Kan det bli bedre? Næringsrik, smakfull og vakker å se på. Hei kabaret!
Nivå: ganske enkel, faktisk
Tid: ca 30 min + tid i kjøleskap
Snart er det 17. mai, og alle nasjonaldagssammenkomster med respekt for seg selv bør ha en ordentlig buffet (og gjerne litt champagne). I år stiller jeg med kabaret til koltbordet. Er det noen unge, bortsett fra min beste venninne, som fremdeles lager kabaret? Jeg er usikker. Det er i alle fall første gang jeg har laget kabaret – men det blir ikke den siste. Jeg har planlagt flere kabaretmuligheter fremover.
Kabaret er nemlig en liten skatt! I min versjon har jeg reker, erter, økologiske egg og avokado. I stedet for aspik-pulver, som blant annet inneholder sukker, bruker jeg ren gelatin. Jeg er fan av gelatin av mange grunner: det er bra for huden, hår og negler. Det er bra for fordøyelsen. Og det er en enkel måte å få i seg ekstra protein til kroppen. Jeg blander alltid inn gelatin i smoothiene mine, og når Elly får hjemmelaget saft er det alltid med gelatin i. Jeg har også blandet inn gelatin i tacokjøttdeigen vår, etter tips fra Gry Hammer.
Men tilbake til kabareten. Det er litt dillete å lage kabaret, men veldig verdt innsatsen. Vanskelig er det uansett ikke. Jeg har valgt å ha avokado i fordi fettet i avokadoen gjør at kabareten smaker enda bedre. I min versjon har jeg brukt ferdig pillede reker, men det blir jo bedre med ferske reker som du renser selv. Eggene er selvsagt økologiske. I stedet for erter kan du for eksempel bruke asparges – eller noe helt annet du har for hånden. Kabareten er snill sånn, den godtar ganske mange ulike ingredienser.
Mine døtre liker forøvrig kabaret, så selvom dette kanskje er en rett som forbindes med den eldre generasjon vil jeg påstå at alder ikke er noen hindring. Elly spiste «sånn gele» med god apetitt.
[ingredients title=»Ingredienser»]
- 5 – 6 dl vann (avhenger av størrelsen på formen din)
- 3 – 4 ss gelatinpulver (avhenger av vannmengden)
- 3 – 4 egg. Jeg brukte 3 men kunne godt hatt 4
- 1 avokado
- 1 boks med reker
- Ønsket mengde grønne erter
[/ingredients]
[directions title=»Fremgangsmåte»]
- Varm opp vannet sammen med gelatinpulveret. Rør jevnlig.
- Hell litt av gelatinblandingen i formen du ønsker å bruke og sett både den og den ubrukte gelatinblandingen til avkjøling.
- Kok egg og om du bruker frosne erter gir du disse også et raskt oppkok.
- Når gelatinen i formen er stivnet er den klar til bruk.
- Del de kokte eggene i en eggedeler og legg pent ut i bunn av formen og langs kantene. Del avokadoen pent og legg disse der du synes er passe.
- Deretter legger du reker, erter, egg og avokado lagvis oppover.
- Hell tilslutt over gelatinblandingen i en rolig stråle til det dekker ingrediensene.
- Sett i kjøleskap. Det tar noen timer før det er helt stivt, så lag helst dagen i forveien.
- For å få kabareten til å løsne fra formen bruker du en klut og varmt vann.
- Serveres med majones, aioli, surdeigsbrød, godt smør og/eller en frisk salat
[/directions]
Hei Sara!
Eg meinar bestemt at eg fortsatt er «ung», og lagar også kabaret! Vi et det til frukost og lunch alle måltider i heile jula (…). I tillegg til reker, egg og ertar har eg oppi kokt laks og kokt torsk, av og til fiskepudding, hakka tomat, kokt gulrot – og så brukar eg persille til pynt. Avocado har eg ikkje tenkt på, men det er herved inkludert!
For å orke å invitere heile slekta på 17. mai, har eg lagt meg på absolutt lågaste nivå på serveringa: pølsefest (…). Dette er for å sleppe å kokkelere heile natt til 17. mai – då brukar eg nemleg å stryke flagg og bunadskjorter og pynte huset til fest…
God 17. mai til dykk!
Janne, det overrasker meg ikke at du har sansen for kabaret! Og det er et kompliment!
Heller pølsefest enn sliten gravid kvinne, godt prioritert.
Det minner meg på at jeg må finne frem bunadsskjorta eller kjøpe ny og få kjøpt bunadssko. 17. mai kommer nesten som julekvelden på kjærringa her …
Eg var akkurat ute i skogen og pesa og høyrde på Ingefær – så fint! Kva trur du om å bruke kraft som base i kabareten? Eg såg for meg ei nøytral, klar kjøttkraft (eller kanskje kraft kokt på rekeskall?) med litt ekstra gelatin. Det bør kanskje prøvast ut ein annan dag enn på 17. mai….
– Om det er søte små som skal få buandssko, så er dei usannsynleg billege på Europris. Dei blir stort sett brukt berre nokre timar 1 dag før dei er for små, så akkurat her kjøper eg ikkje kvalitet.
Kraft må vel bli bra? Gir ekstra smak og ekstra næring.
Er meg! Jeg har fått mormors bunad og er litt sen på avtrekkeren …
Et lite spørsmål, skal man helle litt av gelatinblandingen i formen, og vente til den er stiv i formen? Men er ikke meningen at ingrediensene skal stivne med gelatin rundt??? Også helle på resten av gelatinen, men den blir vel ikke stiv mens den avkjøles til side..? Klarte ikke helt å se det der for meg….
Hei du!
Mulig min beskrivelse ikke er helt proff! Man heller i litt i bunn av formen og venter til den er stiv. Så legger man i ingrediensene og heller i den avkjølte men ikke stive blandingen over. Var det bedre? Godt du spør! Å skrive oppskrifter er nemlig en egen sjanger som jeg er under utvikling i.
har aldri laget det med gelatin før, har laget kabaret mange ganger før jeg flytta hjemme fra.