Minimalistiske sko til barn

Minimalistiske sko til barn

Jon og jeg er opptatt av at skoene Mini bruker er så naturlige som mulig. Men hva betyr det?

Vi mennesker utvikler oss fra små babyer som krabber, etter hvert lærer å reise seg og så skal begynne å gå. Og når de skal begynne å gå på de små, lubne og myke babyføttene sine, er regelen at de skal ha på seg stive, støttende sko.

Vi synes det er veldig rart.

Er ikke menneskefoten laget så bra, den da? Siden den trenger støtte når den skal trene på å bære sin egen vekt i bevegelse?

Jon og jeg har kjøpt så myke sko som mulig til Elly og det skal også Fie få når hun har behov for sko. I stedet for å begrunne det med egne ord, siterer jeg Dr. Kelly Starret fra boken hans Ready to Run, side 74.

 1. Optimum foot development occurs in the barefoot environment.
 2. The primary role of the shoes is to protect the foot from injury and infection.
 3. Stiff and compressive footwear may cause deformity, weakness, and loss of mobility.
 4. The term «corrective shoes» is a misnomer.
 5. Shock absorbtion, load distribution, and elevation are valid indications for shoe modifications.
 6. Shoe selection for children should be based on the barefoot model.
 7. Physicians should avoid and discourage the commercialization of footwear. Merchandising of the «corrective shoe» is harmful to the child, expensive for the family, and a discredit to the medical profession.

Altså. Barnesko som er støttende, stive for eksempel rundt ankelen, eller har høyere såle bak enn foran er ikke bra for barnets fot, bevegelse og styrke. Og det, det betyr at vi ikke kjøper barnesko fra merker som for eksempel Kavat, Bisgaard eller Viking fordi de er for stive og/eller tunge.

Her må jeg innrømme en liten ting før jeg fortsetter. Mitt motehjerte sliter litt på denne biten. Zara, for eksempel, har masse supersøte sko til småttiser, men de er jo helt ubrukelige. Selv ødelegger jeg mine føtter med converse (gammel vane vond å vende etc) og skulle gjerne sett Elly i matchende sko, men de utgår også. Mange av skoene som faller i naturlig-kategorien faller også i hva jeg kaller for hippie-kategorien, som jeg ikke synes er så fint.

Vel, det var et lite overfladisk hjertesukk. Tilbake til sko. Om sommeren går Elly barbeint, så langt det lar seg gjøre. I Kroatia løp hun barbeint rundt hele tiden, og jeg så nesten ingen andre barn som gjorde det. Hun løper like fort på asfalt som på gress, og siden hun er vant til å gå så mye barbeint klager hun sjeldent på underlaget. Om hun ikke går barbeint har vi brukt hva som kan kalles tøfler mye, altså mokkasinliknende tøfler. De har hun også hatt sokker i. Vi har måttet forklare til barnehagen at det ikke er innetøfler, men utesko. Inne har hun ikke hatt barnehagesko, som jeg ser mange småttiser har, men heller brukt sklisokker. Nå om dagen er hun veldig glad i sine vivo barefoot-sko, som hun kaller for prikkeskoene. Vi kjøpte de tidlig på sommeren men først i august passet de. Da hadde hun mast i flere måneder og vi løyet i flere måneder at skoene ikke var her hjemme.

På vinterstid i Norge er det ofte kaldt og vått. De fleste minimalistiske vintersko er ikke spesielt godt egnet for norske forhold. Enten så er de ikke tørre eller så blir de kalde fordi sålene er for tynne. Hittil har vi derfor måttet fire litt på kravene når vi har kjøpt vintersko, men vi velger alltid de letteste, flateste og mest fleksible skoene vi finner.

Oppsummering – hva vi ser etter når vi ser på sko til barna våre:

 • De skal være lette
 • Fleksibel såle, alle veier
 • Minst mulig støtte for ankelen
 • Minst mulig høydeforskjell mellom hel og forfot (heeldrop). Ideelt skal det være null, men kan være vanskelig å finne for høst- og vintersesongen
 • De skal være fine 

Neste bloggpost om sko viser vi noen av skoene vi har brukt og gir dere tips til steder å kjøpe gode sko!

 

 

 

 

10 kommentarer

 1. Takket være dine/deres innlegg om minimalistiske sko har jeg begynt med det selv. Begynte i våres og har hatt en god sesong med mindre kramper og ødem i føttene og samtidig en følelse av at føttene har blitt sterkere (men har ikke fått målt det på noe vis). Om jeg har brukt «vanlige» sko i sommer har jeg fått vondt i beina. Gruer meg litt til vinteren og vintersko.

 2. Pingback: Minimalistiske sko til barn: merker vi liker | Paleoliv

 3. Vintersko, tenk samene og skaller. Det er dyrt men mulig å selge til en bra pris igjen!
  Og med en god størrelse og ull inni, så det er plass til luft – gjør ikke føttene så raskt kalde. Det gjelder generelt altså, ikke bare skaller =)

 4. Pingback: Barn og bevegelse – viktigere enn du kanskje tror – Sara Lossius

 5. Pingback: Lykkesøndag og lykkemandag – Sara Lossius

 6. Pingback: Ingefær episode 61: Katy Bowman om bevegelse – Sara Lossius

 7. Hei Sara!
  Bra innlegg :) Lurer på om de bruker noe på beina i barnehagen? Hvis de måtte det, hva hadde du valgt da?
  I vår barnehage er det et krav om at de skal bruke innesko el. tøfler i tilfelle brann, og jeg er veldig usikker på hva jeg skal gå for.

  • Hei Anne!
   Mine går med sokker, barbeint eller med skinntøfler (altså uten såle, bare tynn skinnsåle). Vi har brukt bobux en del, men jeg lurer på om de kun har opp til sånn str 24 eller så.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*