Ingefær episode 28: Kathrine Aspaas og hva takknemlighet, skam og raushet har med helse å gjøre

Ingefær episode 28: Kathrine Aspaas og hva takknemlighet, skam og raushet har med helse å gjøre

I episode 28 av Ingefær podcast snakker jeg med kommentator, forfatter og foredragsholder Kathrine Aspaas om skam, skyld, takknemlighet, raushet og helse – og at hundepoter lukter litt popcorn.

Kathrine Aspaas er forfatter av bøkene Raushetens tid og Rosa punk, foredragsholder og vært kommentator og journalist i en årreke i Aftenposten tidligere.

Oslo, 08.03 2011 Kathrine Aspaas fotografert for Alt for Damene Foto: Bjørn Inge Karlsen

I episoden snakker vi blant annet om

 • Serien skam
 • Hva skam egentlig er, hvorfor vi skammer oss og hva vi kan gjøre med det
 • Skam vs skyld
 • Viktigheten av å anerkjenne og godta egne følelser (for følelser er en beskjed – og det skal jeg skrive om snart!)
 • Om sårbarhet og at å være sårbar er en styrke
 • At hundelabber lukter popcorn
 • Hvorfor det er viktig å behandle seg selv bra, å være raus med seg selv
 • Hvorfor det å praktisere takknemlighet gir frihet og håp og kjærlighet

Det vi kjemper i mot har en tendens til å bli større, mens det vi aksepterer det transformeres

Du har tre valg

Finn Ingefær podcast i iTunes

Hør episoden her

Last ned episoden som mp3

Aktuelle linker

Likte du denne podcasten vil du også like

4 kommentarer

 1. LARS ERIK

  synonymer til raus i ordboka er storsinna, gavmild, romslig… syntes det kom litt dårlig frem hva det å være raus, eller raushet er. jeg vil si at en som er raus bruker sine midler på de rundt seg og ikke henger seg opp i små ting, men ser litt større på det. og gir frie rammer til de rundt seg. er vel også en som tar i litt ekstra og gir mer enn hva han ble spurt om….

  forøvrig spennende program, ikke helt hva jeg forventa på forhånd, men fikk meg til å tenke. aldri fått forklart skam og misunnelse på en sånn måte før. jeg sliter nok med en del skam. har ikke tørt å bruke det ordet om det før. jeg har prøvd å forklare at jeg har litt dårlig selvtillit og eller selvbilde, men etter å ha hørt dette programmet forsto jeg at skam var riktig uttrykk. på en måte skuffet over hvem jeg er og hva jeg klarer å gjøre. tror nok det er mange som sliter med sykdom som føler skam.

  det å kjenne på følelsene syntes jeg også er viktig. men som f.eks når det gjelder det å bli irritert så mener jeg at man kan lære seg å ikke irritere seg over ting, på samme måte som man kan øve seg til å få mer tålmodighet, og til å være glad og takknemlig for alt.

  • Hei,
   Ja, kanskje vi ikke definerte raus så bra? Eller at Kathrine har en annen forklaring enn synonymordboken?
   Episoden var nok litt annerledes enn de hittil, hvilket var meningen. Helse er et så stort begrep, og jeg vil utforske alle kriker og kroker!
   Forøvrig kanskje nyttig å ha endret fra dårlig selvbilde til skam? For da blir det lettere å bedre bildet av deg selv til noe positivt? Jeg tenker at det å oppleve sykdom ikke er noe å skamme seg over. Alle kan bli rammet av sykdom.
   Enig i at å kjenne på følelsen er viktig, men at man kan lære seg til å ikke følge dem. Jeg kan kjenne at jeg blir irritert men må lære meg til å ikke agere på følelsen, for eksempel. Slik lærer man seg å selvregulere seg bedre!

 2. Kristina

  Tusen takk for nok en super episode! Jeg synes det var en av de beste og kanskje viktigste episodene hittil! Dette har utrolig mye med helse å gjøre! Så på youtube klippet også! For en dame! Ble skikkelig satt i tenkeboksen av både henne og dere! Takk for at dere tør og gjør!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*