Hvilke Ingefær-episoder er jeg ekstra stolt over og hvorfor? Her får du svaret.
Jeg fikk spørsmålet her om dagen: Hvilke episoder av Ingefær er du ekstra stolt av? Og jeg kunne faktisk ikke svare på stående fot, fordi alle episodene har noe ved seg. Jeg blir ofte glad i folka jeg intervjuer (!) og synes alle episodene har vært interessante og lærerike, ofte både faglig og personlig.
Før hvert intervju setter jeg meg grundig inn i både person og fagfelt vi skal snakke om. Slik sett er Ingefær noe av det beste jeg har jobbet med: jeg elsker å lære, omsette teori til forståelig språk og å snakke med mennesker.
I et par dager har jeg grublet over hvilke episoder jeg har som mine favoritter som 2016. Det har vært vanskelig å velge, men disse seks står igjen som vinnere. (Jeg prøvde å få fem, men klarte ikke).
Episode 13 med Annema Refsnes om mammakroppen.
Fordi mammakroppen, det er min kropp og mange av mine leseres kropp, og mange leseres ønskekropp siden de så gjerne skulle ha blitt gravide.
Jeg husker etter at jeg fødte første gang. Plutselig besto verden av 50 prosent superhelter. Du har født! Og du har født! Og du! Herregud så tøff du er! Å føde er ikke for pyser. Og etter fødselen: nattevåk, ammeutfordringer, svangerskapshormoner, barselsvette og barseltårer og renselse. Og midt oppi det ønsker vi å se snasne ut. Jeg også, altså. Men det er jo mye press å legge på oss selv, synes jeg!
Det syntes også Annema Refsnes, som har lagt ut personlige historier og bilder av hvordan hun opplevde og så ut etter å ha født sin sønn Theo i 2015.
Annema og jeg snakker om barseltiden, om utseendetfokus og vi hyller vel også mammakroppen.
Episode 14 supersterke Kamilla K: Jeg elsker det livet jeg lever nå!
Jeg liker denne episoden fordi Kamilla K og jeg har så god personkjemi, fordi Kamilla har så behagelig stemme og fordi hun er så klok. Jeg synes rett og slett vi har en god samtale det er gøy å lytte til. Kamilla praktiserer såkalt tough love. Du må gjøre jobben selv. Vi andre kan hjelpe til, bistå og heie – men det er du selv, jeg selv, som må gjøre jobben. Kamilla mener at denne realiseringen ga henne en frihet: Jeg kan fikse biffen selv!
Dessuten digger jeg at Kamilla er så sterk. Og et hint: du hører mer fra Kamilla om ikke så lenge på Ingefær!
Episode 16 med Oda Omholt om bærekraft, kjøttproduksjon og helse
Hør episoden her
Jeg er stolt av denne episoden fordi den tar opp debatten rundt det å spise kjøtt på en litt annen måte enn hva vi vanligvis ser i media. Det er (dessverre) vanlig å se på veganere og vegetarianere både som sunnere og mer moralske enn oss som spiser kjøtt, men som du vil høre i episoden med Oda er det ikke så enkelt som det. Oda snakker om hva slags fôr vi gir dyrene om har betydning for både miljøet og fettsyresammensetningen og dermed vår helse: Det er forskjell på kylling og kyr som får importert kraftfor fra Brasil enn fra for eksempel sau og kyr som beiter gress og i Norsk utmark.
Oda kommer med gode eksempler og viser at man kan være miljøvennlig og et moralsk godt menneske selv når man ikke bare vil spise planter.
Episode 23: Stress og tilfellet Ivy
Denne episoden har jeg fått mange tilbakemeldinger på. Alle har nemlig kjent seg igjen i norske Ivy, bosatt i Australia: de stresser seg syke, triste, overvektige.
Ivy deler sin historie om hvordan stress førte til at hun fikk dårlig helse og la på seg. Stress for henne var for eksempel for mye trening og for lite karbohydrater. Jeg liker denne episoden fordi den viser hvor viktig det er å roe ned, spise mat som er bra for nettopp din kropp og trene tilpasset den livssituasjonen du er i nå. En øyeåpner for mange lyttere og derfor viktig!
Episode 33 om matvaner og hva vi spiser som vi spiser.
Hør episoden her
I intervjuet med Annechen Bugge, Dr.Polit på Statens institutt for forbruksforskning, fortalte jeg at mens jeg studerte, for om lag 10 år siden, leste jeg en bok en tidligere kollega av henne har skrevet: Rype med lettøl. Den boken handler blant annet om nordmenns matvaner og hvordan disse vanene varierer med hvor vi bor og sosioøkonomisk status. Derfor var det veldig gøy å snakke med Annechen Bugge – jeg har jo interessert meg for dette temaet lenge!
Alle tror vi at vi er unike, mens vi egentlig er ganske like. I alle fall innenfor den gruppen vi tilhører. Som høyt utdannet kvinne tilhørende hovedstadsområdet har jeg ganske så like interesser og verdier andre høyt utdannede kvinner tilhørende hovedstadsområdet, for eksempel.
Annechen forteller oss hvilke mat-trender som var populære på sytti-, åtti-, og nittitallet, hvorfor dagens ungdom er så sunne, hun forteller oss hvilken mat som blir sett på som usunn og hvorfor og hun lærer oss også litt om hvorfor du velger som du velger når det kommer til mat. Spennende! Og litt deilig nerdete.
Episode 43 om kettlebelltrening med Karl Kristian Indreeide.
Hør episoden her
Denne episoden digger jeg fordi Karl Kristian, som er grunnlegger av Oslo kettlbellgym (OKG) og en av de første som begynte med denne treningsformen i Norge, har et, i mine øyne, klokt syn på trening. Den beste treningen kan være den du ikke gjør, for eksempel. Han fokuserer på kvalitet fremfor kvalitet og forteller oss hvilke kettlebelløvelser du kan gjøre for å bli sprek resten av livet – blant annet.
Som de fleste av dere vet er jo jeg en stor kettlebellfan og det er av Karl Kristian jeg har lært det meste jeg kan nå. Både direkte fra ham og indirekte fra Jon som har mange sertifiseringer gjort i regi av OKG.
Sånn! Det var det! Kan røpe at jeg også er glad i intervjuet med vinjournalist og vinproff Ingvild Tennfjord også. For det første bare gønnet hun på for å satse på noe hun var skikkelig gira på og sikker på at hun ville lykkes, og for det andre sier hun: her hjemme driver vi ikke med interiør. Hun har nemlig innsett at for å bli god i noe, kan man ikke prøve å være god i alt. Interiør måtte vike for vin. Superkult og superinspirerende!
Og du, hvilken er din(e) favoritt(er) og hvorfor? Det har jeg lyst til å vite!
Motta nyhetsbrev?
En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!