Dere, vi er nødt til å prate litt dritt.
Det er nemlig ikke likegyldig hva slags bæsj du har og hvor ofte du bæsjer.
Som dere vet, går Mini på potte og har gjort det siden hun var en liten godbebis på 10 uker. (Tenk at vi snart har en til!) Det har gjort at jeg har kunnet følge med på bæsjen hennes, for den har ikke blitt smurt utover bleia. Og å titte på bæsjen hennes synes jeg både har vært interessant og nyttig.
Litt bakgrunnsinfo først.
Alle bæsjer. Selv jenter, selv om vi bæsjer luftboller og har fiseringer. (Det sa mamma). Vi spiser, maten blir fordøyd og restene kommer ut. I denne prosessen blir maten brutt ned og tatt opp av kroppen og gjort om til energi, som enten blir lagret eller brukt. Dette skjer i munn, tynntarm og tykktarm. For en artig og enkel beskrivelse av denne prosessen, anbefaler jeg å lese «Sjarmen med tarmen», som jeg selv leser nå.
Og det er restene som kommer ut som kan fortelle deg litt om tingenes tilstand. Du kjenner kanskje igjen fyllebæsjen? Du vet, den som kommer utpå søndagen etter en fuktig lørdagskveld med masse alkohol, pottis, dip og kanskje en kebab på vei hjem? Den schtinker. Mulig likner den på smeltet sjokoladeis. Hva forteller den oss? Jo, at kroppen ikke synes så veldig om gårsdagens mat- og alkoholinntak.
Konsistens
Bristolskalaen for avføring kom i 1997. Den viser syv ulike former som bæsjen skal komme i.
Det er type tre eller fire vi ønsker oss. Fyllebæsjen, den er type 6 eller 7. Nervøsmagebæsjen også. Vi ønsker oss heller ikke type 1 eller 2. Type en, kaninkuler eller elgkuler, de gjør ikke bare vondt å få ut, de vitner også om at prosessen har tatt for lang tid.
Tid
Helst skal du bæsje hver dag. Mange har omtrent avføring på klokka. Stå opp – check. Strekke på seg – check. Legge en liten en i dossen – check. Men mange har det ikke sånn. Flere dager uten levering og når den endelig melder seg gjør det vondt og tar lang tid. Eller omvendt. Flere dager uten resultater og når den endelig melder seg er det type 6 eller 7 som farer ut. Begge de to siste eksemplene vitner om et fordøyelsessystem som ikke har det så bra som det kunne ha hatt det.
Farge
Omtrent samme hva du spiser har bæsjen den samme fargen. Med unntak av rødbeter. Rødbetbæsj (og tiss) kan se litt skummelt ut. Bæsjen skal ikke ha friskt blod i seg, eller være sort. Gulbrun farge er fint og flott å se i doskålen.
Lukt
Du trenger ikke bajse en rosenhage, men det skal heller ikke lukte så ille at om du har gjort ditt fornødne på et offentlig toalett skammer du deg når neste person går inn på avlukket etter deg. En sunn avføring skal ikke lukte stort.
Barnebæsj
Så dette er hva jeg ser etter når Mini har bæsjet i potta. Hvorfor? Fordi bæsjen sier noe om fordøyelsessystemet hennes og hvorvidt hun for eksempel tåler maten hun har fått eller har noen bassilusker i kroppen sin. Mini har aldri vært ordentlig syk i de nesten to årene hun har levd. Hun har hatt feber en dag et par-tre ganger, men har vært bemerkelsesverdig lite snørrete og syk med tanke på at hun har hatt to barnehager siden august. Søndag hadde hun febervarm panne, så hun var hjemme på mandag. I går leverte jeg sent og hentet tidlig. Hun hoster fremdeles og gjett hva? Bajsen hennes er løsere enn vanlig og lukter vondt. Det er heldigvis unntaket, for helt siden hun begynte med fast føde har hun i all hovedsak hatt fin avføring – hver dag. Og jeg er sikker på at det har noe med maten hun spiser. I motsetning til hva som regnes som vanlig, har ikke hun hatt hard mage i overgangen til fast føde og hatt behov for sviskejus og slike ting. Så har hun heller ikke fått grøt … Jeg er spent på om det er tilfellet med Lillesøster også.
For slik tenker jeg: om bæsjen ikke er bra, for eksempel om hun skulle fått forstoppelse. Da ville jeg i stedet for å gi henne sviskejus og slike triks i boken tenkt: hva er det hun spiser som kan forårsake hard mage? Og så ville jeg fjernet det, i alle fall for en periode. Jon og jeg oppdaget for eksempel da Mini var mindre at rødbeter ga henne hard mage. Vi fortsatte ikke å gi rødbeter da og maltodextrin, men kuttet ut rødbeter.
Voksenbæsj
Og sånn bør du tenke om deg selv også. Flyr du på do etter å ha drukket den doble latten kan det være en indikator på at magen din ikke liker latte like godt som du gjør. Går du på do to ganger i uken og må ha åpent vindu i en time etterpå for å ikke forurense boligen din er det trolig et tegn på at fordøyelsessystemet ditt er i ulage. Og når vi vet at brorparten av immunforsvaret faktisk finnes i fordøyelsessystemet vil du være venn og ikke uvenn med tarmen din.
TBC!
… Litt mer drittprat kommer i neste post! (Om jeg ikke har født, da). Da skal jeg blant annet skrive litt om sittestilling i gjerningsøyeblikket.
PS: hoooowdyhoow! Endelig en god grunn til å bruke Mr Hanky the Christmas Poo i en bloggpost. Du kan tro jeg har ventet på den muligheten!
Hehe… så bra med litt informativt drittprat 🙂
Spennende og faktisk VIKTIG lesestoff. Har ikke fordøyelsessystemet det bra, har ikke vi det bra.
…og med stadig mer forskning på sammenhengen mellom fordøyelsessystemet og hjernen, vil nok flere og flere forstå viktigheten av å spise mat og ha en livsstil som er godt for fordøyelsessystemet, og ikke motsatt 🙂
Helt sant. Tok å bestillte meg «Sjarmen med tarmen» jeg. Gleder meg til å lese, og lære mer om emnet.
Du blir nok fornøyd:)
Jeg er nødt for å drikke minst 4 kopper kaffe på morningen før det skjer noe, det er vel gjerne ikke et sunt tegn? Pluss jeg har en del slim i avføring.
Hva tenker du om det?
Hei Maren,
det tenker jeg ikke virker helt optimalt. Men å gi råd uten å vite noe som helst annet vil være uansvarlig av meg. Sjekk feks ut Chris Kresser sin nettside, der er det en del om gut health. Samme på balanced bites/diane sanfilippo.
Et viktig og interessant tema du tar opp. Tror bare det er at fåtall som tenker over hvor viktig maten er for en sunn fordøyelse. Husker før da jeg spiste havregryn, da kunne jeg ha løs mage opptil tre ganger på tre timer. Jeg tenkte ikke over at det kunne være pga maten jeg spiste ikke var velegnet, fordi at jeg leste overalt at havregryn var sunt, så jeg hørte på hodet og ikke på kroppen. Nå har jeg ikke spist korn på snart 2 år og jeg slipper de unøvendige «bivirkningene» 🙂
Du er ikke alene om den observarsjonen. Jeg hadde en periode jeg kun spiste frukt til frokost og frem til lunsj (jeg vet, herregud), og ikke bare svidde det i magen, jeg fikk jo også ballongmage av all den luften! Ikke bra, ikke bra. Men fordøyelsesbesvær er lissom vanlig – men behøver det være det? Jeg mener nei.
For ikke å snakke om hvor digg det er uten disse «bivirkningen»!
Hei:)
Jeg leser også Sjarmen med Tarmen nå, for en bok! Den er fantastisk morsom og informativ på samme gang! Tatt meg selv i å le høyt flere ganger. Tydelig at hun treffer på et eller annet da 😉 Vil bare slenge meg på anbefalningen din! Er selv fysioterapeut og studerer kostholdsveileder TMS, så har lest en del bøker. Men denne er virkelig underholdning og læring på samme tid!
Ellers lykke til med fødsel, bæsj og alt som venter:)
Og så må jeg nevne at forfatteren er ufattelig søt! Girl crush.
Stemmer i med et hurra for drittprat! Det er alt for lite av det i samfunnet. Det første legen burde spurt om når man kom inn døra, var frekvens og konsistens på avføringen. Og evt. plager med fis og oppblåsthet.
Hva syns du om Sjarmen med tarmen? Er den verdt pengene?
Det hadde vært noe! Sjekket puls etc og snakket bæsj.
Jeg synes den er underholdende og lettlest. Kan mye av det fra før men lærer også litt. Så ja, i grunn 🙂
Hahaha, så herlig… jeg må le ! Og ikke minst informativt ! Interessant altså, men jeg er så enig. Den kan fortelle oss mye ! (Så du at jeg sa «den» og ikke bææsjen? Hahah!)
Liker at du skriver om det mange ikke skriver om altså, hihi- lykke til med å snart være i mål med nummer to <3 ! Superspennende Sara !
Takk fine! Bæsj bør komme på agendaen mer 🙂
Jeg kniper igjen over helgen tror jeg, slik at jeg får ha bursdagen min i fred!
Tenk om vi en dag kommer til det punktet hvor alle er så bevisst egen helse at når man spør «hvordan går det?» så er det greit å svare «joda, har det fint, har bare vært litt forstoppet de siste ukene». OG SÅ KAN MAN HA EN SAMTALE OM BÆSJ.
Fryder meg ved tanken!
Du må finne en bæsjealliert! Og snakke i koder. Feks: joda, daglig, lysebrun, typ fire, så alt vel med meg 🙂
Hei, og takk igjen for en veldig nyttig og fin blogg. Interessant!
Jeg spiser nesten 100% paleo, ihvertfall 90%, men må ta veldig hensyn til FODMAP for å nyttiggjøre meg dette.
Jeg har noen spørsmål jeg lurer på om du kan svare på.
Jeg har, av en alternativ kostholdsekspert, hørt at dersom du legger f.eks havregryn i vann i 24 timer, så forsvinner det stoffet som er «farlig» for tarmen vår, og at vi da kan nyttiggjøre oss de gode næringsstoffene fra havregrynet (eller annet korn). Stemmer det ut fra dine kunnskaper?
Jeg har hørt at surdeigsbrød er svært sundt og at en kun får de gode næringsstoffene med å lage brød på denne måten. Ha tenker du om det?
Jeg har nylig laget kefir fra bunn av med økologisk melk fra bonden og kefirkorn. Synes det har hatt en god effekt på magen, selv om jeg ikke tåler melk. Hva tenker du om det i forhold til paleo, når en lager kefiren fra bunn av på denne måten?
Jeg har såvidt startet med fermentering av grønnsaker. Slik jeg har forstått på deg, tenker du også at dette er veldig sundt og godt for magen/kroppen?
Jeg skal prøve å lage myse fra kefiren og bruke i fermenteringen.
Hei!
Sjekk ut Gry Hammer sin blogg fra jord til bord. Hun gir deg svaret på alle dine spm pluss litt til i mange av sine bloggposter 🙂
Takk. Ser at det er en bra blogg. Det jeg egentlig lurte på, er hva du tenker om dette i forhold til paleoprinsippene?
Jeg tenker at det aller viktigste er å teste på egen kropp og finne ut hvilket kosthold som passer best for en selv. Noen lever bra på ketogent kosthold, noen på lav fodmap, etc. Det er viktigere å forske på seg selv enn å kategorisk følge prinsipper, synes nå jeg.
Og jammen dukket den søte forfatteren opp hos Skavlan. Ikke tvil om at hun hadde stor interesse og kunnskap om dette temaet…spennende å høre på :-). Lykke til med fødselen!!!
Dritkult innlegg! Mens jeg kjørte strikt paleo i januar (whole 30), så merka jeg at jeg reagerer veldig med luft og mageknip av sopp og løk (har hatt mistanken lenge). Så det holder jeg meg litt mer unna, eller spiser litt mindre mengder i ett måltid. Er vel FODMAPS jeg reagerer på…?
Dagens tips; http://www.nourishbalancethrive.com/podcasts/paleo-baby/ (skal ikke forundre meg om du vet om denne nettsida/podcasten fra før)!
Hei! Takk for link, den visste jeg ikke om! Det høres ut som fodmaps, ja. Men såvidt jeg har forstått kan man tåle noen fodmaps og noen ikke, så du må jo bare prøve deg frem. Ahh, den som hadde fasiten til god helse! 🙂