Navnefest for småpøbler trenger ikke bety sukkersjokk.
På navnefesten til Lillesøster ønsket vi å servere storfamilien vår kun mat som vi selv spiser. Det vil si at vi ikke hadde marsipankake, cupcakes eller snitter. Likevel forsynte gjestene seg både to og tre ganger, barna løp fornøyde rundt og paleokakene ble spist opp.
Men først – beklager noe dårlige bilder. Jeg burde ha hyret en som hadde ansvar for å ta bilde av maten. Å være vertinne, passe på hovedpersonen og huske på å ta bilder var en litt dum kombinasjon.
Bakgrunn
Så tilbake til valget vårt. Mini er to og et halvt år og vet godt hva kake er. Hun spiser brownien min når jeg lager den (helst røren, i grunn) – og den lager jeg ofte når vi skal et sted jeg vet det serveres kake, slik at hun også kan spise noe. Da Mini hadde navnefest var kakebordet superfint og flott av vanlige kaker. Men nå ville ikke jeg arrangere navnefest for lillesøsteren og måtte si til Mini at den og den kaken kan ikke du spise. Og nå er jeg også to år sikrere på min livsstil. Så når Jon og jeg ber til fest tenker jeg ikke lenger på «hva vil gjestene synes om meg», men jeg tenker hva vil jeg servere som min familie også kan spise og som er supergodt. Vi ville ikke servere snitter, cupcakes, makaroner og bløtkake, men hjemmelaget, supergod og næringsrik mat. Til over førti gjester!
Derfor ble navnefesten for lillesøster på våre premisser, så godt som. (Mer om det litt senere).
Meny
Pulled pork med søtpotetmos, to ulike typer coleslaw, to ulike bbq-sauser, salat og surdeigsbrød. Digg! Og siden det var så mange gjester hadde vi i tillegg helstekt to stangekyllinger.
Pulled pork lagde vi av en grisenakke fra Øygarden får, fisk og flesk. Vi kjenner bonden Knut og har vært på besøk der hvor fjellgrisene er på sommerstid, langt oppå fjellet i Valdres. Vi ønsket å servere pulled pork fra en gris som har hatt et godt liv og som også smaker ekstra godt. For gris er ikke bare gris!
Navnefesten var en søndag. Torsdag ettermiddag gikk svinenakken i ovnen. Den godgjorde seg i om lag et døgn. Lørdag pulled vi den (om det er rett beskrivelse) og på navnefesten varmet vi kjøttet i en ildfast form dekket i folie.
Søtpotetmos er jo grei skuring. Kok søtpoteter og bland med gode mengder smør og litt salt, server.
Coleslaw er noe av det diggeste jeg vet. Vi lagde to ulike. Den ene er fra boken min, og er ikke kremete. Den inneholder rødkål og ser derfor utrolig fin ut både på tallerkene og på serveringsstedet. God er den også! Den andre coleslawen var en klassisk en, men med sunn majones i stedet for sånn mills-majones. Oppskrift skal komme!
Oppskrift på bbq-sauser kommer også. Jon lagde to ulike. En spicy og en mildere. Sabla gode begge to.
Salaten var enkel, med ulike grønne blader, paprika, tomater og slikt.
Så var det brød. Jeg spiser ikke brød selv men siden de aller fleste i familien vår gjør det valgte vi å servere brød til. Men vi valgte å kjøpe fra Handwerk, som er et lite bakeri i Oslo like ved Mathallen. De baker alt med surdeig, slik at det inneholder langt mindre gluten, ikke noe gjør og som gjør at det er lettere fordøyelig og lettere å ta opp næringsstoffer enn vanlig brød. Jeg smakte på det – inmari godt. Og mange av gjestene skrøt av brødet. Om du er keen på å teste, anbefaler jeg derfor å teste ut det bakeriet.
Kaker
Nesten alle kakene var Sara-godkjente kaker. Unntaket var to kaker svigermor hadde bakt, nemlig vanlig dajmkake/iskake og en kake som inneholder 1 ss hvetemel og sikkert uante mengder sukker, som var en vinnerkake i et kokkevm en gang. Mini likte dajmkaken. Den inneholder sukker, javisst, men verken Jon eller jeg gjør en greie ut av at hun spiser sukker og hun etterspør ikke i ettertid. Dajmkaken inneholder også fløte. Mini har noe melkeprodukter i kosten sin og jeg lever fint med det.
Kona til pappa hadde med seg en variant av raw food sjokoladekake. Hun er ekspert på sunnere kaker og snop, så jeg spurte om hun ville lage kake og hun lagde en inmari god en i tillegg til hjemmelaget sjokoladekonfekt.
Jeg lagde dobbel porsjon av brownien min. Mini spiste kanskje 7 prosent av røren da vi lagde den.
Min svigerinne lagde gulrotkake, fra Jenny og Magnus som driver Under vårt tak. Nok en god oppskrift fra de to!
Også lagde jeg cookies. Og den oppskriften lover jeg at kommer snart! For å si det sånn – Jon var glad for at jeg testet ut flere runder med cookies før det ble perfekt. Og for å si det sånn – lillesøster fikk ekstra søt og fet melk et par dager. Jeg tror ingen merket at det ikke var vanlige cookies. De er søte, fete, seige og digge, akkurat som cookies skal være.
I tillegg hadde vi også fruktsalat som vi hadde vaniljekesam til.
Normal hippie
Jeg tenker innimellom at familien vår og noen venner også tror at jeg er en slags sær mat-hippie. Jeg ønsket å vise at maten som Jon, Mini, jeg og såvidt lillesøster spiser er enkel, næringsrik, smakfull og normal mat. Jeg ønsket også å vise at man ikke må følge normer når man selv inviterer til fest, og at å servere så sunn mat som vi gjorde også var suksess for gjestenes smaksløker. Mat er jo en viktig del av sammenkomster og jeg tror alle som en koste seg de timene vi feiret vårt minste familiemedlem.
Så flott at dere feirer navnefesten sånn 🙂 Jeg har tenkt at vi ikke skal ha de vanlige «kaffe og kake» selskapene når mini er bursdag for han kommer ikke til å få vanlig kake på bursdagen sin, så må lage en bursdag feiring som er for han – hvordan vet jeg ikke enda – kanskje vi inviterer til bål med grilling eller noe 🙂 Dåpen hans feiret vi med mat som alle vil ha egentlig for mini er så liten og får bare mm 🙂
Ja, det er lettere med navnefest/dåp med førstebarn.
Opplevelser på bursdager tenker vi å ha når barna blir større. Ut i skogen for grilling, feks. Og sunne kaker 🙂
Så deilig all denne maten hørtes og så ut til å være. Heldige gjester. Vi valgte å gjøre det samme da vi hadde barnedåp for lille i vår. Vi gjorde det veldig enkelt og lagde fiskesuppe med kraft av reker som vi hadde laget selv og brukte kokosmelk i stedet for kumelk og hadde fisk (hvit fisk siden vi ikke ville bruke oppdrettslaks) og grønnsaker oppi. Jeg bakte surdeigsbrød siden alle i familien vår spiser brød også hadde vi rørossmør til. Vi bakte paleo og lavkarbo kaker uten raffinert hvitt sukker. Jeg kommer nok også til å baker kaker å ta med når min blir stor nok til å forstå hva det er de andre spiser når vi er i selskap. Foreløpig går det i amming og litt kraft og eggeplomme 😉
Hei Siri!
Fiskesuppe hørtes nydelig ut. Det er jeg dårlig på å lage selv selvom det er enkelt og inmari næringsrikt.
Amming, kraft og eggeplomme = nydelig! Hvor gammel er bebisen?
Han blir 7 mnd i morra ☺️☺️
noen uker mindre enn vår minste, da! Fin alder, ass 🙂
Jeg er så imponert, råtøft at dere serverer til så mange gjester! Gleder meg til oppskrifta på cookiesene, de så überdigge ut!
Hei Marie!
De er übernajs! Og skrev det kanskje ikke i teksten, men vi fikk det til takket være hjelp fra svigers, mamma og mannen, svigersøster og kona til pappa, samt fadder til lille som kjøpte brødet. Vi liker å sette folk i arbeid 🙂
Så tøft at dere serverte maten dere selv spiser på navnefesten. Og det hørtes og så jo kjempedigg ut. Inspirerende. Her blir det snart 4-års bursdag. Gleder meg også til cookies-oppskrifta :))
Cookiesene var gainz, foråsiresånn 🙂
Høres ut som en super navnefest med herlig mat og dessert 🙂 Søt hårklipe 🙂 Så fint å se at det er flere som tenker likt oss 🙂 Snuppa vår er 1 år og har allerede begynt å gruble på hvordan vi skal gjøre det når hun begynner å bli invitert i bursdager. Til nå har hun klart seg strålende uten sukker,kun fått sunne bakster ved spesielle anledninger 🙂 Hadde vært interessant med ett blogginnlegg hvor du skriver hvordan dere gjør det når dere er på besøk hos andre, i bursdager spesielt. Jeg føler det mest utfordrende kan være å fortelle folk at vi lever paleobasert uten at de blir skuffa over at «det de serverer ikke er bra nok» for det er jo slik mange dessverre oppfatter det.
Hei Anette!
Det var god ide til blogginnlegg – takk!
Takk for mange gode tips! Skal definitivt benytte meg av når vi skal ha bursdag til 4 åringen. 🙂
Så gøy at det inspirerer 🙂
Pingback: Sjokoladecookies | Paleoliv
Pingback: Inspirasjon: Sara Lossius | Superlivsstil.net
Pingback: Paleoliv
Pingback: Sunn og smakfull treårsdag! – Sara Lossius