Noe av det beste med Norge? At det utgis så mange fine himla bøker. Her er et knippe bøker jeg har fått tilsendt den siste tiden og som er i salg nå: fra fermentering, til utetrening, trening sammen, barnemat og hagedyrking.
Inneholder en drøss fine adlinks
Det utgis så mange bra bøker i Norge. Vi er skarve fem millioner mennesker og jeg vet ikke hvordan det er i andre land, men jeg har en følelse av at i forhold til folketallet utgis det mange titler. Jeg elsker følelsen av å bla i en bok! Mine bokhyller får stadig påfyll, og her får du en oversikt over hvilke bøker jeg har fått i det siste som jeg anbefaler til mine lesere.
Fra naturens spiskammer – 54 ville vekster og 89 oppskrifter
Av Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley.
For en fin bok!
Boken inneholder navn på arten, både botanisk, norsk og flere andre språk, skjematisk bilde av arten i ulike vekststadier, en eller flere enkle oppskrifter med arten som ingrediens og nydelige bilder av ferdige matretter. Boken begynner med vekster du finner tidlig på våren og går deretter gjennom art for art gjennom sesong. Første vekster er alm, strutseving og bjørk, de siste artene er tindved, tranebær og traktkantarell. Andre vekster som blir nevnt er småsyre, nesler, rødkløver, groblad, molte og rogn.
Jeg har hatt stor glede av boken allerede. Foreløpig mest til inspirasjon, men også til å oppdage hagen min litt på nytt og jeg har ønsker om å gjøre skogsturene mine til sanketurer. For det er jo litt rart at vi går i skogen og ikke har peil på hva som vokser og gror rundt oss!
Hør også intervjuet med to av forfatterne på Ingefær podcast episode 26. Jeg har skvallerkål hver dag nå i salater og smoothie og har drukket løvetannte.
Jeg vil si at boken er en skikkelig fin gavebok, både til deg selv og andre! Kjøp her!
——
Av Claudia Seifert, Zoe Christiansen, Lisa Westgaard og Hanne Martinsen
Nydelig bok dette også. Og interessant – for det er jo veldig gøy at tangen bare ligger der uten å bli nyttegjort. Norske kvinner mangler jod, og tang og tare er god kilde til nettopp dette stoffet, så vi burde bruke stranddagene i sommer til å sanke disse sjøgrønnsakene og lage mat av det. Det er jo veldig gøy at man ikke bare kan plukke i hagen sin, i skogen og langs grøftekanten, men også når man er på vassetur.
Boken inneholder innledende kapitler om hva tang og tare er, hvorfor vi bør ha det på menyen og hvordan det skal behandles for å spise det. Så er det info om ulike tang med oppskrift, for eksempel tangen Havsalat med oppskriften omelett med erter, fetaost og havsalat. Hver tang inneholder foruten et malt/tegnet bilde beskrivelse av tangen, næringsstoffer, tilbredning og tips til matlaging med den tangen. Til slutt i boken kommer det mange flere oppskrifter.
Jeg har en innvending til boken og det er at selve tangen er malt i stedet for å tatt bilde av. Visst ser det vakkert ut, men jeg blir litt usikker på åssen for eksempel Fingertare ser ut når jeg ikke får sett hvordan den ser ut på ekte.
Oppskriftene er virkelig fristende og nydelig fotografert. Inntil jeg får plukket noen sjøgrønnsaker har jeg laget ører i boken på flere oppskrifter som jeg skal teste uten tang: Laks med kaffe, chili og butare, gresskardipp, dim sum, brandane med klippfisk og tang, og cashewboller med druer. Er det ikke gøy at samtlige av disse oppskriftene inneholder en eller flere sjøgrønnsaker – enn så ulike oppskriftene er? Jeg er veldig fascinert. Forøvrig er alle bildene samt forsiden på boken nydelig. Fin å bare ha fremme i stuen!
Dette er en perfekt gavebok, og kanskje en god bok å ha på hytta ved sjøen? Kjøp her!
Dyrk selv – Hagetips og oppskrifter
Av Doreen Monssån
Dette er blitt min hagebok nummer en! Etter å ha lest denne gikk vi sporenstreks til innkjøp av flere pallekarmer og har plantet mangold. Jeg hadde aldri hørt om mangold før, men vi fikk altså et akutt behov for å plante mangold etter tips fra Doreen.
Doreen Månsson er hageekspert i Sverige, og boken er oversatt fra svensk. Den viser at det er høvelig enkelt å plante egen mat og at maten vi høster fra hagen kan bli til den lekreste mat.
Boken inneholder kapitler om veksthus, pallekarmer, blomster, frukt og bær og om vinterhvile. I alle kapitlene er det oppskrifter med ingredienser fra hagen og informasjon om hvilke planter som passer hvor, med tips om såing, vanning, sol, næring – kort sagt alt man trenger for å (forhåpentligvis) bli en habil hjemmedyrker. Hvis våre pallekarmer blir like fulle og lekre som Doreens, da skal jeg klappe meg selv på skulderen og kjøpe meg en Hermes-veske. Alle kapitlene har fine og inspirerende bilder.
Jeg anbefaler denne til alle hobbyhagegartnere, både med og uten kunnskap. Fin innflytningsgave til nye rekkehus- eller hage-eiere? Selv gleder jeg meg til å teste flere av oppskriftene, blant annet kjøttgryte med rabarbra (inkludert ingredienser som mynte, bladpersille og ingefær – nam!), marokkansk gryte, truffle fries, persisk gulrotmarmelade og fylte auberginer. Jeg liker at mange av oppskriftene er inspirert av midtøsten. Etter å ha bodd i Qatar banker hjertet mitt litt ekstra for disse smakene. Kjøp her!
Av Casper Andre Lugg, Martin Ivar Hveem Fjeld og Simen Grytøyr (foto).
Denne boken har så hipt design at den burde være på kjøkkenbildet til prospektene på enhver kåk som skal selges, gjerne nærbilde av den med teksten «stemningsbilde» under. En brødbok som ser ut som Kinfolk magasin? Jepp.
Surdeig inneholder seks kapitler: Mel, vann, salt, Surdeigsstarter og surdeig, Basisbrød, Hva gikk galt, Oppskrifter og Bøndene. Du får en detaljert fremgangsmåte om hvordan du lager et surdeigsbrød inkludert beskrivende bilder, mange ulike oppskrifter, oppskrift på hvordan lage og beholde surdeigsstarteren din og intervjuer med økologiske kornprodusenter.
Bildene i boken er så utrolig fine. Duse bilder i jordfarger, nydelig. Å bake surdeigsbrød fremstår som en kunst. Og en mannejobb, akkurat som grilling liksom er. Jon kjøpte denne boken og er den av oss som bruker boken. Jeg spiser noen biter surdeigsbrød her og der, mens Jon elsker det. Boken har blitt brukt flittig, men han følger ikke deres 10 steg for vellykket brød til punkt og prikke. Punkt tre, å knipe inn saltet, har jeg ikke sett ham gjøre så ofte.
Skal man ha brød i kosten sin er surdeigsbrød det beste for helsen. Jeg synes også surdeigsbrød smaker fortreffelig. Boken anbefales for de som ønsker å bake surdeigsbrød eller for de som ønsker å ha en skikkelig hipp bok fremme på kjøkkenet sitt. (Og som dermed kommer til å bli inspirert til å lage sunnere brød, trumei). Kjøp her!
—–
Av Gry Hammer
Gry er den som virkelig har fått fermentering ut til folket, selvom det er mange aktive i tradisjonsmatsmiljøer i hele Norge. Boken er en bestselger og jeg vil tro den inspirerer mange til å lage mat som er godt for tarmen og helsa.
Boken starter med innledning som forteller om Grys motivasjon med boken, deretter et kapittel om hva fermentert og drikke er for noe. Det er en eldgammel konserveringsmetode, men også en metode for å gjøre mat lettere fordøyelig for oss mennesker, samt å gi fordøyelsessystemet vårt verdifulle bakterier. Hun skriver om de tre hovedtypene av fermentering: melkesyregjæring, alkoholgjæring og eddiksyregjæring. Deretter kommer det et stort kapittel med oppskrifter, blant annet grønnsaker, frukt og bær, korn, bønner og linser, dressinger, melk og søte drikker. Gry starter de ulike oppskrifskapitlene med hvorfor det er gunstig å fermentere feks grønnsaker og korn, før det kommer nydelige bilder og smakfulle oppskrifter. Boken avsluttes med et spørsmålskapittel som kan være nyttig for alle og en hver.
Dette er boken for alle som ønsker å fermentere men som ikke helt hvor man skal starte. Sånn som meg. Jeg vil tro alle finner sin favorittoppskrift og sin favoritt fermenteringsmåte. I huset vårt melkesyregjærer vi knekkebrød, Jon lager surdeigsbrød og kombucha, jeg lager kefir og ferskost og har nå myse på glass for å finne på noe morsomt med den. Jeg ga et eksemplar til mamma og hennes mann. De er i gang med surdeigsbaking (de fikk med surdeigsstarter av oss) og mannen lagde kimchi etter Grys oppskrift og har snakket så varmt om den at jeg er nødt til å teste den, jeg også. Anbefales! Kjøp her!
Og om du vil ha et dypdykk i fermenteringens verden anbefaler jeg de to Ingefær-episodene jeg har med Gry. I første episode med henne snakker vi hovedsaklig om fermentering, mens i Live-opptaket med Gry snakker om fermentering, fra jord til bord og mange andre ting. Klok dame, bra episoder!
Sunnheten på bordet – Mer energi og bedre helse med naturlig mat
Av Niels Christian Geelmuyden og René Zografos
Geelmuyden har slått seg sammen med matskribent og fotograf Zografos, og resultatet er en engasjerende, lettlest, informativ og inspirerende bok som er fin for de som ikke kan så mye om kosthold og som vil lære akkurat nok og ha enkle og gode oppskrifter til å starte reisen sin på.
Boken er delt oppi kapilter etter kategorier, så som Egg, Grønnsaker og frukt, Kjøtt, Brød og Søtt. Kapitlet starter med et aktuelt sitat, feks «Man kan ikke lage omelett uten å knuse egg» og «Med fromme miner og gudelige tanker strør vi sukker på djevelen selv». Deretter er det fakta om selve kategorien. I gørnnsaker og frukt står det om sprøyting, om økologiske varer, og om hvor grønnskaer og frukt bør komme fra. Deretter er det beskrivelse av ingredienser innen hver enkelt kategori. I grønnsaks- og fruktkategorien er det fakta om gulrøtter, selleri, spinat, potet og søtpotet, paprika, løk og hvitløk, asparges, jordskokk, ingerfær, ris og salat. Så kommer oppskrifter med disse ingrediensene.
Jeg er litt overrasket over at forfatterne ikke skiller mellom heme og non-heme når de snakker om jern i matvarer. Spinat, for eksempel, inneholder jern, men da i formen non-heme. Denne formen tas ikke så lett opp av kroppen som heme. Heme finnes kun i animalske varer. Jeg mener at å spise spinat for jernet skyld er sløseri med tid, rett og slett. Få heller i deg lever. De skiller heller ikke mellom vitamin A og forløperen til vitamin A, betakaroten. Sistnevnte finnes det rikelig av i søtpotet, men betakaroten må omdannes i kroppen til vitamin A, så det er bedre å da få i seg vitamin A. Det finnes også kun i animalske kilder.
I sum er boken en fin begynnerbok for de som ønsker å spise litt mer naturlig, litt mer økologisk og som både har behov for informasjon og inspirasjon og (det som ser ut som) smakfulle oppskrifter. Kjøp her!
—–
12 uker til et sunnere liv og en smalere midje.
Av Berit Nordstrand
Denne boken er ikke ny, men jeg ville ha med en liten notis om den likevel fordi Berit Nordstrand er så driftig, dyktig og engasjerende dame.
Dett er en bok for de som ikke kan så mye om kosthold, eller som ønsker å legge om til å bli litt sunnere og litt sprekere. Praktisk, innholdsrik, inspirerende, enkel. Kjøp her!
Den lille barnematbibelen – Kunnskapen og oppskriftene som gir barnet ditt en god start i livet
Av Malin Bruset og Stig Bruset
Malin Bruset har jeg intervjuet på Ingefær podcast tidligere, om temaet barnemat, og vi skal også holde foredrag sammen om dette temaet på Naturmedisink fagkongress til høsten. Malin har skrevet boken og fått bistand fra sin svigerfar, legen Stig Bruset.
Boken starter med en grunnleggende kostholdslære om fett, karbohydrater og protein. Deretter er et helt kapittel viet til raffinerte karbohydrater, så som sukker, hvetemel og innhold i brød, frokostblandinger og ulike drikker, med forklaring hvorfor vi bør unngå å gi raffinerte produkter til barn. Andre kapitler boken har er om melk og brød, om tilsetningsstoffer, økologisk mat og kosttilskudd. Deretter tar Malin for seg den første maten til babyer, om mat til større babyer og så fra ett år og utover. Boken avsluttes med enkle oppskrifter for både småtasser og for hele familien.
Jeg liker at boken funker både for de som kan litt om kosthold og for helt ferske. Om alle foreldre kjøpte denne boken og tok i alle fall litt av tipsene Malin kommer med til etterretning er jeg sikker på at det er mange små barn som kan få litt bedre helse av å spise mer næringsrik mat og mindre av den raffinerte ferdigmaten. Heldigvis er oppskriftene til Malin både enkle og smakfulle, med ingredienser som er lette å få tak i. Det viser at man ikke trenger å være kostholdsnerd for å lage sunn mat til barna.
Malin skriver om grøt og bruker også mos til de minste barna. Jeg har selv valgt å ikke gi grøt og delvis gi mos på skje og delvis la Fie og Elly spise biter selv, såkalt babystyrt mattilvenning. Hva man velger er opp til hver enkelt, men om jeg skal savne noe i boken er det nettopp litt om dette: Må babyen ha grøt? Hvilke alternativer til grøt finnes det? Og må babyen bli matet med skje? Hvilke alternativer finnes det? En slik bok kommer kanskje i fremtiden? Om ikke får man lete etter engelske titler selv.
Alt i alt anbefaler jeg boken. Fin barselgave, fin babyshowergave eller fin gave til seg selv som foreldre. Kjøp her!
Av Kristin Granum Rosebø
Kristin vil vise oss hvor lett det faktisk kan være å trene ute. I følge henne trenger vi et par gode sko og klær etter vær, så er det bare å sette i gang. Jeg er helt enig! Men vil tilføye: husk at det er skikkelig digg å trene barbeint også.
Tren ute er en treningsbok med folkehelse i tankene, snarere enn sixpack og sprettrumpe. Det synes jeg Kristin får frem. Eksempelvis viser mange av bildene i boken vanlige og blide mennesker som deg og meg i treningssituasjon ute. Det får frem at absolutt alle kan finne seg en liten benk å trene på, eller en bakke i nærheten av der de bor, eller bare hagen eller plattingen utenfor hjemme, slik som jeg ofte trener.
Boken starter med bakgrunn om hvorfor Kristin har skrevet boken, sammen med litt info om at du eier din egen trening og en liten bønn om å ta hensyn til de dårlige dagene og heller trene litt enn ingenting. Deretter er det kapitler som tar for seg oppvarming, trening på benken, bakketrening, puls og spenst, trene sammen og et kapittel for de av dere som sanker mil. Alle kapitlene inneholder mange øvelser med forklaring. Bildene viser Kristin ute i ulike miljøer: fra en park i byen ved siden av en sliten russ til strand til fjell til skog. Det viser at vi kan røre på oss absolutt overalt, bare man er litt kreativ og har litt kunnskap i bunn. Alle kapitlene avslutter med en side som viser alle øvelsene, som man kan ta bilde av med mobilen sin og dermed ha lett tilgjengelig. Smart!
Jeg må si at denne boken har vokst på meg. I begynnelsen tenkte jeg: tren ute lissom, det kan vel alle bare gjøre. Men etter å ha lest boken og sett på øvelsene liker jeg Tren ute godt. Jeg er fan av å gjøre trening så enkelt og så tilgjengelig som mulig, og å få trening til å være lysbetont og gøy (og ikke nødvendigvis trene for å se digg ut – om man ikke motiveres av det. Det får jo en hver bestemme selv, synes jeg). Jeg tror boken kan inspirere mange, og kanskje også inspirere pt-er til å dra med seg kunder ut. Kanskje en fin bok for skoler å kjøpe inn også, for å kjøre ulike gymtimer ute? Jeg vil tro mannen og kvinnen i gata også vil ha nytte av boken, men om man ikke kan mange av øvelsene ville jeg anbefalt å ta et par timer hos en god pt for å sjekke at teknikken sitter. Å få veiledning av noen som virkelig kan trening er aldri feil.
Selv skal jeg ta bilde av alle sistesidene i hvert kapittel slik at jeg kan få inspirasjon til sommerferietrening! Og deretter skal pappan min få låne boken. Kjøp her!
—–
Av Lasse Tufte og Jørgine Vasstrand
De fleste av oss vet vel hvem Lasse og Jørgine er? Lasse Tufte er mannen bak Tufteparken, som dukker opp i ekspressfart over det ganske land. Han har vært gjest på Ingefær og snakket både om parkene og om boken Tren sammen. Jørgine er den superspreke mammaen bak navnet og bloggen Funkygine. Om du ikke har sjekket ut henne før anbefales altså det. Sammen har de skrevet en bok som handler om å trene sammen.
Boken starter med motivasjonen til Lasse og Jørgine om å trene sammen. Deretter skriver kjente profiler litt om det å trene sammen, for eksempel Cecilie Ystenes som er gründer av RAW trening (der jeg tar mental trener-utdannelse nå) og som også har gjestet Ingefær tidligere og håndballspiller Gro Hammerseng-Edin. Deretter er det litt om programmering før tips om ulike treningsprogrammer. Deretter kommer det et vell av øvelser man kan gjøre sammen. Alt fra det superenkle til det mer avanserte. Bildene viser start- og sluttposisjon, med beskrivelse, er navngitt og stjernene viser hvor vanskelig øvelsen er. Øvelsene er delt inn i ben og rumpe, kjernestabiliserende, rygg, mage, skulder, armer og bryst, turninspirer og yogainspirert.
Det første som slo meg med boken var: Herregud for noen spektakulære bilder! Jørgine og Lasse er så spreke at jeg blir litt ekstra motivert til å trene. Jeg liker at øvelsene er delt inn i vanskelighetsnivå, slik at jeg og Jon eller hvermansen kan gjøre de enkleste øvelsene og likevel få treningseffekt. Det er også så mange øvelser at man ikke kan gå lei. Dette kan jo varieres i det uendelige, og ettersom man blir bedre og bedre åpner det seg flere og flere muligheter til å gjøre vanskeligerer øvelser.
Jeg vil tro dette er boken man kan gi til sin faste treningspartner, til kjæresten eller bare til seg selv. Også denne boken vil være bra for pt’er og gymlærere å ha. Å trene sammen skaper samhold, og mange av øvelsene i boken krever også å gi og å få tillitt – noe som er viktig i nære relasjoner. Kjøp her!
Av David Perlmutter
Denne har jeg ikke lest enda, men den er på ferielisten min. Men jeg ville nevne den i innlegget for jeg vil tro at flere av leserne mine vil ha glede av å dypdykke litt ned i hvor viktig tarmhelsen er for oss, både fysisk og psykisk. Kjøp her!
Så! Det var mange bøker i en fei! Jeg håper du ble litt inspirert til å kjøpe en eller flere bøker og kose deg over sommeren. Både internett og ebøker er finfine måter å hente inspirasjon på, men jeg synes bøker har en ekstra verdi. Jeg elsker å se over bokhylla både i stuen og på kontoret, jeg liker å bla i bøker etter oppskriftsinpirasjon og jeg liker å notere og streke under når jeg leser. Etter å ha gitt ut bok selv vet jeg hvor mye arbeid som ligger bak, mulig jeg verdsetter bøker litt ekstra etter det.
PS: Jeg får ikke betalt for å skrive om noen av bøkene, men en liten provisjon om du kjøper bok fra linkene.
Motta nyhetsbrev?
En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!