Lillesøster er fire uker nå. Tiden har gått fort, samtidig som det virker uendelig lenge siden vi var en familie på tre og jeg hadde stor mage. Jeg er så takknemlig og koser meg hver dag med vårt nye familiemedlem.
Jeg har vært ganske nøye på hva jeg har spist denne tiden, selvom jeg ikke på noen måte har vært veldig streng. Etter fødsel har man noe som heter renselse, dvs at man blør i flere uker. Det er nok individuelt hvor mye og hvor lenge man blør. Såret er fra livmoren etter morkaken, altså har man et åpent sår inne i kroppen sin. Det, sammen med det faktum at fødsel er en stor påkjenning for kroppen, at kroppen skal få i gang morsmelksproduksjon og notorisk søvnunderskudd, er grunner til å spise nok mat og næringsrik mat i barselperioden.
Som dere vet, ble jeg syk etter fødsel. Jeg hadde av og på feber og brystbetennelse og følte meg jevnt over skikkelig ræv. Da jeg slet med brystbetennelse fikk jeg også mindre melk på venstre bryst. Jeg er inmari lite keen på å miste melken min, så jeg gjorde alle triksene i boken i tillegg til at jeg økte matinntaket. Med Mini spiste jeg mer de dagene jeg syntes jeg hadde lite melk, hvilket virket å funke. Det virker å funke denne gangen også.
Så hva slags mat har jeg fokusert på disse ukene? Jo. Jeg har spist lever jevnlig. Jeg kan ikke få sagt ofte nok hvor supermat lever og annen innmat er. Og i motsetning til såkalt supermat som finnes i helsekosten, er lever billig. Ingen flaske til 300 kr, derimot en pakke til sånn førti spjong. Lever inneholder lant annet vitamin a, e og d – og som kanskje ikke mange vet: vitamin c. Vitamin c hjelper på jernopptaket i kroppen, og lever inneholder også gode mengder jern. Jeg kjøper økologisk kylling- og andelever fra Holte om dagen. Siden vi ikke lenger bor på Torshov og i nærheten av slakteren har jeg ikke spekk i hus så ofte, slik at jeg sjeldent lager leverpostei. Leveren vanner jeg litt ut, skjærer i mindre biter og steker på lav varme sammen med masse finhakket løk og smør. Ofte spiser jeg det til frokost. Mini liker også, heldigvis!
Kraft sørger jeg også å få i meg flere ganger i uken. Les her om seks gode grunner til kraft og hvordan koke kraft. Vi lager supper, feks ertesuppe eller gryter, feks chocolate chili, basert på kraften. Eller bruker kraft i sauser. Kraft er bra for magen og for huden og for å hele sår.
Nok fett. Jeg har drukket grønn smoothie nesten daglig. I den får jeg i meg sunt mettet fett fra kokosen og enumettet fett fra avokadoen. Smoothien lager jeg dagen før. (Jon lager til meg akkurat nå, fordi Lillesøster sover på brystet mitt mens jeg skriver. Hun liker nærhet aller best, så da får hun masse nærhet). Slik har jeg et enkelt måltid tilgjengelig, noe som er gull på dager Lillesøster er en liten sulten klegg, som hun har vært i dag.
Nok karbohydrater. Jeg teller ikke karbohydratinntaket mitt, men jeg frykter ikke karbs når jeg ammer. Karbohydratene jeg får i meg sørger jeg for å ikke være tomme, dvs at karbohydratkildene kommer med noe mer. Sukker, feks, inneholder kun karbs, mens et eple inneholder litt vitaminer og fiber. Jeg spiser søtpoteter, vanlige poteter innimellom, smoothien jeg drikker inneholder en halv til en hel frukt, jeg kan gomle på et eple om jeg føler for og da jeg hadde brystbetennelse drakk jeg eplejus med lecitin, som visstnok skal hjelpe på betennelse.
Kaffe. Måtte bare ta med den. Morgenkaffin min er en sann glede hver morgen. Jeg fikk termokrus fra Bodum av svigermor nylig, en superbarselgave! Tryggere å drikke kaffe med en bebis på armen, i tillegg til at kaffen holder seg varm når noe uventet (les: bæsj, pupp eller gulp) skulle dukke opp.
Og så har jeg spist mer sjokkis enn vanlig. Brownie, og 70 % sjokkis, den med mandler feks. 70 % inneholder sukker og er ikke supersunn, men for meg er det grunnkostholdet som er viktigst. Og det er på plass. I tillegg har jeg den filosofien at alt til sin tid og jeg har ikke et snev av dårlig samvittighet. Dessuten drikker jeg minst en kopp ammete med honning i daglig. Og mye vann og bris.
Hva jeg ikke spiser. Jeg holder meg unna mat som gir unødig blodsukkerstining (sett bortsett fra honning i teen og sjokkisen, da), og holder meg unna mat som ikke gir næring. Det gjør jeg jo til vanlig også, men jeg vet at det for meg er ekstra viktig i mer slitsomme perioder. Ergo ikke brød eller kornprodukter, ferdigmat og mat med mye sukker/søtning i. Kjøtt, fisk, grønnsaker fra både over og under jorden, smør, noe frukt, nøtter og frø. Barseltiden er slitsom nok som den er, så for meg gjelder det å spise så bra som jeg klarer og sove så mye og så godt som mulig.
Motta nyhetsbrev?
En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!