I fjor prøvde vi oss på kjøkkenhage. Det gikk sånn passe. Så i år prøver vi igjen i større skala!
Jeg vet ikke jeg, men jeg vil kanskje ikke anbefale å starte et kjøkkenhageprosjekt med en som nettopp har blitt to år og en liten bebis i hus, slik vi gjorde i fjor. Men det er lett å være etterpåklok.
I år har vi mer overskudd og vi er like glade i konseptet egen kjøkkenhage som i fjor. I rekkehuset vi bor i har vi en liten hage foran, og to verandaer og en liten gressplen bak. Foran huset blir det inmari varmt på solrike dager. Der er det allerede en jordbæråker. Den var helt gull i fjor. Så himla koselig å plukke jordbær og spise dem selv gi dem til Elly. Vi sådde også spinat og ruccola i fjor. Det lærte vi mye av. Med ruccola er det ikke lurt å plante alt samtidig. Jeg spiste og spiste og spiste men klarte ikke spise opp all, og tilslutt gikk jeg lei og ruccolaen gikk i blomst. I år skal vi så litt etter litt. Spinaten, den spiste rådyret. Jeg kom ut en morgen og det var kun spinatstengler igjen. Jeg tenkte: herregud Jon, er det nødvendig å ribbe alt for å pimpe den smoothien din? Og Jon tenkte: herregud Sara, trenger du all spinaten til å pimpe den smoothien din? Men så, i kveldinga, sto plutselig et rådyr der og gomlet på noe annet i hagen vår. Så i år må vi gjøre slik at rådyrene ikke spiser maten vår.
Rådyrene spiste nemlig rødbetbladene vi hadde i en kasse på baksiden av huset ogå. Det fine med rødbeter er at man kan bruke bladene som salat. Men en dag var det to rådyr i hagen som virkelig koste seg og det var de rødbetene.
I fjor dyrket jeg i tillegg urter, men jeg tok ikke godt nok vare på dem når høsten kom. Enten kunne jeg fortsatt urtedyrkingen inne, eller jeg kunne plukket og frosset dem. Ergo – selv med hagebøker og hageblogger er den beste lærdommen å bare sette i gang selv!
Årets prosjekt
I år har vi spinat, ruccola, to ulike salat-typer og reddiker i kassene på fremsiden. Jeg har også mynte i krukker på forsiden. Mynte sprer seg nesten som ugress, derfor holder jeg den i krukker. Målet er å få nok til å ha egenproduserte mojitos hele sommeren, selvfølgelig! På forsiden er det dessuten jordbær, blåbær, rips, gressløk, salvie, timian og engsyre. Fie plukker engsyre og gomler.
Rips
Litt stusselig blåbærbusk
Jordbærene begynner små smått å modnes
Spinat
Salater med rådyrbeskyttelse
På verandaen på baksiden har jeg flere urter i krukker. Jeg har basilikum, flere mynteplanter, koriander, sitronmelisse og dill. Jeg ønsker å plante mer urter også. Denne verandaen ligger ved kjøkkenet, så det er perfekt å ha urter rett utenfor kjøkkendøren!
I hagen nede har vi bygget tre pallekarmer i tillegg til de to som er der fra før. Altså skal vi i alle fall ha fem pallekarmer. I den ene er det plantet kålrot. I karm nummer to har vi plantet bladbete, mangold og løk. I den tredje karmen plantet jeg sukkererter og squash i går mens jeg drakk et glass hvitvin. I den to siste karmen er vi litt usikre på hva vi skal ha. Muligens agurk, rødbeter og grønnkål. Nå er det jo midten av juni, så muligens vi er litt sent ute.
Rabarbra
Jon sår i den ene pallekarmen
Under trappen vokser det en rabarbra som må høstes snarlig, samt at det vokser skvallerkål. Det er et ugress som veldig få vil ha i hagen sin, for det sprer seg utrolig fort! Men skvallerkål kan brukes som spinat. Jeg har det i salater og plukker litt og har i smoothien min. Jeg har også planer om å lage suppe. Vi snakker om skvallerkål på Ingefærepisoden om spiselige ville vekster.
Prosjekt kjøkkenhage tar litt tid, særlig med vanning og luking, men gurimalla så koselig det er. Det er hyggelig å ha felles prosjekt med Jon og jeg liker virkelig tanken på å dyrke litt av min egen mat. Så får vi se hvordan det går utover sommeren – jeg skal holde dere oppdatert!
Frekke, vakre rådyr! 😀
Mannen og jeg har hatt store ambisjoner med hagen, men ikke helt klart å leve opp til våre egne forventninger. Jeg trur vi må forvente at det tar noen år å finne ut vilke vekster som er poppis i heimen, og lære å dyrke disse plantene. Det ser ut til at dere er godt i gang!
Det som er med hageprosjekt er jo at det tar lang tid. For den lærdommen man får ett år må man vente et helt år for å teste til neste år. Evighetsprosjekt! Vi er godt i gang siden jordbær, rips og blåbær og rabarbra var der fra før. Så får vi se åssen det går med squash og sånn… 🙂
gresskar og squash er noe som gir mye avling i forhold til innsats. trenger bare jord med kompost og litt plass, så vokser den til store kraftige planter uten noe mer hjelp. muligens bare litt luking i starten så den ikke drukner, om man har jord med ugress. og vanning da.
de to er noe av det første jeg ville sådd, er morsomt å se hvor rask og hvor store gresskar vil bli.
jeg har kjøkkenhagen med en del forskjellige grønsaker. er morsomt å se det gro, og ikke minst kunne høste sin egen mat.
lykke til med kjøkkenhagen din.
Takk! Squashen har såvidt kommet opp av jorden nå – gøy!