Ingefær episode 48: Om søvn!

Ingefær episode 48: Om søvn!

Å sove er noe av det viktigste vi gjør for helsen. Men hvorfor? Når er det best å sove? Hva skjer om man sover for lite? I denne episoden av Ingefær dekker søvnforsker Bjørn Bjorvatn og jeg (nesten) alt du trenger å vite om søvn.

Lenge har søvn vært et nødvendig onde for meg – ikke et av dagens viktigste gjøremål. Jeg er vel ikke alene om den holdningen? Mye tyder på at jeg ikke er alene. Det er tegn som tyder på at vi sover dårligere enn før, og muligens mindre også.

For lite søvn, det vil si mer våkentid, gjør ikke at vi får gjort mer i løpet av dagen. Tvertimot. For lite søvn kan føre til:

 • At vi blir dummere. Vi får både problemer med å tilegne ny kunnskap og prosessere den, dvs sette ny kunnskap ut i praksis.
 • At vi blir styggere. Skjønnhetssøvn er altså ikke en myte!
 • Økt risiko for overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer.

For lite søvn og søvnproblemer er også et folkehelseproblem. Søvnproblemer er forbundet med økt risiko for langtidssykemelding, for eksempel.

Søvnforsker Bjørn Bjorvatn er særlig bekymret for ungdommen, som sover for lite. Han skylder ikke bare på det blå lyset fra mobiler og pcer, men også det faktum at det er blitt for spennende å være våken. Man er on og plutselig skal man sove.

I ukens podcast snakker vi om alt dette, i tillegg til hvilke hormoner som styrer søvnen, hva som skjer når vi sover og at søvnproblemer i mange tilfeller heldigvis er forholdsvis enkle å kurere.

Relevante linker

Du har tre valg

Finn Ingefær podcast i iTunes

Hør episoden her

Last ned episoden som mp3

Og du: jeg anbefaler deg å laste ned acast-appen til å høre på Ingefær på! 

 

7 kommentarer

 1. Interessant! Likte for øvrig ikke punktet at for lite søvn kan føre til at vi blir styggere? Vi er vel ikke stygge i utgangspunktet? Se/føle seg sliten osv er noe annet enn stygg. Takk ellers for nyttige tips og interessante samtaler i en finfin podcast!

  • Hei Nina,
   takk for fin kommentar. Du har helt rett i at vi ikke er stygge i utgangspunktet. Slik sett en litt flåsete og tabloid formulering.

 2. Pingback: To ted-talks om søvn – Sara Lossius

 3. Pingback: Fem tips til bedre søvn – Sara Lossius

 4. Ingebjørg

  Jeg bruker Albyl-E. Kan jeg spise ingefær? (Jeg har ikke sett denne siden før, kanskje dere har svart på dette før…)

 5. Pingback: Ingefær episode 52: Martin Norum om trening og kosthold – Sara Lossius

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*