Hallais!
Jeg er fremdeles sykemeldt og merker til min store overraskelse at det gjør godt for kroppen. Tempoet er nemlig ikke særlig høyt. I går sto jeg opp ganske sent, lagde brunsj, hvilte litt, vi gikk en kort tur, så hvilte jeg litt til før vi dro på CrossFit Oslo hvor Jon trente og jeg gravidtrente veldig lett. Vel hjemme lagde jeg middag også hvilte jeg frem til jeg sovnet. Håper dog medisinen virker, for jeg foretrekker jo å ha litt høyere tempo enn det her, og jeg foretrekker å være på jobb fremfor hjemme. Planen i dag er å … hvile.
Anyways. De som følger meg på Instagram (paleoliv) vet at Jon og jeg er glad i god kaffe. Vi drikker ikke så mye kaffe, men den kaffen vi drikker er alltid god. I begynnelsen av graviditeten var jeg litt stresset på om jeg kunne drikke kaffe eller ikke. Jeg vet noen gravide holder seg unna, og jeg vet andre som absolutt ikke har lyst på kaffe i det hele tatt. Jeg har valgt å ha en maks på to kopper hver dag, i gjennomsnitt. Siden jeg ikke lenger drikker kaffe på jobb (den synes jeg smaker så vondt), drikker jeg ofte kun en kopp om dagen, som jeg kjøper på vei til jobb.
Noen mener at kaffe utgår på paleo, andre har det i kosten sin. Jeg tenker at om du reagerer negativt på koffein, bør du kutte ut. Jeg tror heller ikke å drikke mange kopper daglig er særlig sunt. Men et par-tre kopper mens du samtidig husker på å drikke vann, det synes jeg er ok. Føl deg frem. Jeg kan unnlate å drikke kaffe, men gurimalla så godt det er med en god slant også. Dårlig kaffe styrer jeg unna. I Oslo foretrekker jeg å kjøpe kaffe på Stockfleths og Java. Fuglen og Tim Wendelboes kaffebar på Løkka er også gode, men dit drar jeg sjeldent. På Stockfleths og Java får du også god cappucino og latte. Waynes, for eksempel, er ikke mye å skryte av, spørrumei (latten der smaker ofte … herk). Dagens kaffe derfra duger, men det er det. Vi kan handle bønner og dagens kaffi på Kaffebrenneriet, men ikke noe annet.
Nei, takke seg til Jon og Saras kaffebar! Jon tok seg bryet i går med å ta bilder av kaffeprosessen på kaffitraktern i går ettermiddag. Som du ser av bildene over har vi både aeropress og en manuell kaffetrakter. (Vi har en bialetti espressokanne også, men synes at smaken blir for bitter, så den står litt bortgjemt i et skap). Fordi malingsgraden til bønnene er ulik på aeropress og kaffetrakter gikk vi i julen til innkjøp av en kvern. Slik slipper vi å handle en pose med kaffe for hver metode. Når vi skal ha lite kaffe, lager vi på aeropress, når vi har gjester eller lange helgefrokoster trakter vi. Jeg liker aeropress best, egentlig. Mild smak og går raskt å lage.
Trinn 1: veie bønner
Vekten vi har er kjøpt hos SolbergHansen på Mathallen (tror jeg). Der kan man også trygt kjøpe kaffe, forresten, samtidig som man kan slå av en dyptgående prat om kaffe. Liker! Til en halv liter vann bruker vi 33 gram bønner. Mal. Vår kaffekvern kommer fra Wilfa. Ikke den dyreste, men siden vi har Wilfa kaffetrakter passet den bra inn. Dessuten behøver vi ikke en kvern som maler til espressomaskiner siden vi ikke bruker det.
Trinn 2: Lag kaffin
Hell det kokende vannet over de malte kaffebønnene. Siden Wilfa svart ikke har varmeelement under kaffekolben, foretrekker Jon å varme opp den på forhånd, siden helleprosessen tar litt tid. Slik holder kaffen seg varm lengre. Tim Wendelboe har vært med på utviklingen av Wilfa Svart, og nektet varmeelement fordi det forringer kaffesmaken. Og ser du boblene? Det er tegn på at kaffen er fersk!
Trinn 3: vær litt tålmodig
Her ser du utstyret: vekten, kvern i bakgrunnen og god kaffe in da makin’.
Trinn fire: kos deg gløgg
Velg gjerne en kaffikopp som matcher dagens outfit.
PS: Det med Nespresso har jeg aldri forstått. Overpriset kaffe som ikke smaker særlig godt? Og de små kapslene blir jo bare til søppel, ikke særlig miljøvennlig!
Helt enig–hvis en drikker kaffe så bør det være «the good stuff»!
Ohyez 🙂
Tim W er en raring. Kompromissløs raring. I caféen hans kan man for eksempel ikke få verken vann (amerikano) eller melk (latte) i kaffen. Han mener denslags også forringer kaffen. Vel, så smakte jeg på en av espressoene hans, og den smakte etter min mening surt. Kontaktet ham på twitter angående dette og han svarte at «syrlighet er å foretrekke..»
Jeg liker den holdningen til kaffi litt! 🙂
Jeg har sansen for kompromissløshet. Men han mista jo meg som kunde da. 🙂
Du er nok ikke den eneste, kanskje? Også får han noen som synes det er knall med slike meninger. Drikk kaffe på Java eller hjemme 🙂
Enig. Kaffe skal være skikkelig laga! 🙂
Bruker også Wilfan. Et tips er å skylle filteret først, pluss helle vann så det bare så vidt dekker kaffen, la det trekke i ca 20 sek og så helle på resten av vannet.
Har også kommet til den konklusjonen med Nespresso. MEN ikke si at det er mere miljøvennlig eller billig å kjøpe kaffe to go 😛
Hei Maria!
Ja, vi skyller filteret først, det glemte jeg å skrive. Men det andre trikset ditt, det har vi ikke gjort og skal testes ut 🙂
Enig med takeaway … de morgene jeg har tid (tar meg tid) lager jeg kaffe hjemme og har i mitt eget termokrus. God kaffe, godt for miljøet og godt for lommeboken!
🙂
Jeg synes det gjør en forskjell! Ei barristavenninne lærte meg det.
Går for termos selv, men skal ikke si at det ikke er lov å ta seg en take away iblant. (Ville bare sammenligne med nespresso, u see…)
Men litt luksus i hverdagen er jeg pro! Kos deg med kaffen!
Agree totally! Kos deg selv 🙂 (Sitter her med fersk kaffe i min rosa pantonekopp, hverdagshygge!)
Kaffe er definitivt den beste hverdagslykke 🙂
Enkle gleder = viktige gleder, er det ikke sånn det er? 🙂
Absolutt! Kanskje til og med de viktigste 🙂
Jeg elsker å lese at andre setter pris på god kaffe! Fantastisk kaffe er ja, rett og slett fantastisk. Tipset om å la kaffen bloome i noen sekunder før du heller i resten av vannet i jevne, sirkulære bevegelser er vel verdt et forsøk, både på drypp og aeropress 😉
– Kaffekjærlighet fra kvinnen med hendene på det sorte gullet.
Hallo!
I aeropress lar jeg kaffin kose seg litt. Aropress er så digg! Men nå er jeg på vei til jobb med dagens kaffe fra stockfleths – ikke verst det heller.
Glad mandag til deg!