#hodetilhaletirsdag nr. 6: Høstens suppe med grytekjøtt

#hodetilhaletirsdag nr. 6: Høstens suppe med grytekjøtt

For en nydelig, varmende og nærende suppe! Denne suppen begynner du på dagen før du skal spise den slik at kjøttet koker seg mørt og godt og kraften fra beina gir en enda sunnere og mer smakfull suppe. Nam!

Høsten, det er suppetid. Gå på butikken, slakteren eller på nettet (duggurd, kolonial) og kjøp grytekjøtt, oksehaler eller kjøtt med mye bein og gjerne marg i. Kjøp sesongens grønnsaker i alle farger. La kjøttet og beina trekke i et døgn eller mer, tilsett grønnsaker og smak til med salt og pepper. Spis deg varm og mett!

Det var kortversjonen, her får du en litt lengre versjon.

dscf2772

Høstens suppe med grytekjøtt

Ingredienser

  • Grytekjøtt, bein med marg og gjøtt, oksehaler og liknende: ulik type kjøtt fra storfe eller vilt som ikke er indrefilet eller entrecote, lissom.
  • Purre
  • Seleri
  • Poteter
  • Gulerøtter
  • Løk
  • Og feks sellerirot, pastinakk, kålrot
  • Salt og pepper til smak
  • Smør til steking av kjøtt

dscf2782

Fremgangsmåte

  1. Skjær grytekjøttet i mindre biter om du har store kjøttbiter.
  2. La de brunes raskt i panna på begge sider i godt smør.
  3. Ha over i en stor kjele.
  4. Hell over vann til vannet er såvidt over kjøttet.
  5. Kok opp og skum av.
  6. La det så stå på lav varme og trekke under lokk til neste dag.
  7. Skyll, skrell og skjær grønnsakene i passelige biter. Dette kan også gjøres dagen før siden du likevel er på kjøkkenet!
  8. Omtrent to timer før suppen skal serveres tar du grønnsakene oppi gryten med kjøttet.
  9. Spe på med mer vann om nødvendig.
  10. La det putre til det er middagstid.
  11. Smak til med salt og pepper
  12. Spis med surdeigsbrød eller flatbrød og godt Rørossmør på skiva. (Eller som mine jenter gjorde: smør i suppen).

dscf2783

Min eldste Elly elsker marg. Elsker! Det var flere margbein i vår suppe og Elly gjorde krav på all margen.

Vi lagde så mye suppe at vi nå har to bokser med suppe i frysen som kan tas opp på hektiske dager.

Tre gode grunner til å lage høstsuppe med grytekjøtt:

  1. Billig. Grytekjøtt er billig og grønnsaker i sesong er billig. Om du lager en gedigen porsjon har du mat til kalde vinterdager (og spart tid på kjøkkenet også!).
  2. Du får kraftens egenskaper uten å egentlig ha kokt kraft. Les mer om kraft her!
  3. Alle liker høstsuppe. Og barn elsker suppen! Super måte å få barn til å spise grønnsaker, nærende kjøtt og få ekstra krefter fra kraften!

dscf2791

Tidligere poster i serien #hodetilhaletirsdag:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*