakker dag :)
  Går kokosblomstsukker under paleo? Kjøpte det i dag, tenkte å prøve det ut i en eller annen form for bakst. I går eksperimenterte jeg med sveler laget av kvernete valnøtter, egg, litt banan, kanel, kardemomme, økologisk kefir, økologisk vaniljepulver og bittelitt kokossukker. De ble ok, men ingen suksess, ble ikke helt fornøyd. Du har ikke tilfeldigvis en god oppskrift på paleosveler?

  Hvor kjøper du gelatin og lønnesirup?

  • Hallo du!
   Jeg bruker kokosblomstsukker ja, feks i den knallgode brownien min!
   Sveleoppskrift er det dårlig med gitt. Vi har laget bananpannekaker med kefir som kan minne såvidt om sveler men ikke nok. Si fra om du får til!
   Gelatin: naturligliv.no
   Lønnesirup: gode daglivarehandler eller helsekostbutikker

 9. Takk for svar!
  Bananpannekaker med kefir er snadder, prøvde det ut her om dagen :)
  Delfiafett (herdet kokosolje) er det innenfor paleo?
  Skal si fra om jeg får til sveleoppskrift, fortsetter å prøve selv om første forsøk ikke ble helt suksess.
  Kokosblomstsukker prøvde vi ut på kokosgrøten i morges (kokosgrøtoppskrift fra boka di) og det smakte nydelig! Vi har brukt bittelitt kokossukker på den tidligere , men kokosblomstsukker er kanskje sunnere enn kokossukker?

 10. Dette har jeg laget før, men gått i glemmeboka. Nå har jeg laget en ladning og fordelt på glass :-)

 11. Pingback: Rolige dager | Paleoliv

 12. Pingback: Fermenteringskurs og konkurranse | Paleoliv

 13. Pingback: Sjefen av koltbordet: Kabaret – Sara Lossius

 14. Hei,

  Bruker du blåbær fra butikken? Og må ikke da bærene varmes opp til kokepunktet for å kunne brukes?

 15. Pingback: #hodetilhaletirsdag nr. 8: Hvorfor jeg er fan av gelatin – Sara Lossius

 16. Pingback: Mine triks mot høstforkjørelsen – Sara Lossius

 17. Hvis man bruker egenplukka bær og ønsker å bevare alle næringsstoffene – holder det å varme saften til 40 grader?
  Takk for fin blogg :)

 18. Pingback: Hvorfor jeg er superfan av kollagen – Sara Lossius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*