Fem ting nybakte mødre bør ha

Fem ting nybakte mødre bør ha

Bæresjal og bugaboo buffalo: to av fem ting du bør ha til bebisen din.

Inneholder ett sponset produkt

1. Bæresjal og/eller bæresele.

Jeg elsker å bære bebi. Og Elly på to og et halvt år. Jeg liker generelt å bære barna mine. Bæring er på toppen når det gjelder koselighet. Muligens helt på toppen, faktisk.
1278859_10151849208378076_1793500947_o

For meg er det helt naturlig å ha babyen mye tett inntil. Det lille mennesket har vært i magen min i ni måneder. Mye kroppskontakt de første månedene er jeg overbevist er bra for barnet, og for mammaen. Når det er sagt, så bar ikke jeg konstant med verken Elly eller Fie. Med Elly begynte jeg å bære med sjal da hun var sånn 10 uker. Fie var i sjal etter et par timer omtrent, men hun lå som Elly også i vogn.

I begynnelsen synes jeg det holder med et sjal. Frem til ungen er ca 6-7 kilo kan man bruke et elastisk sjal, såfremt man ikke skal bære babyen på ryggen. Jeg har brukt sjal fra Granit. De er ganske tynne og dermed gode i sommerhalvåret. Jeg har hvitt og svart for å matche outfit. Bildet over viser det sorte fra Granit. Da jeg ble gravid med Fie kjøpte jeg et tykkere sjal i auberginfarge, fra nettbutikken til Bæreglede. Siden hun ble født i februar kunne jeg sikkert kjøpt i ull, men det funket med tykk bomull også. På bildet under er hun noen dager gammel, godt innpakket i varme klær og tett inntil meg i sjal. Elsk.

IMG_3993

Hvis man ønsker å fortsette med sjal når babyen blir større bruker man ikke-elastiske sjal. Jeg har (foreløpig) ikke fått dreisen på det. For mer info om sjal, anbefaler jeg å sjekke ut nettsiden til Bæreglede. Hvis du bor i Oslo er det lurt å stikke innom butikken. Du får kyndig og engasjert hjelp.

Bæresele er også digg å ha. Her har det vært viktig for oss å ha en sele hvor barnet ikke henger med bena rett ned. BabyBjørn, for eksempel, er slik. Da får babyen hele vekten på skrittet sitt, noe som for meg ikke virker veldig behagelig. Både ved sjalbæring og selebæring skal knærne og hoftene til babyen se ut som en M. Den selen jeg liker best er Manduca. Den kan man bære helt nyfødte i (i kortere perioder av gangen), og jeg bærer fortsatt Elly i den. Den kan brukes på magen, siden og på rygg. Den er liten og grei å ha med rundt i tillegg til vogn. Jeg bytter nemlig ofte på mellom vogn og sele. Elly elsker å sovne på ryggen min, eller på Jon sin. Bildet under er fra Kroatia tidligere i høst. Elly sover på ryggen til Jon. Koselig!

 IMG_5328

2. Vogn: Bugaboo buffalo

Denne vognen skulle jeg kjøpe, men jeg var så heldig å få den sponset. Da vil ble gravide med Elly satt vi opp en liste over hva som var viktig for oss med vogn. Noe av det aller viktigste for oss var at når babyen går fra liggedel til sittedel, skal sittedelen kunne vendes mot oss. Mange vogner har at sittedelen kun vendes fra den som triller, og når babyen er sånn seks måneder og man går fra ligge til sitte synes jeg det er for tidlig at babyen ikke skal se omsorgspersonen sin ute på tur.

Med Elly endte vi med en Emaljunga. Den er fin den, men vår vogn var inmari tung og ikke særlig lett å manøvrere. For oss som er høyere enn gjennomsnittet er den heller ikke så god å trille – håndtaket er rett og slett for lavt.

bugaboobuffalo

Selvom det føltes dekadent å skulle kjøpe ny vogn da jeg ble gravid med Fie når vi allerede hadde en, var jeg fast bestemt på det. Elly sov fremdeles i sin vogn i helgene og jeg ville ha en vogn som var lett på tur. Valget falt derfor på Bugaboo Buffalo, siden den oppfylte de aller fleste av våre ønsker: ekstremt lett å manøvrere, lett å pakke sammen, Fie sitter vendt mot meg nå som hun er for stor for liggedelen og håndtaket kan bli veldig høyt (såpass høyt at pappa og svigerfar, som er over 190, synes det er behagelig å trille). Jeg synes også den er najs å se på. Minuset med Bugaboo er at de kan bli litt pricy, særlig med tilbehør som kan trenges.

Det var altså en stund vi hadde to vogner når vi var ute på tur. Men nå har Elly sluttet å sove dagtid. Skal vi noe sted tar vi med søskenbrettet, som bildet viser over.

3. Elektrisk brystpumpe

medela-elektrisk-brystpumpe-med-calma-swing
Jeg har brystpumpe fra Medela. Da jeg kjøpte den lurte jeg på om det var sløseri med penger siden den kostet over 1000 kr. Men den har blitt brukt mye. Jeg er skikkelig glad i den, i den grad det går an å bli glad i en brystpumpe. For det første er det gull å ha i bakhånd i tilfelle brystbetennelse de første månedene. Med begge jentene har jeg opplevd mild brystbetennelse. Selvom det kalles mild, er det satan så vondt. Beste kuren da er å legge babyen til brystet, og også bruke pumpa. Få melka ut. Ofte. (Jeg skal skrive om mine brystbetennelsestips i en annen post).

For det andre er det nyttig å pumpe melk og ha i fryseren slik at hu mor kan ta seg en spontan tur ut en kveld uten babyen. Note her: øv med flaske jevnlig. Vi gjorde nemlig ikke det med Fie, hvilket betydde at jeg måtte dra under hovedretten i bryllupet til min bestekompis – Fie nektet flaske og var supersulten og jeg, jeg var trist over all vinen jeg ikke fikk drukket. Det er også greit å ha melk i bakhånd i tilfelle brystbetennelse og mindre produksjon, eller sånn, tjah, i tilfelle.

For det tredje pumpet jeg meg da jeg var tilbake i jobb da Elly var åtte måneder. Jeg har aldri gitt mine jenter morsmelkerstatning, selv ikke når jeg har vært på fest eller likende. Pumpen har gjort jobben og jeg har hatt nok melk. Det er jo litt styr men jeg synes det er verdt det.

(Pumpen rauter som en ku, forresten.)

4. Potte

Jeg er fan av å sette bebisen på potte så tidlig som mulig. Les om pottemini her og om elimination communication her, hvor vi skriver om hvordan Elly tidlig tisset og bæsjet på potte. Med Fie har jeg ikke vært så «flink», men jeg begynner nå å tolke henne bedre og bedre slik at vi oftere får bajsen på potte. Jon er også flink. Dess mindre bæsjebleier og bæsjevask, jo bedre, spørrumei. Og begge jentene virker glade for å slippe å bæsje på seg. Elly har nesten utelukkende bæsjet på potte siden hun var ett år og har vært bleiefri (utenom tidvis natten) siden mai/juni.

Forøvrig kan man sette babyen på do like gjerne som potte. Grunnen til at jeg synes potte er greit å ha, er fordi vi har den med på turer og siden vi ikke har toalett i første etasje står det en potte der klar til bruk.

5. Ammemat

Amming krever sin kvinne. Pøs på med god, næringsrik mat. For to år siden holdt jeg foredrag på Høstkonferansen om blant annet ammemat, sjekk her. Eksempler på god ammemat er: lever, kokosfett, smør, kjøtt, fisk og egg. Og nok karbohydrater! Kroppen din bruker en del ekstra kalorier på å produsere melken, samt at bebisen har førsterett på næringsstoffer. Sørg derfor å spis så næringsrikt som mulig, for deg selv og for babyen.

sotpotet

Jeg foretrekker økologisk kylling- og andelever fra Holte gård. Kraften de selger er også god, om du ikke får til å starte en kraftkjele. (Men å koke kraft er enkelt). Av smør liker jeg Rørossmør godt. Bor du i nærheten av Sverige er prisen på økologisk smør ca halvparten av i Norge (sorry norske bønder). Økologiske egg sier seg nesten selv. Vi kjøper ofte rett fra bonde. Vi spiser mest villfisk, har kjøpt storfekjøtt rett fra en økobonde og får snart baconkassen til Øygarden. Kokosfett kjøper jeg som regel på helsekost og jeg liker cocosa godt.

(Ammeinnleggene er fra da jeg ammet Elly og andel oppdrettslaks i kosten var større da enn nå).

Ammevennlige oppskrifter er for eksempel: eggesalat, søtpotetsuppe (bildet over), enkel leverpostei og smoothie.

13 kommentarer

 1. Bæresjalet er nok det beste kjøpet jeg noen sinne har gjort. Her bæres det fremdeles i timesvis hver dag. Både småturer og langturer. S elsker det og sier han skal kose seg i bæresjalet ♡ Manducaen er også godt brukt.

  • Bæresjal <3 Du har vel god teknikk for å bære ham på ryggen? Jeg bør øve litt.
   Elly koser seg også. Hun sier hun vil henge :)

 2. Bæresjal og sele er helt nydelig, men vogn er også veldig digg :) Jeg har ikke bil – så veldig kjekt at han liker å sove i vogna så jeg får handlet mat. Bæresjalet brukes ofte inne når jeg lager mat ol eller bare for kos – hadde jeg bare visst om gleden og nærheten når storebror var liten :)

  Brystpumpe har jeg, men brukte ikke med storebror, og ser ikke ut som jeg kommer til å bruke det denne gangen heller. Potte og næringsrik mat er viktig :)

 3. Hvor mye er «nok karbohydrater»?
  Er det energinivået mitt jeg skal se det an på?
  Usikker på om det er nok med søtpoteter, gulrøtter eller vanlige poteter? Jeg spiser ikke det hver dag.
  Spiser for det meste bare grønnsaker, kjøtt, egg, en enkelt frukt, noen bær – klassisk paleo.

  • Det er et godt spørsmål! Og jeg har ikke et veldig godt svar annet enn at du får føle deg frem. Noen trives med mer, andre med mindre, og noen igjen med å ha noen dager lavkarbo mens enkelte måltider/dager inneholder en høyere andel.

  • …et svar til. Whole30 anbefaler ammende kvinner å ikke gå under 100 g karbohydrater om dagen.

 4. Hvor lang tid tar det å knyte et bæresjal? Vi har brukt bæresele fra ergobaby,men er ikke fornøyd med den da det kjennes ut som vi bærer på skuldrene,men det rette er jo å bære på hoftene. Jeg hører støtt og stadig om ammende som mister melka,f.eks når barnet er 5 mnd. Kan det være fordi at det spiser lite næringsrikt?

  • Hei!
   De bæresjalene jeg har tatt har tatt kort tid. De som har dreisen på ikke-elastiske sjal knyter sammen på null komma svisj og slenger ungen lett på ryggen.Øvelse gjør mester og det finnes masse videoer på youtube.

   Du, det er jeg ikke sikker på, det med å miste melk. Det tror jeg kan komme av så mangt, kanskje mat, stress, trening, slanking, baby som går over til fast føde, genetisk … jaggu ikke sikker.

  • Jeg tror at litt for mange mister melken bl.a. fordi de gir erstatning på kvelden for at baby skal sove lengre på natten.. da må du amme gaaaanske mye mer på dagen for å opprettholde mengden.. kanskje ikke nødvendigvis at alle gir erstatning, men at de ikke ammer nok på natten..

 5. Veldig kjekt og nyttig innlegg! Kom gjerne med flere nyfødt-tips hvis du har :)

  Hilsen ei med termin om 2,5 mnd (som skal begi seg ut på dette for første gang)

  • Så hyggelig å høre!
   Ja, jeg vil skrive litt mer om det, for det er jo så koselig :) Nyt graviditeten, den første graviditeten er så spesiell!

 6. Pingback: Ticking off the list | Inger in Dubai

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*