Andeleverpate

Andeleverpate

Lever er naturens supermat. Og i motsetning til hva som er merkevarebygget som supermat, er ikke lever dyrt. Lever er en veldig god kilde til jern, folat, vitamin a, e og d. Samt c-vitamin!  C-vitamin bidrar til å øke kroppens opptak av jern.

For kvinner er dermed lever ypperlig mat, siden vi mister blod hver måned og siden vi har behov for jern under graviditeten. Som n=1 kan jeg tilføye at mine jernlagre har vært ypperlige under begge graviditetene.

I boken min har jeg en inmari god oppskrift på leverpostei. Den skal jeg dele med dere snart. I fravær av en god slakter i nærheten har ikke Jon og jeg lenger tilgang til spekk og lammelever, som vi hadde da vi bodde på Torshov. Sånn er det å flytte til periferien, lissom. Men når jeg er på gode dagligvarekjeder, så som Ultra, hamstrer jeg ande- og kyllinglever fra Holte. Vanligvis steker jeg det over lav temperatur sammen med finhakket løk og spiser det med litt salt og pepper på, men det er jo også greit med litt variasjon i kosten. Så nå om dagen lager jeg leverpate. Mini liker lever og hun elsker leverpate. Her om dagen hadde hun lykkehyl da hun fikk lov til å spise leverpate med skje, altså ikke ha pateen på knekkebrødene Jon lager. Det gleder mitt mammahjerte å vite at hun får i seg masse gode næringsstoffer.

Denne oppskriften er fantastisk enkel! Du kan prøve deg frem med ulike smakstilsetninger, feks tilsette ansjos, kanel, timian, etc. Oppskriften er altså en grunnoppskrift, og jeg synes den er god nok som den er.

Leverpate

 • 1 pakke kylling- eller andelever fra Holte, evt 500 g lik lever
 • ca 100 gram smør
 • 4 sjalottløk
 • salt og pepper etter smak

Vann ut leveren i en times tid i kaldt vann. Skjær vekk sener og del leveren i litt mindre biter. Finhakk sjalottløken. Ha alt i en stekepanne sammen med smøret. Stek på lav varme, rør jevnlig, ha gjerne med lokk på, til leveren er gjennomstekt og mør som smør. Ha over i en bolle, tilsett evt salt og pepper og bruk stavmikser til en jevn masse. Oppbevares i kjøleskap.

PS: Om du ikke ser for deg å lage leverpostei i nær fremtid anbefaler jeg deg å gå til innkjøp av leverkapsler. Da får du alle leverens godsaker i pilleform. Uten smak, enkelt og greit.

13 kommentarer

 1. Hei! Hvor får du tak i kyllinglever fra Holte? Selger de den på noen butikker? Eneste jeg kan finne på Meny er kyllinglever fra Prior..

  Digger bloggen btw, gleder meg til mer innlegg vedrørende kosthold og fertilitet 😀

 2. Denne skal jeg prøve, har lever i frysen som jeg lurte på hva jeg skulle gjøre med :) Men har du forslag til noe jeg kan bytte løken ut med? All løk, bortsett fra gressløk, reagerer magen min sterkt på. Dessverre!

 3. Hvor lenge holder den i kjøleskap?

 4. Jeg lagde denne akkurat, bare med svinelever og hvitløk. Jeg synes ikke leverbitene ble som smør, men heller litt seige i konsistensen. Jeg synes også at leverposteien fikk en veldig melete konsistens. Blir din også det?

  • Lever kan fort bli seigt om det stekes for lenge eller med for høy varme. Ergo litt skjør ingrediens å jobbe med!
   Min leverpostei blir ikke så melete, nei. Men det er klart, ovnsbakt leverpostei med spekk kan ha en enda bedre konsistens. (Den oppskriften skal jeg dele ganske snart).

 5. Pingback: Knasende godt knekkebrød | Paleoliv

 6. Hei Sara! Har du delt oppskriften på ovnsbakt leverpostei?

 7. Etter å ha hørt deg snakke varmt om din hjemmelagde leverpostei på Ingefær er jeg blitt inspirert til å prøve meg selv!
  Er det denne oppskriften og fremgangsmåten du bruker?

  Superfin podcast du lager, masse spennende gjester og temaer som samtales om med en uformell tone – takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*