#hodetilhaletirsdag nr. 7: Fårikål

#hodetilhaletirsdag nr. 7: Fårikål

Javisst er fårikål en del av #hodetilhaletirsdag! Fårikål er noe av det beste jeg vet om. Min svigermor lager verdens beste fårikål – mulig fordi hun bruker en hemmelig ingrediens?

Jeg gleder meg alltid til høsten og svigermors fårikål-gryte. Den er altså så god! I år spiste særlig Fie mengder av fårikålen. Hun gumlet i seg kål. Elly er opptatt av margen og å gnage på bein. Fine carnivore-jentene mine!

dscf2799

Det er flere ting som gjør at svigermors fårikål er så god. For det første kjøper hun ikke fårikålkjøtt, hun kjøper finere stykkdeler av dyret – for eksempel lammelår som deles i mindre biter. Hun lar det trekke hele dagen, det vil si at hun setter gryten på tidlig om morgenen. Og hun tilsetter et par gulerøtter! Det gir et hint av mer søtlig smak til fårikålen. Prøv selv!

Fårikål er en sunn og næringsrik rett. Siden kjøttstykkene kommer med bein inneholder jo fårikål kraft. Og kraft, det er bra for hud, fordøyelse og negler, for å nevne noe. Dessuten smaker kraft godt. Kålen er trukket lenge i kraften, slik at den blir lettere fordøyelig. Jeg kan spise masse fårikål uten å få for mye luft i magen.

dscf2814

Ingredienser

 • 2 hodekål.
 • Lammekjøtt. Jeg brukte lammelår i skiver, en ferdig pakke fra Gilde, hvor jeg hadde brukt de to største stykkene til en tidligere middag.
 • 2 gulerøtter.
 • Pepperkorn, kanskje 2 ss.
 • Salt.
 • Vann.

Fremgangsmåte

 1. Del lammelårskivene i noe mindre biter – om du ikke bruker fårikålkjøtt, da.
 2. Del hodekålen i båter.
 3. Legg kjøtt og kål lagvis i en stor kjele.
 4. Stapp gulerøttene litt nedi kjelen.
 5. Ha i pepperkorn og salt.
 6. Hell på vannet.
 7. Kok opp før du skrur ned varmen og lar det trekke til kjørtet er mørt – eller enda lengre enn det.

God middag!

dscf2813

4 kommentarer

 1. Digg 😀 VI har hatt fårikål, og fårikålrestene varmet vi på grill i Tangen dyrepark dagen etter 😀

  Minstemann ville ikke ha noe av det da 😛

 2. Anna Krogset

  Åh, fårikål er så godt! Mitt beste tips til fårikål og lignende gryter er å hive kjøtt, grønnsaker og vann i en gryte (jeg bruker leirgryte, men en hvilken som helst av stål eller jern vil gjøre samme nytte) på morgenen, sette inni i kald ovn, sette på over- og undervarme på rett under 100, dra på jobb og komme hjem til ferdig middag. Og perfekt mørt kjøtt! Om man kutter grønnsakene kvelden før, tar dette max 2 minutter på morgenen, og det er innafor, selv på travle dager. 😀

  • Hei,
   det var godt tips! Man kan også bruke wonderbag fra naturlig liv om man ikke tør på ha på stekeovnen :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*